Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Idejas brīvdienām - ko redzēt, ko apmeklēt

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

PIERIMT, BET NE APSTĀTIES

Vispārzināma patiesība, ka mūsdienu sabiedrība ir apsēsta ar jauno, un ne tikai lietās. Sabiedrībā dominē pārliecība par vecumu kā slimību, pret ko jācīnās. Grāmatā Rimtums. Ko mēs iegūstam, kad kļūstam vecāki, kas tulkota vairāk nekā 20 valodās, vācu filosofs Vilhelms Šmids meklē veidus, kā piešķirt novecošanai jēgu. Vienas no šiem veidiem ir rimtums - spēja mierīgi ļauties dzīves plūdumam, ko modernā pasaule ir zaudējusi. Lai cilvēks vecumā spētu ieraudzīt dzīves vērtību, nozīmīga ir izpratne par novecošanu, prieku un laimes baudīšana, mīlestība un draudzība, attieksme pret nāvi un dzīvi pēc nāves, kā arī citi svarīgi aspekti, ko autors sauc par desmit soļiem ceļā uz rimtumu.

XYLEM TRIO UN MASKA ČAKSTES LAUKUMĀ LIEPĀJĀ

Šodien, 16. jūnijā, pulksten 20 sāksies J. Čakstes laukuma brīvdabas koncertu trešā sezona - to atklās diriģenta Jāņa Ozola vadītais jauktais koris Maska un instrumentālā grupa Xylem TRIO. Koncertprogrammu veidos Lauras Jēkabsones radītie skaņdarbi no jauktā kora Maska albuma Ziema, kā arī kompozīcijas no albuma 7 Stories Of The Gospel Of Thomas, kas tapušas sadarbībā ar perkusionistu un komponistu Rihardu Zaļupi un instrumentālo grupu Xylem TRIO. Liepājas Kultūras pārvaldes organizētā J. Čakstes laukuma kultūras programma turpināsies 21. jūlijā ar instrumentālās mūzikas grupas Melo-M koncertu, savukārt 18. augustā apmeklētāji aicināti baudīt folktronikas grupas Zari uzstāšanos.

KRĀŠŅĀS PEONIJAS

Ja līdz svētdienai izdosies iegriezties Latvijas Dabas muzejā, tad varēsit apskatīt izstādi Peonijas. Nav noslēpums, ka peoniju izstāde ir viena no skaistākajām un gaidītākajām vasaras ziedu izstādēm. Latvijā peonijas ir sena un iecienīta puķu kultūra, to selekcija aizsākās līdz ar neatkarības atgūšanu, bet jau kopš 19. gadsimta ikvienas meitas un sievas puķu dārziņš lepojās ar tumšsarkanām, baltām un rozā peonijām, priecējot ar tik patīkamo un pazīstamo smaržu un krāšņajiem ziediem. Šogad aukstais pavasaris un vēsais vasaras sākums bija īsts pārbaudījums gan peonijām, gan to audzētājiem. Tomēr, neraugoties uz izaicinājumu pilnajiem laikapstākļiem, izstādē eksponēti ap 200 šķirņu ziedi, kas pielāgoti augšanai un ziedēšanai Latvijas apstākļos. Arī šoreiz notiks stādu tirdzniecība, kā arī būs iespēja konsultēties ar selekcionāriem un kolekcionāriem par peoniju šķirnēm, audzēšanu, selekciju un piemērotāko šķirņu izvēli savam dārzam.

ETĪDES PAR ROMANU SUTU

Šodien, 16. jūnijā, pulksten 18 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar izrādi Stiprās rokas vieglais pieskāriens viesosies etīžu teātris Nerten, sniedzot komentāru izstādei Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula. 2004. gadā dibinātā teātra Nerten dalībnieki, dzejnieks un kultūras žurnālists Toms Treibergs un rakstnieks, gleznotājs Svens Kuzmins, izpētījuši Romāna Sutas daiļradi, viņa rakstura īpašības, konkrētus dzīves momentus un attiecības ar laikabiedriem un izvēlējušies aplūkot Romana Sutas talanta izpausmes no dažādiem skatpunktiem, atklājot meistaram piemītošo tieksmi uz galējībām un iespaidīgu emociju spektru - gan drastiskumu, gan jūtīgumu, gan to apbrīnojamo mijiedarbību. Ierosmes etīdēm tvertas arī no zīmīgām mākslinieka biogrāfijas epizodēm, piemēram, Romanam Sutam kopā ar Aleksandru Beļcovu un Erastu Šveicu piedaloties 1925. gadā pirmajā bezpriekšmetiskās mākslas izstādē Parīzē, kur viņu darbi bija eksponēti līdzās pasaules meistaru Paula Klē, Maksa Ernsta, Fernāna Ležē un Pablo Pikaso veikumam. Izrādes veidotāji sola, ka īpašu akcentējumu izrādē veltīs paša mākslinieka stingrajai pozīcijai par radošas personības talanta un darba proporcijām - kurai tad no šīm kvalitātēm galu galā jābūt ar smagāko atsvaru? Romana Sutas gadījumā abi kausi ir nosvērti vienādi. Gleznotājs nereti veltījis saviem skolniekiem kritiku, norādot uz bezrūpīgu attieksmi pret amatu vai, piemēram, gadskārtējā audzēkņu darbu skatē iesniegto pārāk mazo kompozīciju skaitu, sakot: «Ģēniji! To varētu atļauties ģēniji. Gan jūs to atcerēsities norēķinu stundā.»

BĒGŠANA NO SERAJA TIEŠRAIDĒ NO MILĀNAS

Uzreiz pēc brīvdienām, pirmdienas, 19. jūnija, vakarā, pulksten 21, kinoteātrī Splendid Palace būs iespējams noskatīties Volfganga Amadeja Mocarta operas Bēgšana no seraja atjaunoto versiju tiešraidē no Milānas operteātra La Scala. Translācija notiks tikai divas dienas pēc atjaunojuma pirmizrādes un būs vienīgais operas seanss uz lielā ekrāna Latvijā. Pie diriģenta pults Mocarta operā būs leģendārais Zubins Meta, kurš pirms diviem gadiem ar Izraēlas filharmonijas orķestri, kuru maestro vada gandrīz 50 gadu, viesojies arī Latvijā. Operu Bēgšana no seraja Volfgangs Amadejs Mocarts sacerēja 25 gadu vecumā, kad viņš bija pametis tēva mājas, pārcēlies uz Vīni un iecerējis uzsākt karjeru teātrī ar komisku operu. Kaut arī Mocarts pret darbu izturējās ar jauneklīgu degsmi un lielu atbildību, apzinoties Vīnes muzikālās publikas izsmalcināto gaumi, tomēr jauniestudējums toreiz draudēja radīt muzikālu skandālu arī tāpēc, ka serajs šeiha pilī ir daļa, kurā dzīvo sievietes… Iestudējums veltīts Džordžo Strēlera 20 gadu piemiņas gadadienai. Neaizmirstamā siluetu spēle, ar kuru režisors Džordžo Strēlers interpretēja Mocarta komisko operas šarmu, tika veidota Zalcburgas festivālam, kur Bēgšana no seraja tika iestudēta 1965. gadā, un tās diriģents arī toreiz bija Zubins Meta. Atjaunojuma režisors ir Matia Testi, lomās Lenneke Reitena (Konstance), Sabīne Devīle, (Blondhena), Mauro Peters (Belmonts) u.c.