Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Zināma Dziesmu svētku programma

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

XXVI Vispārējo dziesmu un XVI deju svētku programmā paredzēti aptuveni 60 pasākumi, lielākie no tiem, kā ierasts: deju lielkoncerts Māras zeme un noslēguma koncerts Zvaigžņu ceļā. Šajos svētkos būs arī jaunumi, piemēram, gājiens notiks pirmajā dienā kopā ar lielā notikuma atklāšanu, un tas virzīsies pa citu maršrutu, kas noslēgsies Skanstes ielas rajonā. Tāpat tajā dienā būs sarīkojums pašiem dalībniekiem.

Sākotnēji bija domāts izcelt ārpus svētkiem arī koru karus sakarā ar dalībnieku lielo noslodzi, bet galu galā pēc garām diskusijām nolemts tos atstāt svētku nedēļā, un patiesībā ar tiem 30. jūnijā viss arī sāksies, preses konferencē skaidroja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. 1. jūlijā plānota oficiālā atklāšana - ar virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanu Dziesmu svētku parkā un svētku gājienu, kurš «skaisti un plūstoši pāries pasākumā tieši svētku dalībniekiem». Nekad pirms tam šāda sarīkojuma nav bijis. Viņa norādīja, ka gājiena dalībnieki, kā ierasts, pulcēsies vecpilsētā, un tad kolektīvi cits aiz cita dosies tālāk pa Brīvības ielu, nogriežoties uz Stabu ielu, šķērsos Valdemāra ielu un ienāks Dziesmu un deju svētku kvartālā (Skanstes rajonā). Tā būs atsevišķi iekārtota teritorija ar savu skatuvi un programmu, un «ar savu komforta zonu dalībniekiem, kas rītu būs sākuši agri». Kad šajā vietā ienāks pēdējais kolektīvs, kas tiek plānots ap deviņiem vakarā, notiks īpaši dalībniekiem radīts koncerts, kas ilgs aptuveni pusotru stundu. «Tā ir pilna diena svētku dalībniekiem, ko skatītāji varēs baudīt ne tikai uz vietas, bet arī TV ekrānos,» teica E. Juhņēviča. Savukārt otrā diena nodēvēta par Pasaules latviešu dienu, un tajā būšot gan konference, kas veltīta svētku tradīcijai - ārvalstu latviešu redzējumā, gan ārvalstu latviešu deju kolektīvu koncerts Rīgas Latviešu biedrības namā. 2. jūlijā plānots arī īpašs deju koncerts Vēl simts gadu dejai, sākšoties arī lielie mēģinājumi Daugavas stadionā un Mežaparka Lielajā estrādē, kuru lielkoncertus varēs baudīt nedēļas nogalē. Svētki finišēs ar noslēguma koncertu Zvaigžņu ceļā.

Atšķirībā no citām reizēm koncertu atklās pūtēju orķestri (viņi izvietosies visā estrādē), pēc tam stafeti pārņems vīru kori, kurus nomainīs sievas, un tad nāks jauktie kori. Vairs nekādas koru pārvietošanās koncerta laikā nebūs, informēja noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns, piebilstot, ka pasākumā būs arī folkloristi, dejotāji, dažādi solisti, kā arī kordiriģentu koris, kurš atradīsies pašā estrādes vidū.

Koncertu, kurā izskanēs 44 dziesmas, režisors Uģis Brikmanis raksturoja kā vienkāršu, emocionāli spēcīgu un lakonisku (tas iecerēts trīs stundas 15 minūšu garš).

Savukārt lieluzvedumā Māras zeme, kas ir veidots četrās daļās, iekļautas 28 dejas, ko veidojuši 20 horeogrāfi. Repertuārs ieplānots astoņām vecuma un kvalitātes grupām, un to izpildīs 789 kolektīvi, kas ir lielākais skaits deju svētku vēsturē, uzsvēra lieluzveduma mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš. Attiecībā uz vizuālo risinājumu svarīgi esot arī tērpi: pirmajai daļai tiks izmantoti pielāgoti arheoloģiskie tērpi, kuru pamatelementi tiks nodrošināti no svētku budžeta. Vīriešu bikses, pastalas, sietavas un kāju auti gan būs jāmeklē pašu kolektīvu noliktavās. Sākot ar otro daļu, dejotāji uzstāsies etnogrāfiskajos tautas tērpos.

***

Svētku nedēļas pieturpunkti

• 30. jūnijs. Koru kari Latvijas Universitātes Lielajā aulā

• 1. jūlijs. Gājiens un svētku atklāšana Svētku kvartālā.

• Virsdiriģentu un virsvadītāju godināšana Dziesmu svētku parkā

• 2. jūlijs. Pasaules latviešu diena - konference, ārvalstu latviešu deju kolektīvu koncerts Rīgas Latviešu biedrības namā.

• Deju koncerts Vēl simts gadu dejai Arēnā Rīga

• 3. jūlijs. Pūtēju orķestra latviešu oriģinālmūzikas koncerts Lielajā ģildē

• 4. jūlijs. Pūtēju orķestru koncerti baznīcās

• 5. jūlijs. Latviešu tautas tērpu skate koncertzālē Palladium.

• Deju lieluzveduma Māras zeme ģenerālmēģinājums Daugavas stadionā

• 6. jūlijs. Pūtēju orķestru dižkoncerts Esplanādē.

• Deju lieluzvedums Māras zeme Daugavas stadionā

• 7. jūlijs. Noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums Mežaparka Lielajā estrādē

• 8. jūlijs. Noslēguma koncerts Zvaigžņu ceļā.

• Sadziedāšanās Mežaparka Lielajā estrādē