Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Unikāla iespēja – kabuki Rīgā

KABUKI ir viena no Japānas tradicionālā teātra formām, tajā tiek apvienota dziedāšana, mūzika, deja un drāma. Kabuki teātra izpildītāji izmanto sarežģītu grimu un kostīmus ar simbolisku nozīmi © Publicitātes foto

No šodienas Rīgā pirmo reizi norisinās japāņu kultūras nedēļa, kuras ietvaros Rīgā būs iespējams redzēt tradicionālo kabuki dejas izrādi, notiks arī Japānas filmu festivāls.

Šodien, 12. februārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ir unikāla iespēja Latvijā skatīties kabuki dejas izrādi. Kabuki ir tradicionālā japāņu teātra forma, kuras aizsākumi meklējami Edo periodā (1603.-1868.). Kabuki ir atzīts par vienu no Japānas trim galvenajām klasiskā teātra formām un ir iekļauts UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Kabuki deja ir viens no kabuki žanriem, kas radies, teātrim attīstoties gadu gaitā. Izrādē uzstāsies Takamasa Fudžima (Takamasa Fujima) - japāņu tradicionālās dejas izpildītājs. Mākslinieks dzimis 1971. gadā Tokijā, pēc Ņihonas Universitātes Mākslas koledžas dramaturģijas kursa absolvēšanas darbību turpinājis Japānas tradicionālās dejas jaunrades jomā. Takamasa Fudžima kopš 2003. gada piedalās teātra izrādēs un arī veidojis horeogrāfiju dažādu veidu televīzijas lugās un seriālos. Papildus tam mākslinieks aktīvi piedalījies daudzās deju izrādēs un meistarklasēs ārvalstīs.

Savukārt kinoteātrī Splendid Palace no rītdienas norisināsies Japānas filmu festivāls, kura programmā iekļauti četri pēdējos gados tapuši darbi, kurus apvieno tēma - mūzikas spēks. 13. februārī skatāmā režisora Šotaro Kobajaši veidotā filma Maestro! (2015) vēsta par kādu kādreiz atzītu simfonisko orķestri, kas izjucis, bet, noslēpumainā diriģenta Tendo inspirēts, atkal mēģina apvienoties, lai gan no mūziķiem palikuši tikai tie, kuri nav varējuši atrast darbu citur. Trešdien, 14. februārī, tiks demonstrēta režisora Takudži Sudzuki veidotā filma Orķestra trusis un zēns (2013), kas vēsta par kautrīgu pamatskolnieku, kurš kādudien, dodoties mājup no skolas, sastop noslēpumainu trusi, kas zēnu aizved pie skolas pūtēju orķestra... Filmas pamatā ir Japānā iemīļotas autores Kei Nakadzavas tāda paša nosaukuma romāns. Ceturtdien, 15. februārī, iespējams noskatīties režisora Takahiro Miki veidoto filmu Ar dziesmu uz lūpām (2013). Filma stāsta par Juri Kašivagi, Tokijā atzītu pianisti, kas pēc ilgāka laika atgriežas dzimtajā pilsētā, lai aizstātu mūzikas skolotāju. Filmu programmas noslēgumā šīs programmas visslavenākā filma - Naoki Kato Abraksa svētki (2010), kas savulaik prestižajā Sandensas filmu festivālā tika izvirzīta žūrijas balvai. Filma stāsta par dzenbudistu mūku Džōnenu, kurš strādā Rjūundži templī mazā pilsētiņā Ziemeļaustrumjapānā. Pagātnē viņš ir sapņojis kļūt par rokmūziķi, taču iekšējais troksnis novedis mūku depresijā. Pēc kļūšanas par tempļa kalpotāju viņš pat ir mēģinājis izdarīt pašnāvību. Neskatoties uz to, Džōnens joprojām sev jautā, vai tā ir viņa dzīve? Kad karjeras dienās templim tuvējā skolā runas laikā viņš piedzīvo nervu sabrukumu, viņš saprot, ka tikai mūzika ir glābiņš, viņu pārņem kvēla vēlēšanās atkal spēlēt rokmūziku. Informācijai - ar vārdu abraxas apzīmē primitīvu dievu, kas tiek definēts kā pāri visam valdošs spēks - visu lietu pamatbūtība, kas ietver gan labu, gan ļaunu. Valda uzskats, ka no abraxas ir cēlies mistiskais vārds «abrakadabra».