Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Lekcija par leģendāru mākslinieku rotām

113 ROTAS. Unikālā Diānas Venē kolekcija LNMM būs apskatāma no rītdienas, bet šodien muzejā notiek kolekcionāres lekcija par mākslinieku radītajām rotām kā mākslas vēsturi miniatūrā © Publicitātes foto

Šodien 3. novembrī, pulksten 11 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas konferenču zālē notiks franču mākslas kolekcionāres Diānas Venē lekcija Mākslinieku radītās rotas. Mākslas vēstures esence miniatūrā.

Šim pasākumam ir vērts pievērst uzmanību, jo Diāna Venē (Diane Venet, Francija/ASV) ir viena no pirmajām, kas pievērsusies mākslinieku radīto rotu kolekcionēšanai, savā ziņā izveidojot arī to tirgu. Divdesmit gadu laikā Venē īpašumā nonākuši vairāk nekā 200 objektu, šis krājums uzskatāms par vienu no unikālākajām rotu kolekcijām pasaulē.

Formāli kolekciju veido priekšmeti - miniatūras skulptūras. Tomēr tikpat neatņemama šī vākuma sastāvdaļa ir stāsti. Reizēm mākslas darbs un stāsts par to ir tik ļoti savijušies, ka nav atdalāmi viens no otra, jo, lai gan daļa rotu tikušas tiražētas vairākos eksemplāros, tomēr vienojošais elements tām ir viens - visbiežāk tās tapušas, domājot par konkrētu personību, kam tās radītas.

Lekcijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Diāna Venē plašāk pastāstīs par to, kas rosinājis viņu pievērsties rotu kolekcionēšanai, pēc kādiem principiem darbi tiek izvēlēti un kādus noslēpumus tie sevī glabā. Interesenti uzzinās arī par pasaulslavenajiem autoriem, kuriem bijusi izšķirīga loma šodienas mākslas tēla veidošanā, un viņu sentimentālajiem sānsoļiem. Lekcija ievadīs kultūras un mākslas portāla Arterritory.com rīkoto izstādi Mākslinieku radītās rotas. No Pikaso līdz Kūnsam. Diānas Venē kolekcija. Tā apmeklētājiem būs pieejama LNMM galvenās ēkas Kupola zālē (5. stāvā) no 4. novembra līdz 3. decembrim. Rīgas ekspozīcijā varēs aplūkot 113 rotas. To 82 autori ir spilgtas un leģendāras 20.-21. gadsimta mākslas pasaules personības - Žoržs Braks, Alberto Džakometi, Makss Ernsts, Pablo Pikaso, Salvadors Dalī, Mens Rejs, Frenks Stella, Sols Levits, Vims Delvojs, Roberts Raušenbergs, Rojs Lihtenšteins, Lučio Fontana, Jojoi Kusama, Luīze Buržuā, Žans Kokto, Nikija de Sentfāla, Joko Ono, Entonijs Gormlijs, Kīts Herings, Demjens Hērsts, Anišs Kapūrs un daudzi citi.

Kā informē muzeja pārstāvji, lekcija notiks angļu valodā bez tulkojuma, ieeja tajā ir par brīvu, un iepriekšēja pieteikšanās nav vajadzīga.