Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Rotko mākslas centrs uzsāk izstāžu sezonu ar absolūtu jaunumu

© Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs 21. aprīlī, atzīmējot savu ceturto jubileju, uzsāk jauno izstāžu sezonu ar absolūtu jaunumu Latvijas vēsturē – pirmo reizi Latvijā tiks eksponēts lieliskā norvēģu mākslinieka Edvarda Munka oriģināldarbs, ko uz pusgadu Rotko centram uzticējis Tronheimas mākslas muzejs.

Mākslas pīlāri satiekas Daugavpilī

Četros Rotko centra pastāvēšanas gados tas ir devis Latvijas un ārvalstu apmeklētājiem iespēju redzēt pasaulslavenu mākslinieku kolekcijas. Atgādināšu, ka pagājušajā gadā uz Daugavpili tika atvesta jauna Rotko kolekcija - seši līdz šim Latvijā neredzēti darbi, kas nomainīja iepriekšējo pastāvīgo ekspozīciju.

Pagājušais gads iezīmējās ar Rotko laikabiedra Šagāla izstādi, bet šogad ar Rotko tiekas leģendārais norvēģu mākslinieks Edvards Munks. Centra mārketinga speciāliste Inita Paegle informē: «Ideja par Munka gleznas eksponēšanu Daugavpilī radās pilsētas pārstāvju pieredzes apmaiņas vizītes laikā Tronheimā. Sākumā tas šķita praktiski neiespējami, jo tas ir vienīgais Tronheimas krājumā esošais Munka darbs un gleznas pārvešana un izstādīšana prasa lielus finansiālus ieguldījumus. Taču Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Tronheimas Mākslas muzeju Norvēģijā, kā arī ar Norvēģijas vēstniecības Latvijā un Daugavpils pilsētas domes un Norvēģijas fondu atbalstu 21. aprīlī eksponēs Munka oriģināldarbu Advokāta Ludviga Meijera portrets. Tas ir nozīmīgs mākslas notikums visai Latvijai.»

MUNKA GLEZNA Advokāta Ludviga Meijera portrets ir pirmais Latvijā eksponētais leģendārā mākslinieka oriģināldarbs / Publicitātes foto

Klusuma sezona

Ar skaļiem svētkiem un līksmību 21. aprīlī vienlaikus tiks svinēta Rotko centra pastāvēšanas gadskārta un jaunās izstāžu sezonas, kam dots nosaukums Klusuma sezona, atklāšana. Jāteic gan, ka šoreiz Rotko centrs mazliet atkāpies no tradīcijas dzimšanas dienu svinēt 24. aprīlī, kas šoreiz iekrīt pirmdienā, dodot priekšroku svētkus kopā ar tālākiem un tuvākiem viesiem svinēt piektdienā.

Gatavojoties izstāžu sezonas atklāšanai, centra mākslinieku rezidences izmanto arī mākslinieki, kuru darbi šeit tiks izstādīti. Pirms kāda laika Mākslinieku rezidencē pie gleznu izstādes Klusumā strādāja Latvijas Dānijas māksliniece Linda Zīvere, savukārt patlaban rezidencē uzturas un pie gleznu izstādes Klusuma ēra strādā mākslinieks Ričards Dennijs no Austrālijas.

Šajā sezonā varēsim apskatīt arī Lielbritānijas mākslinieces Ērinas Louloras izstādi Onomatopoēze, Latgales reģiona mākslas konkursa izstādi tukšuma un klusuma formas, kā arī Sanri Komunikācija ir atslēga un x: Kritiskā robeža - Černobiļa 30 (Lietuva).

Runājot par tradicionālo Latgales mākslinieku izstādi, izstādes kurators Māris Čačka teic: «Piekto reizi Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks Latgales reģiona mākslinieku darbu izstāde, kurā tiek aicināti piedalīties visu mediju mākslinieki un mākslas studenti no reģiona pilsētām un novadiem, tādā veidā nodrošinot reģiona mākslinieku māksliniecisko apriti un iesaistīšanos mākslas aktuālajos procesos. Ļaujot brīvu vaļu autoru idejas lidojumam, izstāde iecerēta kā spilgta reģiona mākslinieku radīto darbu skate, atspoguļojot labāko māksliniecisko veikumu, kas tapis laikā no 2015. līdz 2017. gadam. Izstādē pieteicās 72 mākslinieki, no kuriem 58 ir apstiprināti dalībai izstādē.

Savukārt izstādē X: Kritiskā robeža - Černobiļa 30 (Lietuva) būs apskatāms Lietuvas kuratora Albina Vološķaviča veidots projekts. Projektā iesaistīti dažādu mediju Lietuvas mākslinieki, veidojot kompozīcijas, parādot, aktualizējot robežšķirtnes tēmu un filozofiskas remarkas par Černobiļas tematiku un tās seku aktualitāti mūsdienās. Ekspozīciju papildina mākslinieku pārdomas un Virginija Kinčinaiša teksts.».