Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Idejas brīvdienām - kur doties, ko redzēt

© Izstādes publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Karalienes Kristīnes jaunība

No šodienas kinoteātros sāk demonstrēt somu kino klasiķa Mikas Kaurismeki pagaidām jaunāko filmu Karaliene Kristīne (The Girl King, 2015). Drāmas, romantikas un biogrāfijas žanros ierindojamais kino darbs stāsta par Zviedrijas karalienes Kristīnes (1626-1689) ne pārāk ilgo valdīšanas laiku. Modernu izglītību ieguvusī Kristīne par karalieni kļuva 16 gadu vecumā pēc sava tēva Gustava II Ādolfa nāves un nokļuva varas un intrigu labirintā, kurā noteicēji bija vīrieši - fanātiski luterāņi, kuri spieda viņu precēties un dzemdēt bērnus. Taču Kristīne izvēlējās citu ceļu un par savu sabiedroto - skaisto galmadāmu Ebu Sparri, vēlāk arī paziņoja, ka nolēmusi vispār neprecēties, tas nozīmē arī - neradīt pēcnācējus. Pēc 22 gadu valdīšanas Kristīne atteicās no troņa, pārgāja katoļticībā un ir viena no trim sievietēm, kas apglabāta Sv. Pētera katedrālē Romā.

Spāņu žestu valoda

Vēl līdz jūlija vidum Mākslas muzejā Rīgas birža pirmo reizi Baltijas reģionā būs eksponēta izstāde Prado 12 raksturi - pasaulslavenu mākslinieku divpadsmit meistardarbi no Spānijas lielākā muzeja Prado, kas ir viens no izcilākajiem Eiropas muzejiem ar gandrīz 200 gadu ilgu vēsturi. Apjomīgais krājums, kas radies uz karaļnama kolekciju bāzes, caur mākslas prizmu atspoguļo dinamiskiem notikumiem bagāto Spānijas vēsturi. Sākotnēji, pēc karaļa Ferdinanda VII iniciatīvas, Prado tika veidots kā nacionālās mākslas muzejs, taču laika gaitā spāņu mākslas kolekcijas tika papildinātas ar daudziem nozīmīgiem citu Rietumeiropas skolu darbiem. Tādēļ blakus spāņu nacionālajai mākslai muzeja ekspozīcijās var iepazīt flāmu, holandiešu, franču, itāļu, vācu kultūru, ļaujot izsekot atšķirībām un mijiedarbībai dažādu gadsimtu kontekstā. Jau kopš izstādes atklāšanas ik piektdienu tiek rīkoti dažādi tematiski pasākumi, un šajā reizē piektdien, 26. maijā, pulksten 18 spāņu kultūras centra Séneca direktors Havjers Fernandess Kruss aicina uz sarunu par mākslinieku Alonso Sančesu Koeljo (1531-1588) un spāņu žestu valodu. Savukārt svētdien, 28. maijā, pulksten 12 mākslas muzejā Rīgas birža notiks Ģimenes diena, kurā šajā pašā izstādē būs iespēja iepazīt spāņu kultūru caur pasaku tēliem un noslēpumiem apvīto dārgakmeni pērli. Nodarbības sākumā dalībnieki apskatīs ekspozīciju muzeja pedagoga pavadībā, pētot vizuāli un saturiski interesantākās gleznas. Ģimenes dienas turpinājumā visi tiks gaidīti Mazās skolas telpās, lai piedalītos interaktīvā radošajā darbnīcā kopā ar teātra studiju Pilnmēness.

Latviešu filmas septiņu kalnu festivālā

Šodien un rīt, 26. un 27. maijā, IV starptautiskā mākslas un mūzikas festivāla Seven Hills latviešu kino cienītājiem iespējams noskatīties septiņas latviešu pēdējos gados tapušas filmas par dzīvi un mākslu, kas izpelnījušās gan pašmāju, gan ārvalstu profesionāļu ievērību. Izrādītas tiks divas spēlfilmas (Es esmu šeit un Romeo un Džuljeta) un piecas dokumentālas filmas (Inteliģentie huligāni, Ručs un Norie, Atbrīvošanas diena, Prāta vētra: starp krastiem). Kino mājā, tāpat kā visos festivāla Seven Hills pasākumos Rēzeknē, ieeja bez maksas.

Dejas izrāde Bērnības sapnis

Svētdien, 28. maijā, pulksten 17 teātra mājā Zirgu pasts būs skatāma horeogrāfes Agneses Bordjukovas solo dejas izrāde Bērnības sapnis. Izrādes dramaturģe Rasa Niurkaite, mūzikas autors Edgars Rubenis, video mākslinieks Ivars Šmits, scenogrāfe Anda Skrējāne, gaismu mākslinieks Rainers Kornhubers šajā stāstā centrā likuši cilvēka personības veidošanās izpēti. Izrādes autori uzskata - jau no pirmā brīža, kad sākam saskarties ar citiem - ar sabiedrību, mēs sākam kaut ko atklāt par apkārtējiem, bet vispirms, protams, paši par sevi. Ar laiku katrs no mums saprot, ka ne visas viņa personības puses ir vēlamas, un, cenzdamies palikt sabiedrības daļa, tiecas tās sevī noliegt. Šīs puses tiek nomāktas un nobēdzinātas no acīm, taču tās nepazūd.

Uzzināt universālās mākslas formulu

LNMM izstādes Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula ietvaros svētdien, 28. maijā, pulksten 15 notiks tikšanās ar šīs izstādes kuratori Nataļju Jevsejevu; sarunas galvenais objekts - Romans Suta, ievērojamais latviešu mākslinieks, spilgtais klasiskā modernisma pārstāvis. Romans Suta (1896-1944) ir viena no modernisma laikmeta centrālajām figūrām Latvijā - unikāla radošā personība, kuras erudīcija, neordināra spriestspēja, mākslinieciskais potenciāls, neizsīkstošais entuziasms un neizsmeļamais optimisms pārsteidza laikabiedrus. Ekspozīcija LNMM Lielajā zālē ietver Romana Sutas glezniecību, grafiku un scenogrāfiju. Šīs tikšanās laikā mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva stāstīs par aplūkojamo darbu tapšanas vēsturi, atsevišķas autora biogrāfijas epizodes, kas atklās Sutu ne tikai kā daudzpusīgu mākslinieku un ļoti zinošu cilvēku ar plašu redzesloku, bet arī kā visnotaļ temperamentīgu vīrieti.