Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

EIROPAS MĀKSLAS KINO

Svētdien, 15. oktobrī, Eiropa otro reizi atzīmēs Eiropas Mākslas kino dienu. Tās ietvaros kino Splendid Palace demonstrēs tikai un vienīgi Eiropā radītas filmas. Turklāt tās ir pavisam nesen tapušas. Norvēģu filma Skats no balkona uzņemta pērn, savukārt franču Ismaela rēgi (attēlā), kā arī Čīles, Lielbritānijas un Francijas kopražojuma kino darbs Nebeidzamā dzeja datēts ar 2017. gadu. Grēks sūdzēties, ka neredzam jaunāko Eiropas kino piedāvājumu. Par seansu sākumu un biļešu cenām interesējieties vietnē www.splendidpalace.lv.

RUNĀ MĀKSLINIEKS

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un izstādes Nosaukumam nav nozīmes veidotāji šo piektdien, 13. oktobrī, pulksten 18 aicina uz pirmo tikšanos Runā mākslinieks. Tajā apmeklētājus ar stāstiem par saviem mākslas darbiem sagaidīs Monta Andžejevska, Indriķis Ģelzis, Ģirts Korps, Alise Sondore, Evita Vasiļjeva un Lidija Zaneripa. Tikšanās notiks muzeja galvenās ēkas 2. stāva lielajā izstāžu zālē. Iepriekšēja pieteikšanās uz šo pasākumu nav nepieciešama, pasākumā varēs piedalīties tie, kas iegādājušies biļetes.

NACIONĀLĀ TEĀTRA VILINĀJUMS

Nedēļas nogalē Latvijas Nacionālais teātris piedāvā brīnišķīgu iespēju piedzīvot gan klasiku, gan laikmetīgus iestudējumus. Spriežot pēc internetā atrodamās informācijas, biļetes vēl ir pieejamas uz Lielās zāles izrādēm Trīne, Trīs māsas un Bišumāte un vilkacis. Tāpat tās nopērkamas arī uz vairākām Aktieru zāles izrādēm. Biļešu iegādi gan labāk uz pēdējo brīdi neatlikt, turklāt der ieskatīties arī vietnē teatris.lv, kur norādīti izrāžu datumi un laiki, brīvdienās tās sākas jau pulksten 12!

STRINDBERGA TĒVS

Māras Ķimeles 2013. gadā iestudēto klasiku - Augusta Strindberga laulību dzīves drāmu Tēvs - piektdien un sestdien rādīs JRT Talsu ielas spēles laukumā. Abas dienas izrāžu sākums pulksten 19, biļetes vēl ir nopērkamas. Šī varētu būt laba izvēle klasikas cienītājiem JRT aktieru sniegumā. Jāatgādina, ka Sandra Kļaviņa par Lauras lomu šajā izrādē tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai.

EŽA KAŽOCIŅŠ

Latvijas Dabas muzejā, kuram šogad aprit 170 gadu, šo sestdien notiks lielisks pasākums Krājuma sestdiena. No pulksten 12 līdz 13.30 Entomoloģijas nodaļā 4. stāvā Dabas muzeja vecākais entomologs Nikolajs Savenkovs stāstīs par tauriņu daudzveidību Latvijā. No muzeja entomoloģijas krājuma rādīs tauriņus, to kāpurus un kūniņas. Savukārt pulksten 12.30 un 14 zooloģijas ekspozīcijā 3. stāvā apmeklētāji varēs izpētīt, kā atšķiras dažādu dzīvnieku kažoka apmatojuma blīvums, kāds ir kažoks sauszemes dzīvniekiem, kāds - tiem, kas bieži uzturas ūdenī. Būs iespēja apskatīt aizsardzībai paredzēto eža kažociņu. Dabas muzeja pedagoģe Una Bērziņa stāstīs par dzīvnieku galvaskausiem un informāciju, ko tie glabā. Ieeja Krājuma sestdienā, iegādājoties muzeja biļetes. Informāciju par to cenu un pasākumu meklējiet vietnē www.dabasmuzejs.gov.lv.

KARAPETJANA TRILLERIS

Ja gribat atbalstīt latviešu kino, bet tomēr skatīties trilleri, Aika Karapetjana filma Pirmdzimtais būs īsti laikā. Nedēļas nogalē to rādīs Kino Citadele vairākos seansos. Stāstā par pusmūža arhitektu, kurš sapinas savā ģimenes dzīvē, jo vēlas pārmācīt varmāku, un dabū uz kakla šantāžistu, filmējušies Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle. Filmas žanrs - psiholoģiskais trilleris, par seansu sākumu un biļešu cenām interesējieties forumscinemas.lv.