Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Dzintaru koncertzālē notiks festivāls "Bigbank Latvijas pērles"

SMAGSVARI. Guntars Račs, Jānis Peters un Māra Zālīte – šķiet, vai katra otrā latvju dziesma radīta ar kāda no šiem dzejdariem vārdiem © Publicitātes foto: Jānis SPIGOVSKIS

No 25. līdz 27. augustam Dzintaru koncertzālē notiks festivāls Bigbank Latvijas pērles. Jau ceturto gadu tajā skanēs tautā iemīļotas dziesmas, kuras vieno konkrēta tematika. Šogad festivāla programmai izvēlēti trīs dzejnieki, kuri amatu savienošanas kārtībā ir arī dziesmu vārdu autori – Jānis Peters, Māra Zālīte un Guntars Račs.

Festivāls Latvijas pērles risināsies jau ceturto gadu. «Katrreiz ceļam godā kādu citu dziesmu autoru, izpildītāju vai dziesmu tematiku. Mūziķi ar dzejniekiem satiekas retāk, tāpēc šogad vēlējāmies pievērst uzmanību tieši viņiem, jo tomēr «iesākumā bija vārds». Un vēlamies, lai dzejai un mūzikai ir brīnišķīgs izpildījums, ko nodrošinās lielisku mūziķu izlase,» stāsta festivāla producente Elita Mīlgrāve.

Pirmais vakars būs veltīts dzejnieka Jāņa Petera daiļradei. «Man ir liels prieks, ka uzmanība ir pievērsta arī dzejniekiem, lai gan brīžiem mūzika pati par sevi ir tik ģeniāla, ka teksts nemaz nav vajadzīgs. Man gribētos izskaust vārdu «teksti», jo pareizāk būtu «vārdi» vai «dzeja»,» domā Jānis Peters. «Mana sadarbība ar Raimondu Paulu ir ilggadēja. Sākumā tikāmies katru dienu, jo man bija grūti kaut ko iestāstīt. Mēdzu uzrakstīt vārdus, parādīju Paulam, un viņš sāka smieties... Savulaik arī uzrakstīju vārdus Par pēdējo lapu, ko tolaik gan sauca citādāk. Pauls paskatījās un teica: «Nē, dziesmai nav nekāda sakara ar to, ko tu esi uzrakstījis.» Bet lielākoties mums tomēr ir veicies,» smejoties atminējās dzejnieks. Šajā radošajā sadarbībā tapis vairāk nekā simts dziesmu, to ciklu, mūzikas kinofilmām un teātrim. Tāpat Petera dzeju mūzikā ietērpuši arī Uldis Stabulnieks, Gunārs Rozenbergs, Zigmars Liepiņš, Imants Kalniņš un citi.

Nākamais vakars, 26. augusts, piederēs Mārai Zālītei. «Biju sajūsmā par šī gada festivāla ideju. Kolosāli, ka tiek celti godā arī dziesmu vārdi, jo mums, latviešiem, ir fantastiskas dziesmu vārdu tradīcijas, sākot jau ar tautas dziesmām. Jūtos daudz bagātāka, izjūtu klātesošo laikmeta garu, ja nosauc gan komponistu, gan dziesmu vārdu autoru. Bieži vien tekstu autori ir neatņemama repertuāra sastāvdaļa: Menuets nav iedomājams bez Māra Čaklā dzejas, Pērkons - bez Klāva Elsberga un Māra Melgalva,» norāda dzejniece. «Ir dziesmas, ko visi dzied un nevar iedomāties, ka tie ir mani vārdi. Viņi nezina, ka, piemēram, Komunālais blūzs vai Trīs lietas ir ar Zālītes vārdiem. Un, kad uzzina, tad brīnās. Esmu laimīga, ka daudzi komponisti ir devuši maniem vārdiem jaunu sparu, tā ir kā dzejoļa otrā piedzimšana,» saka Māra Zālīte. Vakara pirmajā daļā izskanēs teātru un operu mūzika, kas pazīstama arī ārpus izrāžu rāmjiem. Piemēram, no izrādes Meža gulbji skanēs sentimentālās Vecais zābaciņš (Kad man maziņam) un Kālab gribas kā putnam kliegt, tāpat tiks izdziedātas izrāžu Tobāgo (Uz priekšu, Kurzeme, Uz Tobāgo), Lāčplēsis (Uz krustcelēm), Sfinksa (Nē, manis nav) un citu populārākās dziesmas. Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs tādas dziesmas kā, piemēram, Piena ceļš no kinofilmas Sprīdītis, neaizmirstamā Trīs lietas (Harija Spanovska vokālo partiju izpildīs Rihards Lepers), Ulda Stabulnieka Tik un tā (mūziķu kopkoris), dauzonīgais Komunālais blūzs, arī Intara Busuļa Nākamā pietura - depo un citas.

Festivāla noslēguma vakars tiks veltīts Guntara Rača dzejai un dziesmām. Koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāps Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris un Uldis Marhilevičs - izskanēs dziesmas no cikliem Iedomājies, Gaismas atgriešanās un Tiltiem pāri. Kopā ar kori dziesmas izpildīs solisti Aija Andrejeva un Miks Dukurs. Savukārt bērnu ansamblis Dzeguzīte kopā ar dziedātājiem Aiju Andrejevu, Katrīnu Binderi, Mārtiņu Ruski, Normundu Rutuli un Kasparu Markševicu izpildīs dziesmas no jaunākā Guntara albuma Kur dzīvo laime. Otrajā daļā izskanēs tādi hiti kā Saule riet, Dzīve ir viena, Nekas jau nebeidzas, Vētra nāk, Kūko, kūko dzeguzīte, Raudāja māte, Nekur nav tik labi kā mājās un citi. Grupas Bet bet bundzinieks Guntars Račs savas mūziķa gaitas sāka 80. gados Liepājā grupā Saldās sejas ar Tomasu Kleinu un Ivo Fominu, un tieši šī grupa atjaunotā sastāvā kāps uz skatuves Dzintaros - Guntars, Ivo un Tomass, vēl arī Jānis Narkevics juniors, Andris Alviķis un Uģis Tirzītis kopā ar solistiem izpildīs hitus no grupu Līvi, Fomins & Kleins un Liepājas brāļi repertuāra.

Rezumējot apskatīto trīsdiennieku, labi iederas Māras Zālītes teiktais: «Es priecājos, ka šie trīs vakari dziesmu tapšanas procesā izcels tieši dzejnieka lomu. Īsteni laba dziesma prasa labus vārdus, labu dzeju. Dziesma var būt ļoti populāra, bet to nedziedās pēc simt gadiem, ja nebūs laba dzeja. Dziesmai ir divi autori, un tā ir bagātība - zināt arī teksta autoru.».