Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Pārsteigums Baltā nama mākslas baudītājiem

JAUNIE VECIE. Aizvadītajā sezonā operas un baleta mākslas mīļotāji sēdēja krēslos, kas sešu nedēļu laikā pārvērtušies – tiem nomainīts polsterējums, tie apvilkti ar jaunu audumu un salabotas laika gaitā sačākstējušās detaļas. Krēsli izveidoti ērtāki. Jauni krēsli nav iegādāti, jo tad nāktos samazināt vietu skaitu zālē. Tālab izlemts atjaunot pirms 20 gadiem īpaši opernama zālei Latvijas amatnieku darinātos maigi izliektos krēslus © F64

Operas un baleta izrādes varēs baudīt restaurētos un daudz ērtākos krēslos. Partera daļas krēslus ļoti īsā laikā – sešās nedēļās – pēc pašvaldības uzņēmuma Rīgas nami pasūtījuma restaurēja SIA Rīgas krēslu fabrika. Līdz gada beigām 991 krēsls būs kā jauns, bet pašlaik jauno sezonu opera varēs uzsākt ar restaurētiem 365 krēsliem.

SIA Rīgas krēslu fabrika valdes priekšsēdētājs Aldis Circenis restaurāciju salīdzināja ar slimnīcu, kur pacientiem, tas ir, krēsliem, ārstēja lūzumus, plīsumus un pārstādīja ādu. Bijis daudz jautājumu, kā to izdarīt, jo darba apjoms bija liels. Krēsli ir testēti pat akustikas laboratorijā. Kamēr visi opernama krēsli nav restaurēti, rezervē ir 24 jauni krēsli, kas nepieciešamības gadījumā aizvietos uz restaurāciju nogādātos krēslus.

Šā gada janvārī Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) vadītājs Zigmars Liepiņš izteicās, ka par Balto namu jārūpējas valstij, nevis Rīgas pašvaldības uzņēmumam, savukārt Rīgas nami norādīja, ka ar valsts maksāto summu par ēkas uzturēšanu nav iespējams segt visus akūti nepieciešamos izdevumus. Tagad ir pārslēgts nomas līgums, ir kopīgi izstrādāta veicamo darbu programma, regulāri notiek darba grupas tikšanās, Neatkarīgajai sacīja SIA Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika. Baltajā namā tiek veikti arī kases, liftu, labierīcību, ārējās fasādes un citi remontdarbi.

Vēl iepriekšējās sezonas laikā operas un baleta mākslas baudītāji sēdēja vecajos krēslos, bet nu varēs izbaudīt ērtākus un ergonomiskākus sēžamos. Tāpat kā pirms 20 gadiem, kad krēslus izgatavoja Latvijas meistari, arī tagad tos atjaunoja pašmāju amatnieki. No Vācijas ceļoja krēslu audums, tā kopējais garums ir 1,2 kilometri. Z. Liepiņš sacīja, ka citas konfigurācijas krēsli samazinātu vietu skaitu parterā pat par 200 vietām, līdz ar to saruktu LNOB ieņēmumi. Vienlaikus ar krēslu restaurāciju opernama zālē atvērtas un iztīrītas ventilācijas lūkas, kas līdz tam bija aizklātas. Z. Liepiņš sacīja, ka krēslos varētu iestrādāt ekrānus, lai operas klausītāji var lasīt titrus, - tāds sapnītis vēl būtu piepildāms.

Operas un baleta ēkas fasāde šogad tiks remontēta, bet - bīstamākajās un nodrupušajās vietās, nevis visu namu apjozīs ar sastatnēm. V. Verika sacīja, ka pašlaik tiks izpildīti tikai tādi fasādes atjaunošanas darbi, ko var izdarīt ātri, lai uz valsts simtgades svinībām ēka nebūtu aizsegta un nožogota. Pēc tam, iespējams, notiks ēkas fasādes renovācija.