Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© F64

Brīvdienu ceļvedis

GATAVOTIES SIMT GADIEM

Ja vakarā gribas lasīt kaut ko bez pludmales romāniem un nebēdnīgiem atvaļinājumā piedzīvotā pekstiņiem, ir vērts ielūkoties nule kā klajā nākušajā grāmatā Ikigai. Ilgas un laimīgas dzīves noslēpumi no Japānas, ko klajā laidusi izdevniecība Zvaigzne ABC. Grāmatas autori Ektors Garsija un Fransesks Miraljess šajā izdevumā analizē japāņu simtgadnieku ilgmūžības noslēpumus. Ikigai japāņu valodā nozīmē «iemesls būt», «dzīves kaislība», «vienmēr būt aktīvam». Šajā grāmatā atklāta japāņu dzīves gudrība, kā ilgāk saglabāt ķermeņa, prāta un gara veselību. Grāmatā iekļautas vismaz simt gadu garumā pārbaudītas ilgdzīvotāju atklāsmes jeb 10 ikigai likumi. Piemēram, nepārēsties, visu uztvert mierīgi, saglabāt labu fizisko formu, uzturēties dabā... Grāmata, kas nebūt nav domāta tikai tiem, kam tuvojas pensijas gadi, bet visiem, kuru ikdiena paiet stresā, kad konsekventi neatliek laika padomāt par sevi.

VĒRIENĪGĀ MĀKSLAS DARBU PRIVĀTKOLEKCIJA

Šodien, 18. augustā, pulksten 18 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Zuzānu kolekcijas izstādē TOP no top notiks tikšanās ar šīs izstādes iekārtotāju, mākslinieku un scenogrāfu Reini Suhanovu. Ekspozīcijas scenogrāfija apvieno gandrīz 170 mākslas darbu - laikposmā no 19. gadsimta līdz 2017. gadam radītas gleznas, grafikas, skulptūras, fotogrāfijas, video un instalācijas - negaidītās kombinācijās. Izstāde organizēta trīs lielos blokos: TOP, TOP-TOP un top. Paredzēts, ka tikšanās laikā Reinis Suhanovs pastāstīs, kā dzima idejas ekspozīcijas neordinārajai scenogrāfijai un tematisko sadaļu foniem, paskaidros, kā savā starpā sarunājas blakus vai pretī esošie mākslas darbi, kā arī atklās, kādas ir viņa paša iemīļotākās ēnu rotaļas.

IEPAZĪT DOMU

Jau ierasts, ka vasarā Rīgas Doma baznīcas durvis tiek vērtas mazajiem apmeklētājiem un viņu vecākiem, šogad tas notiks 19. augustā, kad pasākumā Doms bērniem 2017 caur interesantām un vērtīgām aktivitātēm varēs iepazīties ar nopietno, noslēpumaino Rīgas Domu - kultūras, vēstures un kristīgo vērtību nesēju. Kā zināms, šogad luteriskā Baznīca visā pasaulē atzīmē Reformācijas 500. jubileju, līdz ar to arī Doms bērniem 2017 tēma ir saistīta ar formām, to dažādību, formēšanu, atjaunošanu, domāšanas maiņu, tādējādi skaidrojot notikuma sarežģīto vēsturisko kontekstu vienkāršā, bērniem saprotamā veidā vairāk nekā divdesmit radošajās darbnīcās Doma baznīcā un Doma dārzā no pulksten 11 līdz 14. Pulksten 14.30 bērni un viņu vecāki aicināti uz īsu bērnu svētbrīdi, ko vadīs dekāns Elijs Godiņš, savukārt pulksten 15 Doma dārza «zaļajā saliņā» notiks Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas Kokle vadīts kopīgs rotaļu un sadziedāšanās pasākums.

SENLAIKU TELEFONI

No šodienas Ogres Vēstures un mākslas muzejā apskatāma izstāde Telefoni Vidzemē, tās pamatā ir telekomunikāciju inženiera, inženierzinātņu doktora Valda Hofmarka senlaiku telefonu kolekcija - veidota vairāk nekā 35 gadus, tā ir plašākā un nozīmīgākā Latvijā un izsmeļoši vēsta par tele fonijas vēsturi mūsu valstī. Hofmarka kolekcijā ietilpst ne tikai 140 telefona aparātu, bet arī fotogrāfijas, tehniskā literatūra un telefonu grāmatas. Valdis Hofmarks ir Zviedrijas Telefonu kolekcionāru biedrības biedrs kopš 1999. gada. Izstādē Telefoni Vidzemē Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāmi gandrīz 80 sienas un galda telefona aparāti, kādus lietoja Latvijas teritorijā laika posmā no aptuveni 1895. gada līdz Otrā pasaules kara beigām. Izstādei neliels skaits eksponātu ņemts no Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājuma.