Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

ASTROLOĢIJA: Maestro. Talants, praktiskums un radošas idejas

© F64

Maestro Raimonds Pauls ir mūsu estrādes mūzikas zelta fonds. Slavens ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām.

Savulaik tautas «virtuves sarunās» aprunāts par sadarbošanos ar PSRS jeb Krievijas māksliniekiem, it īpaši par viņa radošajiem projektiem ar Allu Pugačovu. Pabijis politikā gan kā kultūras ministrs, kuram daļa mākslas pasaules cilvēku joprojām nevar piedot Jaunatnes un Operetes teātru slēgšanu, gan kā vairāku sasaukumu Saeimas deputāts. Nenoliedzama estrādes mūzikas autoritāte, kurš devis iespējas un ļāvis uzplaukt daudziem jaunajiem talantiem. Tajā pašā laikā prasīgs un dažkārt visai skarbs savos izteikumos.

Šogad 12. janvārī komponists atzīmēja savu 81. dzimšanas dienu ar koncertu Dzintaru koncertzālē, kurā tika atskaņotas operu ārijas džeza aranžējumos. Pirms gada mākslinieka astoņdesmitā dzimšanas diena plaši tika atzīmēta Krievijā. Maskavā Maestro 80. jubilejas koncerts bija pilnībā izpārdots. Tajā piedalījās Intars Busulis un Laima Vaikule, kā arī Krievijas lielākās estrādes zvaigznes - Filips Kirkorovs, Alla Pugačova, Sergejs Lazarevs, Grigorijs Lepss, Valērijs Ļeontjevs un citi. Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsveica komponistu jubilejā.

Par savu darbu Maestro Latvijā saņēmis cienījamus apbalvojumus, tostarp trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas valsts labā, bet Latvijas ierakstu gada balvas organizētāji 2000. gadā viņam piešķīra balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Katra cilvēka personības iezīmes un iespējas parādās viņa astroloģiskajā kartē. Tā kā mums nav zināms komponista dzimšanas pulksteņa laiks, aplūkosim tā dēvēto kosmogrammu, kas veidota pēc «vidējā aritmētiskā».

Komponista astroloģiskajā kartē dominē Zemes stihija, kas nozīmē praktisku pieeju un reālistisku skatījumu uz situācijām, tomēr tajā ir arī kombinācijas, kas norāda uz neatkarības mīlestību (diezgan spēcīga Ūdensvīra ietekme). Tāpat arī ir kombinācijas, kas vēsta par spējam «ieskatīties nākotnē», proti, kā ar septīto prātu saprast, kas būs aktuāls, noderīgs un topā rīt, t.i., tuvākā vai tālākā laikā. Šī īpašība ir vienlīdz noderīga gan politiķim, gan māksliniekam. Tomēr spilgta politiķa iezīmju Maestro kartē nav, tāpēc viņam pašam labāk, ka no šī «ķēķa» ir attālinājies. Ideālajā variantā Maestro vajadzētu arī turpmāk nodarboties ar jaunu talantu meklējumiem un audzināt viņus prasīgi un pedantiski. Maestro astroloģiskajā kartē Saule atrodas Mežāža zodiaka zīmē, kas ir nopietna, pragmatiska un ar augstu atbildības latiņu, savukārt emociju indikators Mēness atrodas Jaunavas zodiaka zīmē, kas pievērš uzmanību detaļām un vēlas, lai visapkārt valdītu zināma lietu kārtība. Varbūt dažs labs no viņa dziedātājiem palaikam sūdzējies: «Ko tas Pauls piekasās?» Jā, dažkārt var būt arī impulsīvs un «eksplodēt».

Saules un Plūtona stāvokļi rāda, ka Maestro mēdz būt arī filozofiski noskaņots, šad un tad prātu nodarbina eksistenciāli, globāli jautājumi un pārdomas par dzīves vērtībām.

*

BIOGRĀFIJAS FAKTI

Ojārs Raimonds Pauls dzimis 1936. gada 12. janvārī Rīgā strādnieku ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas skolā. Pēc tam pabeidzis Latvijas Valts konservatorijas Hermaņa Brauna klavieru klasi.

Pauls ir sarakstījis mūziku vairākiem mūzikliem, trīs baleta izrādēm, vairāk nekā 50 filmām, no kurām slavenākās ir «Vella kalpi», «Limuzīns Jāņu nakts krāsā», «Dāvana vientuļai sievietei», «Teātris», «Ilgais ceļš kāpās» u.c., kā arī daudzām teātra izrādēm.

  1. gadā piešķirts PSRS Tautas skatuves mākslinieka nosaukums.

Lai gan Latvijas PSR laikā Pauls nebija PSKP biedrs, laikā no 1985. līdz 1989. gadam viņš bija LPSR Augstākās padomes deputāts. Pēdējos Latvijas PSR pastāvēšanas gados viņš kļuva par kultūras ministru Viļņa Edvīna Breša vadītajā Ministru padomē.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas kļuva par kultūras ministru arī Ivara Godmaņa valdībā (1990-1993).

  1. gadā iesaistījās partijā «Latvijas ceļš» un ieņēma kultūras ministra amatu Valda Birkava valdībā. Pēc pilnvaru beigām kļuva par Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieku kultūras jautājumos.
  2. gadā piedalījās «Jaunās partijas» dibināšanā un kļuva par partijas priekšsēdētāju (līdz 2000. gadam), no tās ievēlēts 7. Saeimā.
  3. gadā Pauls nesekmīgi kandidēja uz Latvijas prezidenta amatu (par prezidenti kļuva Vaira Vīķe-Freiberga).
  4. gadā Pauls mainīja politisko piederību un 8. Saeimā tika ievēlēts no Tautas partijas. Ievēlēts arī 9. Saeimā, kuras pēdējā darbības gadā neveica pārreģistrāciju Tautas partijā. 10. Saeimas vēlēšanās Pauls vairs nekandidēja.

*

Raimonds Pauls

ASTROLOĢISKAIS CV

Saule - Mežāzī

Mēness - Jaunavā

Merkurs - Ūdensvīrā

Marss - Ūdensvīrā

Astroloģiskajā kartē Mēness aptumsuma ietekme.