Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Sākas festivāls "Zelta maska"

VERSIJA. Krievijas Federācijas Tautas mākslinieks, Valsts nāciju teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenās lomas atveidotājs izrādē Ivanovs, ar kuru šodien tiek atklāts festivāls Zelta maska Latvijā, Jevgēņijs Mironovs: «Gan mēs izdomāsim formu, kuru izmantojot mēs kopā ar Alvi Hermani varēsim izveidot izrādi. Mūsdienu pasaulē nekas nav neiespējams.» © F64

Ar Valsts nāciju teātra (Maskava) izrādi Ivanovs šovakar Dailes teātrī tiek atklāts festivāls Zelta maska 2017 Latvijā. Līdz 14. oktobrim būs iespējams noskatīties piecus iestudējumus Rīgā, Ventspilī un Liepājā, notiks arī vairākas lekcijas.

Festivāls tiek atklāts ar Valsts nāciju teātra iestudējumu Ivanovs, nākamajā nedēļā festivāls turpināsies ar Kostromas kompānijas Dialogue Dans izrādi The_Marusya, Maskavas Akadēmiskā V. Majakovska teātra izrādi Krievu romāns, Pjotra Fomenko meistardarbnīcas versiju par Sapni vasaras naktī, kā arī teātra Balets «Maskava» veidoto izrādi Kafejnīca «Idiots».

«Mēs ļoti rūpīgi plānojām šī festivāla afišu, mums bija ļoti lieli plāni atvest vēl dažus iestudējumus, bet tehnisku apstākļu dēļ tas nebija iespējams. Tomēr izrādes, kuras piedāvāsim Latvijas skatītājiem, ir patiešām augstas kvalitātes,» Neatkarīgajai uzsvēra festivāla Zelta maska Latvijā rīkotājas kompānijas ART forte valdes priekšsēdētāja Jūlija Ločmele. Rīkotāju plānus ietekmēja reālās iespējas, proti, vairākām izrādēm, kuras būtu gribēts atvest uz Latviju, te nav piemērotas zāles. Interesanti, ka visām uz Rīgu atvestajām izrādēm rīkotāji ieteikuši vecuma ierobežojumu skatītājiem - virs 16 gadiem. Savukārt Ivanovu neesot ieteicams skatīties jaunākiem par 18 gadiem. «Nav jau aizliegts arī jaunākiem, taču esmu diezgan drošs, ka jaunāki cilvēki nemaz nemāks skatīties šo iestudējumu, jo šajā vecumā ir pavisam citas prioritātes. Turklāt tik jauniem cilvēkiem šī izrāde, visticamāk, būs neinteresanta, jo ir nesaprotama tāpēc, ka šajā vecumā cilvēkiem nav nekādu iekšēju moku. Līdz 18 gadiem ir laimīgākais periods dzīvē, «Ivanova» problēmas sākas mazliet vēlāk, pēc 25 gadu vecuma. Tāpēc es būtu licis vecuma ierobežojumu - virs 25 gadiem,» Neatkarīgajai atzina Krievijas Federācijas Tautas mākslinieks, Valsts nāciju teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenās lomas atveidotājs izrādē Ivanovs Jevgēņijs Mironovs.

Kā zināms, festivāla Zelta maska ietvaros Rīgā pirms astoņiem gadiem tika izrādīta arī Valsts nāciju teātra izrāde Šukšina stāsti, ko iestudēja režisors Alvis Hermanis. Tajā Jevgeņijs Mironovs atveidoja galveno lomu, kas bija nominēta Krievijas nacionālajai prēmijai Zelta maska sešās no astoņām kategorijām, un rezultātā izrāde triumfēja galvenajā nominācijā - Labākā lielformāta izrāde (Jevgeņijs Mironovs saņēma Zelta masku kā labākais aktieris).

Pirms dažiem gadiem Alvis Hermanis tika iekļauts Krievijas «melnajā sarakstā», bet vakar Jevgeņijs Mironovs atzina, ka, iespējams, taps jauns iestudējums kopā ar Alvi Hermani. Uz Neatkarīgās jautājumu, vai viņš nebaidās, ka pret viņu varētu būt iespējamas sankcijas, ja viņš atradīs veidu, kā veidot izrādi kopā ar Alvi Hermani, aktieris atbildēja: «Kas tur ko baidīties? Vajag darīt to, ko uzskati par vajadzīgu. Ja visu laiku atskatīsies, tad nav vērts nodarboties ar mākslu. Gan mēs izdomāsim formu, kuru izmantojot mēs kopā ar Alvi Hermani varēsim izveidot izrādi. Nekas nav neiespējams. Pagaidām to saku hipotētiski, jo tā ir tikai mana vēlme, ar Alvi par to vēl neesmu runājis. Arī par iespējamo izrādes materiālu vēl neko neteikšu.»