Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Iespējams, Latvijas simtgades gadā Dziesmu svētkus Mežaparkā nevarēs sarīkot

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Aprēķināts ar dienas precizitāti. Tā par Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekta īstenošanu saka Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. Vēl nekas nav neglābjami nokavēts, diemžēl pastāv iespēja, ka Latvijas simtgades gadā Dziesmu svētkus Mežaparkā nevarēs sarīkot.

Līdz 2018. gada vasarai, kad notiks XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, ir jāpabeidz estrādes pirmā rekonstrukcijas posma būvdarbi. Taču būvnieki iesnieguši sūdzības par konkursa nolikumu, un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) tās plānots izskatīt 1. martā. «Vēl kāda sūdzība var pārvilkt krustu šim projektam,» atzīst O. Burovs.

Pašlaik izrēķināts pa dienām: ir mainīts konkursa nolikuma apstrīdētais punkts, IUB noteicis datumu, kad izskata divu uzņēmumu sūdzības, Īpašuma departaments ir pagarinājis pieteikšanos Mežaparka Lielās estrādes pārbūves iepirkuma konkursam, un piedāvājumus paredzēts atvērt 13. martā. Pēc tam var parakstīt līgumu par būvniecību, ar 1. maiju būvnieki var sākt darbu un, kā plānots, līdz 2018. gada 18. jūnijam estrādi nodot ekspluatācijā. Celtniekiem tiks doti 13 mēneši būvdarbiem un vēl divas nedēļas, lai objektu nodotu ekspluatācijā.

«To ir iespējams izdarīt, bet, ja būs jebkāda cita sūdzība, tad ar tādām būvnieku spēlītēm diez vai varēsim realizēt šo objektu,» norāda O. Burovs. Pie būvnieku godaprāta apelējis arī Latvijas Nacionālais kultūras centrs, uzsverot, ka patlaban netiek pieļautas spekulācijas par rezerves variantu, ja estrāde netiktu pabeigta laikus.

Sūdzības IUB iesniedza SIA Lemminkainen Latvija un SIA Balt Trest, jo uzskata, ka konkursa nolikums ir sagatavots neatbilstoši tiesību aktiem, nepamatoti ierobežojot pretendenta tiesības piedalīties iepirkumā un nenodrošinot godīgu konkurenci. O. Burovs skaidro, ka, pārskatot iepirkuma nolikumu, ir izmainīts viens nolikuma punkts, kas pieprasa likviditātes koeficientu vismaz +1 katram no apvienības dalībniekiem. Izmaiņas veiktas, pamatojoties uz Eiropas tiesu praksi, jo līdzīgos gadījumos sūdzības iesniedzējs ir uzvarējis. Citi nolikuma punkti netiek mainīti. Īpašuma departamenta direktors noteic, ka uzņēmēju pārsūdzības, apstrīdot iepirkumu konkursus, ir ierasta prakse, bet šajā situācijā citu valstu uzņēmējiem Mežaparka Lielā estrāde ir «tikai objekts», savukārt pašmāju būvniekiem - simbols. Tāpat kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka. Latvijas uzņēmēji apzinās, ka šis ir valstiski nozīmīgs objekts, lai nesāktu skaldīt matus, bet ārzemniekiem «tas nav saistoši».

Savukārt sūdzību iesniedzēji - SIA Lemminkainen Latvija un SIA Balt Trest - IUB lūguši izvērtēt, vai pasūtītājs - Īpašuma departaments - nolikumu sagatavojis atbilstoši publisko iepirkumu likuma noteikumiem un vispārējiem tiesību principiem, un gadījumā, ja nolikums ir neatbilstošs, lūdz IUB uzdot Īpašuma departamentam veikt izmaiņas iepirkuma procedūras dokumentos vai arī uzdot izbeigt uzsākto iepirkuma procedūru.

Uzziņai

• Mežaparka Lielās estrādes būvniecības 1. kārta izmaksās 23 miljonus eiro. To plānots nodot ekspluatācijā 2018. gada 18. jūnijā.

• 2018. gada vasarā pēc Dziesmu svētkiem estrādes ēku nojauks un sāks būvēt jauno, ko plānots pabeigt 2020. gada novembrī.

• 2021. gada vasarā estrādi varēs izmantot koncertiem.