Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Gadsimta ceturksnis festivālam Liepājā

LAI TURPINĀS. Dita Krenberga: «Festivāla atklāšanas koncerts solās būt ļoti krāšņs, un domāju, koncerts neprasa īpašus ieteikumus tiem cilvēkiem, kas mīl klasisko mūziku. Uzsākot festivālu, mūziķiem novēlu izturību, bet tā veidotājiem – lai festivāls izdodas izcili, lai arī turpmāk rodas brīnišķīgas jaunas idejas jaunām programmām, jaunu solistu aicināšanai. Lai viss turpinās» © Publicitātes foto

«No vienas puses, ir brīnišķīgi, ka festivāls notiek jau 25. reizi, jo tas parāda, ka tradīcijas ir spēcīgas, no otras puses, nav vajadzības īpaši skaitīt gadus, jo katrs festivāls ir unikāls. Protams, zināms atskaites punkts tas ir, bet visa mērs ir attīstībā,» uzskata flautiste Dita Krenberga. Piektdien, 3. martā, viņa piedalīsies 25. Liepājas starptautiskajā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā, atskaņojot Pētera Vaska Flautas koncertu.

25. Liepājas starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts solās būt īpaši krāšņs - kopā ar Liepājas simfonisko orķestri tā galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā tajā piedalīsies astoņi spilgti latviešu solisti, tajā skaitā ērģelniece Iveta Apkalna, flautiste Dita Krenberga un pianists Reinis Zariņš. Programmā iekļauts arī Artura Maskata 12. Liepājas koncerta pasaules pirmatskaņojums. Komponists Pēteris Vasks Flautas koncertu rakstīja 2008. gadā īpaši Vācijas (Ķelnes) simfoniskā orķestra pirmajam flautistam Mihailam Faustam. «Noklausījos ierakstu, biju sajūsmā, ārkārtīgi skaista mūzika, vienlaikus - neaprakstāmi grūta izpildītājiem. Pirms vairākiem gadiem šī koncerta 3. daļu spēlēju 18. novembra koncertā Rīgā. Un parasti ir jābūt piedāvājumam, lai mūziķis kaut kam kārtīgi pieķertos, un piedāvājums nāca no diriģenta Atvara Lakstīgalas un komponista Pētera Vaska - viņi uzticēja man ierakstīt šo koncertu, to izdarījām pērnā gada septembrī, disku izdeva vācu ierakstu nams Wergo. Nu jau var teikt - ierakstam ir labas atsauksmes, arī ietekmīgais britu žurnāls Gramophone nupat to labvēlīgi recenzējis. Sapratām - ja jau koncerts ir ierakstīts, tad vajadzētu arī nospēlēt. Un tas brīdis strauji tuvojas,» stāsta Dita Krenberga. Šim koncertam mūziķe gatavojas īpaši rūpīgi, jo tā priekšvakarā ir «nopietni noslimojusies», tomēr dara visu, lai būtu uz strīpas. Katra uzstāšanās Liepājā Ditai Krenbergai vienmēr raisot īpaši pozitīvas emocijas, un ne tikai tāpēc, ka viņai ļoti patīk pilsētas miers, dažādā arhitektūra un, protams, arī jūra, bet arī tāpēc, ka pati īsu laiku strādājusi Liepājas simfoniskajā orķestrī, vēl pirms pievienojās Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra komandai. «Tur cilvēki ir īsti kurzemnieki, kas sākumā ir nogaidoši un vērtējoši, bet, ja pieņem, tad iemīļo un pieķeras,» atzīst Dita Krenberga un piebilst, ka tā ir pilsēta, kurā viņai vienmēr patīk atgriezties. «Pāris dienas atkal būšu mīļajā Liepājā. Vienmēr cenšos aiziet līdz jūrai - pats ceļš ir skaists, un jūra ir neaprakstāma. Pie jūras ir brīvības izjūta, kas ne ar ko nav salīdzināma.»

Un viņu arī nepārsteidz, ka tieši Liepājā izveidojies un tik veiksmīgi attīstījies šāds festivāls, jo pilsētā «ir senas gan simfoniskās muzicēšanas, gan teātra tradīcijas. Tā ir ļoti gaiša, enerģētiski spēcīga pilsēta. Zinām, ka Latvijā ir vairākas pilsētas, kur dzimst un darbojas ļoti talantīgi mākslinieki, un Liepāja tāda noteikti ir. Grūti izskaidrot, kādēļ tā ir, lai gan arī nepieciešams kāds, kas ir spējīgs aiz sevis vest citus, arī iedvesmot, un tad ikviena lieta sekmējas, turpinās un attīstās, protams, vajadzīgs arī kāds, kas pārņem stafeti,» uzskata Dita Krenberga.

Festivālā izskanēs vēl četri ļoti atšķirīgi koncerti. 11. martā varēs baudīt itāļu džezu Keko Fornarelli trio izpildījumā, 16. martā uz festivāla skatuves kāps Klaipēdas kamerorķestris un baroka vijoles virtuozs, kā arī kontrtenors Dmitrijs Sinkovskis no Krievijas, 24. martā Liepājas simfoniskais orķestris muzicēs kopā ar trīs starptautiskām mūzikas zvaigznēm - ukraiņu altistu un diriģentu Maksimu Risanovu, krievu vijolnieku Sergeju Dogadinu un lietuviešu čellistu, kā arī diriģentu Dāvidu Geringu. 31. martā 25. Liepājas starptautisko zvaigžņu festivālu noslēgs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un krievu pianista Dmitrija Masļejeva koncerts.