Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT: Baleta festivāls būs pārsteidzoši kontrastains

AICINOT IKVIENU izbaudīt baleta un laikmetīgās dejas mākslas burvību, Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris uzsver, ka rītvakar festivāla atklāšanas labdarības koncerts, kas notiks Centrālajā dzelzceļa stacijā, vistiešākajā veidā parādīs baleta mākslas pieejamību cilvēkam © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

«Man katru gadu jautā, ar ko šis festivāls atšķirsies no iepriekšējiem. Un es katru gadu atbildu, ka ar visu. Gandrīz nekad nekas neatkārtojas,» saka 23. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla (BBF) direktore Lita Beiris.

Šogad festivāls norisināsies no 9. līdz 28. martam, piedāvājot izbaudīt ASV, Austrijas, Krievijas, Vācijas, Ķīnas, Francijas, Turcijas un Latvijas baleta mākslinieku sniegumu.

«Kāpēc nekas neatkārtojas? Tāpēc, ka tāda ir dejotāja profesija - tā sākas ļoti strauji, un tā ļoti ātri beidzas. Līdz ar to viss strauji mainās,» paskaidro baletdejotāja Lita Beiris. Viņa uzsver: jau tradicionāli festivāls tiks atklāts ar labdarības koncertu Rīgas Starptautiskajā dzelzceļa stacijā, un tas notiks jau rīt, 9. martā, pulksten 17.

«Pārsteidzoši kontrastains būs Galā koncerts 12. martā Latvijas Nacionālajā operā, jo tajā uzstāsies vadošie solisti no pasaulslaveniem baleta teātriem, kā arī starptautisku baleta konkursu laureāti no Krievijas, Ķīnas, ASV, Vācijas, Francijas, Austrijas un Turcijas.

* 14. martā Preiļu novada kultūras centrā viesosies Džona Neimeijera Vācijas Nacionālais jaunatnes balets Bundes Jugend Ballett no Hamburgas, ko 2011. gadā dibinājis pasaulslavenais horeogrāfs Džons Neimeijers. Kompānijā darbojas astoņi profesionāli dejotāji, kuri pārstāv septiņas dažādas nācijas un runā vienā - kustību - valodā. Viņi vēlas iejūsmināt un aizraut ikvienu, tādēļ nereti dodas arī pie tiem, kuriem nav iespēju noskatīties baletu, un šajā viesošanās laikā Latvijā talantīgie dejotāji ar savu sniegumu priecēs arī Mežciema pansionāta iemītniekus.

* 21. martā VEF Kultūras pilī, 24. martā Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē un 26. martā teātra namā Jūras vārti Ventspilī viesosies latino stila profesionālā baleta trupa Ballet Hispanico no Ņujorkas (ASV), kas dibināta 1970. gadā un pamazām iegūst atzinību pasaules mērogā. «Viņi dejo ļoti augstā profesionālā līmenī, tie ir 12 dejotāji, kuri dāsni apveltīti ar spožu tehnisko un muzikālo izpildījumu laikmetīgās dejas jomā. Viņi savā dejā ir emocionāli un ļoti krāsaini,» sajūsmināti stāsta Lita Beiris, piebilstot, ka viņi vēl nekad nav uzstājušies Baltijā. Latvijā talantīgie baletdejotāji prezentēs trīs dažādus iestudējumus.

* 20. martā LKA Teātra mājā Zirgu pasts ar dejas izrādēm Mazais pas de deux divatā (Un petit pas de deux sur ses pas) un Kabatlakatiņi (The mouchoirs) viesosies Francijas deju kompānija Compagnie De Fakto, kas dibināta 2002. gadā, iedvesmojoties un balstoties hiphopa kultūrā.

* Tāpat BBF ietvaros - no 14. marta VEF Kultūras pilī būs skatāma Vanemuines teātra baleta trupas bijušā baleta premjera, mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfa Ilo Vilimā (Igaunija) gleznu izstāde. Pirmie viņa mēģinājumi glezniecībā bija jau pagājušā gadsimta 70. gados, bet pēc dejotāja karjeras beigām viņš 2003. gadā atsāka gleznot, izveidojot savu stilu, ko apzīmē kā emocionāli ekspresīvu abstrakcionismu. «Viņš pārnesa deju uz audekla, un viņa idejas, fantāzijas un abstrakcijas ir ļoti saistošas un interesantas,» piebilst Lita Beiris.

* 15. martā filmu klubā Film Noir kinoteātra Splendid Palace telpās būs iespēja noskatīties Izraēlas neatkarīgās producentu kompānijas Heymann Brothers Films režisora Tomera Heimana (Tomer Heymann) filmu Mr. Gaga - par Batsheva Dejas kompānijas mākslinieciskā direktora un pasaulslavenā horeogrāfa Ohada Naharina (Izraēla) daiļrades stilu un tā attīstīšanu. Gaga ir kustību valoda, kur skolotājs vada dejotājus improvizāciju praksē, kas balstās uz skolotāja doto tēlu aprakstiem.

Vēl festivāla programmā - no 16. marta Mencendorfa namā - iekļauta izstāde Stils un elegance, kā arī muzikāli horeogrāfiskā fantāzija Ugunī ar LNOB baleta mākslinieku piedalīšanos.