Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Alvis Hermanis saņēmis izcilības balvu kultūrā

© F64

Šodien Kultūras ministrija (KM) Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" Izcilības balvas kultūrā pasniedza Dizaina birojam "H2E", režisoram un scenogrāfam Alvim Hermanim, vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestrim "Kremerata Baltica".

Kā aģentūru LETA informēja KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, izcilības balvu dizaina birojam "H2E" pasniedza par panākumiem dizaina jomā Latvijā un ārvalstīs, ko apliecina virkne iegūto nacionālo balvu un arī apbalvojumi starptautiskos, profesionāli prestižos dizaina konkursos pasaulē.

Pēdējos gados dizaina birojs realizējis vairākas izcilas izstāžu ekspozīcijas dažādos Latvijas muzejos - Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Raiņa muzejā Tadenava, Pirmā pasaules kara tēmai veltītu dizaina ekspozīciju Latvijas Kara muzejā, kā arī Rīgas Motormuzeja ekspozīciju. Tāpat arī vairākus starptautiskus apbalvojumus, guvusi "H2E" ekspozīcija "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" Stūra mājā.

Hermanim balva pasniegta par pēdējās divās sezonās iestudētiem operu uzvedumiem vadošajos Eiropas operteātros kopā ar to labākajiem solistiem.

Aizvadītajās sezonās Hermanis iestudējis operu "Madama Butterfly" Milānas teātrī "Teatro alla Scala", Riharda Štrausa "Danajas mīlu" Zalcburgas festivālā, Riharda Vāgnera "Parsifālu" Vīnes Valsts operā, Ektora Berlioza "Fausta pazudināšanu" Parīzes Bastīlijas operā, Džakamo Pučīni "Tosku" Berlīnes Valsts operā, Džuzepes Verdi "Trubadūru" Zalcburgas festivālā, Leoša Janāčeka "Jenūfu" Briseles "La Monnaie" teātrī u.c.

Savukārt Krēmeram un kamerorķestrim "Kremerata Baltica" balva tika pasniegta par izcilo individuālo vijolnieka sniegumu un Baltijas valstu izpildītājmākslinieku sadarbības projektiem mūzikā, ko apstiprina gan vijolniekam piešķirtās starptautiskās atzinības balvas, gan klasiskās mūzikas zīmola "Deutsche Grammophon" veidotā ierakstu kolekcija, gan arī "Kremerata Baltica" iegūtā prestižā "Echo Klassik" balva.

Vijolnieks ieskaņojis vairāk nekā 120 albumus, no kuriem daudzi guvuši atzinību un nesuši interpretam vairākus apbalvojumus, tostarp "Grammy" balvu. Krēmers pagājušajā gadā saņēma "Praemium Imperiale" balvu, kas tiek uzskatīta par līdzinieku Nobela prēmijai literatūrā, jo darbojas pēc līdzīgiem principiem, attiecinot to arī uz citām kultūras kategorijām. Savukārt šogad Berlīnē viņam tika pasniegts ordenis "Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste" jeb "Par nopelniem zinātnē un mākslā". Krēmers ir pirmais vijolnieks, kurš jebkad saņēmis šo ordeni.

Kamerorķestris "Kremerata Baltica" dibināts 1997.gadā. Nesot Latvijas un Baltijas vārdu, orķestris koncertējis vairāk nekā 50 valstīs Āzijā, Austrālijā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Eiropā.

Krēmeram un kamerorķestrim šis ir īpašs gads, jo vijolnieks atzīmē savu 70.dzimšanas dienu, bet "Kremerata Baltica" - 20.jubileju. Šogad orķestrim paredzētas deviņas koncertturnejām, kuru laikā mākslinieki sniegs vairāk kā 40 uzstāšanās Baltijas valstīs, Vācijā, Šveicē, Spānijā, Lielbritānijā, Francijā, Ungārijā, Itālijā, Portugālē, Čehijā, Nīderlandē, Ķīnā, Japānā un Dienvidkorejā.

Kā ziņots, LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" šodien notika KM apbalvojuma "Izcilības balvas kultūrā" pasniegšanas ceremonija.

Izcilības balva kultūrā 2014.gadā iedibināta pēc kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu, lai godinātu Latvijas kultūras īpašus sasniegumus ar starptautisku rezonansi un nozīmīgu ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā.

Apbalvojuma pasniegšanas mērķis ir izteikt valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu valsts tēlu, kā arī cēluši tās prestižu pasaulē un veicinājuši kultūras nozīmīgumu sabiedrībā.