Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS REDZĒT: Zigurds Neimanis ar "Skroderdienām" un musketieriem

KOLORĪTI. Zigurdam Neimanim padodas spēlēt raksturlomas. Šoreiz – Ābrams Skroderdienās © Publicitātes foto

Kā jau katru vasaru, arī šogad Latvijas brīvdabas estrādēs būs skatāmi interesanti muzikāli teatralizēti uzvedumi. Arī šogad – režisora un aktiera Zigurda Neimaņa režisēti. 30. janvārī Latviešu biedrības namā Rūdolfa Blaumaņa luga Skroderdienas Silmačos atzīmēja 115. gadadienu, kopš šajās telpās tās izrādītas pirmoreiz. Šis iestudējums, kā arī humoristisks skatījums uz Aleksandra Dimā Trim musketieriem šovasar priecēs skatītājus.

Skroderdienu Silmačos maratons sāksies 16. jūnijā Latvijas Brīvdabas muzejā, bet 17. jūnijā jau izrādi varēs skatīties alūksnieši. 19. jūnijā izrāde tiks demonstrēta Rēzeknes Gorā, 21. jūnijā - Smiltenē, 22. jūnijā Saldū, bet 23. jūnijā, Līgo vakarā, - Druvienā. Lomās būs Elīna Vāne, Ieva Puķe, Edgars Pujāts, Nikolajs Puzikovs, Ieva Sutugova, Ģirts Ķesteris, Gints Grāvelis, Dārta Daneviča, Inta Tirole, Regīna Devīte, Inese Ramute. Kādā lomā iejutīsies arī populārais TV žurnālists Andrejs Volmārs. «Katrā no izrādēm Līgo skatā piedalīsies vietējie pašdarbnieki - dziedātāji, dejotāji. Viņi atveidos Vanagu un Dzelzkāju saimes. «Negribējām līdzi vadāt rīdziniekus - laipni piedāvājām vietējiem, un viņi piekrita,» tā režisors.

Izrādei Trīs musketieri Neimanis ir ne tikai režisors, bet arī scenārija autors, pats arī darbošoties kā aktieris. Mēģinājumi sāksies pēc Jāņiem, kad būs beidzies Skroderdienu maratons. Tā ir muzikāla izrāde, tāpēc tās veidotāji uzaicinājuši piedalīties māksliniekus, kuri var ne tikai labi parunāt, bet arī skaisti padziedāt. Musketieri būs Nikolajs Puzikovs, Roberto Meloni un Imants Strads. Milēdija būs Samanta Tīna, Karaliene - Ieva Pļavniece, Karalis - Madars Zvagulis, brīvmākslinieks, kurš pazīstams no seriāla UgunsGrēks. «Dažas ainas paredzētas cirkā - tāpēc tur gaidāmi dažādi pārsteigumi. Par tiem gādās uguns šova speciālisti un iluzionisti. Pirmizrāde būs 4. augustā Saldus Kalnsētas estrādē. Brauksim arī uz Kuldīgu, Saulkrastiem, Tukumu, Alūksni, Madonu, Cēsīm, Krustpili,» uzskaita Zigurds Neimanis. Šobrīd vēl darbs rit pie Skroderdienām, lai saprastu, kurš aktieris un kurā datumā var doties uz izrādi. Trim musketieriem vēl jāsacer mūzika, jāpiemeklē vārdi. «Esmu iecerējis izmantot pazīstamus mūzikas gabalus, ārzemju un latviešu, bet uzlikt tos uz citiem tekstiem, lai publikai dziesmas ir atpazīstamas vismaz melodijas līmenī. Ja raksta jaunu mūziku un jaunus tekstus, tad brīvdabas estrādēm tas tā īsti neiederas. Esmu pamanījis, ka skatītāji vairāk aplaudē tām dziesmām, kuras viņi pazīst un jau ir iemīlējuši, nevis jaundarbiem, kuri skan pirmo reizi. Tāpēc nolēmu, ka izrādē skanēs pazīstami muzikālie sacerējumi, kas pielāgoti scenārijam,» pauž režisors.

Blakus vasaras projektiem Neimanim ir arī personīgie plāni. Dažādām iestādēm ir jubilejas, cilvēki svin kāzas - vajadzīgs vadītājs. Gadoties, ka vienā nedēļā ir trīs četri pasākumi, bet citā neviena. Bet vaļoties nevarot. Niks Volmārs apsolījies producēt arī mazāku izrādi, kuru varētu parādīt Latvijas mazpilsētu skatītājiem, un Zigurds Neimanis tur varētu būt režisors. Neesot gan vēl izlemts - tas varētu būt rudenī vai pavasarī, bet potenciālie lomu spēlētāji jau esot apzināti.

Darbiem pa vidu Neimanis darbojas savā Garciema dārzā. Tagad intensīvi laistot, jo «mūsu reģionā lietus nav redzēts jau vismaz mēnesi». Ābeles jau beigušas ziedēt, nu tikai jāgaida raža.