Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Kā jūtas no Jaunā Rīgas teātra atlaistie aktieri?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Jaunā sezona ar pārmaiņām sākusies Jaunajā Rīgas teātrī, kur ārštatā pārcelti seši aktieri. Jau preses konferencē pirms gaidāmās sezonas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis norādīja, ka dienā, kad aktierim bijis jāpasaka par atlaišanu, viņš stipri piedzēries. LTV raidījums "Kultūršoks" noskaidrojis, kā šobrīd jūtas paši atlaistie aktieri.

Šī gada 15.jūnijā seši Jaunā Rīgas teātra aktieri- Gatis Gāga, Varis Piņķis, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Liena Šmukste- informēti par darba attiecību izbeigšanu. Viņiem piedāvāts parakstīt vienošanos par darbu ārštatā un spēlēt savas lomas laikā, kamēr izrādes vēl ir repertuārā.

LTV raidījums "Kultūršoks" vēsta, ka aktieri joprojām ir šokēti par ne vien par faktu, bet arī par veidu, kā tas noticis. Sarunā ar raidījuma veidotājiem aktrise Iveta Pole norādījusi, ka nebija jau iespēju. "Abpusēja vienošanās piespiedu kārtā."

Tikmēr aktrise Liene Šmukste atzīst, ka nebija tā, ka kāds izstāstītu, ka tālākā teātra sezona vai ceļš ir tāds, nekas netika paskaidrots. Aktieri tikuši nolikti fakta priekšā un viss.

"Sev tādu īstu skaidrojumu es nevaru atrast, atskaitot to, ka, jā, es esmu tik vājš, ka no manis vajag tikt vaļā," sarunā uzsver aktieris Edgars Samītis.

"Nekad, komunicējot aci pret aci, pa šiem gadiem nav izskanējuši pārmetumi, ka nepietiekami labi veicu savu darbu, vienmēr ir bijuši atzinīgi vārdi skalā no labi līdz ļoti labi," stāsta aktieris Gatis Gāga. "Tas lielākais cepiens ir par veidu, kādā tas notika. Es uzskatu, ka cilvēki, kas vairāk nekā 10 gadus ir godprātīgi strādājuši un nesuši JRT vārdu Latvijā un pasaulē, viņi bija pelnījuši vairāk cieņas," sarunā ar "Kultūršoks" veidotājiem norādījis aktieris.

Visasāk uz ziņu par aktieru atlaišanu reaģēja teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska, kura savā sociālā tīkla facebook kontā atgādināja, ka reiz jau tā bija, proti, 1997. gadā, kļūdams par Jaunā Rīgas teātra māksliniecisko vadītāju, Alvis Hermanis savā trupā neuzņēma Milēnu Gulbi, Līgu Karlivāni, Intu Jurjānu un vēl vairākus aktierus, ar kuriem kopā līdz tam bija veidojis savu veiksmīga jaunā režisora tēlu, bet kuri pēc tam tā arī neturpināja darbu citos teātros. Līdzīgi Alvis Hermanis trupā paturēja tikai vienu aktrisi - Sandru Kļaviņu - no sava priekšteča amatā Jura Rijnieka izskolotā aktieru kursa. Zanei Daudziņai, Ievai Puķei, Krišjānim Salmiņam, Dainim Gaidelim un pārējiem trupa bija jāpamet.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Publiski noklusēts, aizkulisēs tomēr tiek apspriests pretrunīgi vērtējamais fakts, ka štata vietu saglabājusi Hermaņa sieva Kristīne Krūze, kura pēdējos gadus pavadījusi bērna kopšanas atvaļinājumā un atgriezusies teātrī pērn ar vienu režijas darbu. Šajā sezonā viņai ir galvenā loma Hermaņa atkal iestudētajā "Marķīzē de Sadā". Alvis Hermanis uzskata, ka viņa iekšējo konkurenci iztur.

Atlaistie aktieri ar rūgtu ironiju komentē Alvja Hermaņa izteikumus par brīvo tirgu. Latvijā ir tikai septiņi valsts dotēti, divi pašvaldību dibināti un daži neatkarīgi teātri. Viņi šajā tirgū ir iemesti ar nevienlīdzīgiem nosacījumiem. Pirmkārt, darbu zaudējuši brīdī, kad citos teātros repertuārs nākamajai sezonai jau saplānots, otrkārt, lielais vairums pārējo aktieru nav izlikti brīvai konkurencei, bet saglabā darbu štatā.

Šonedēļ pēdējais no sešiem atlaistajiem aktieriem - Gatis Gāga parakstīja vienošanos par darbu ārštatā. Taču tas nenozīmē, ka viņus visus skatītāji turpmāk redzēs līdzšinējās izrādēs uz JRT skatuves. Aktrise Liene Šmukste sarunā ar "Kultūršoks" norāda, ka šobrīd ir piekritusi spēlēt oktobrī, taču pēc tam viņa sapratīšot savas iekšējās sajūtas. "Es sevi nemocīšu un nekāpšu sev pāri. Ja man tas būs ļoti sāpīgi, es teikšu paldies un iešu projām."

Aktieris Edgars Samīts norāda, ka arī pagaidām no nevienas izrādes nav atteicies.

"Jā, es spēlēšu," uzsver Pole. "Jā. Tā ir mana profesija, tas ir mans darbs, es to darīšu. Es pret to attiekšos kā pret darbu, kā pret vienu no darbavietām, kur es eju tātad izpildīt konkrētas lomas konkrētās izrādēs. Es mainu attieksmi. Pats Alvis Hermanis teica - mēs jau neesam iekonservēti dārzeņi, kas nemainās, vai ne?"

"Es sapratu, - ja es turpināšu ārštata attiecības, ja es piekritīšu spēlēt vecās izrādes, tādā veidā es akceptēju un pieņemu šo publiski pausto argumentu par otršķirīgu aktieri vai otrā plāna aktieri, vai aktieri, kas nekvalificējas nākamajam līmenim. Un, tā kā es tam īsti piekrist nevaru, tad es pieņēmu lēmumu vairs nespēlēt," sarunā ar "Kultūršoku" norāda aktieris G.Gāga.

Diskusijas par aktieru atlaišanu JRT nerimstas arī sociālajos tīklos. Piemēram, teātra kritiķe Silvija Radzobe mikroblogošanas vietnē twitter norādījusi, ka, viņasprāt, A.Hermanis ir kļūdījies, atlaižot Ivetu Poli - talantīgu un stilīgu aktrisi.