Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS REDZĒT. Par sapņiem un par mīlestību

SATIKUŠIES SAPNĪ UN MĪLESTĪBĀ. Dzejnieces Māras Zālītes jubilejas koncertuzvedumā Sapnis un mīlestība apvienojušies dziedātāji Anmary, Antra Stafecka, Andris Ērglis, Normunds Rutulis, Dainis Skutelis, Oranžo meiteņu trio – Olga Stupiņa, Anita Levša un Inta Gudovska –, kā arī instrumentālā grupa Jāņa Strazda vadībā © Roberts VIDZIDSKIS, Izklaides producentu grupas 7 publicitātes foto

«Līdzās tēliem, kas dzīvo Māras Zālītes darbos, vienmēr klātesošs ir vēl kāds personāžs, un tā ir Latvija. Vārdos neaprakstāma Dzimtenes mīlestība strāvo cauri visiem dzejnieces darbiem. Un šāda mīlestība sirdī būtu vajadzīga mums katram,» uzskata režisors Valdis Pavlovskis.

Sagaidot dzejnieces Māras Zālītes jubileju, producents Aigars Dinsbergs (Izklaides producentu grupa 7) un režisors Valdis Pavlovskis izveidojuši emocionāli ļoti sirsnīgu, informatīvi piesātinātu un reizē aizraujošu piedzīvojumu - koncertuzvedumu Sapnis un mīlestība, kas veidots no 20 teātra izrāžu dziesmām ar dzejnieces dzeju, radot aizkustinoši dziļu vēstījumu par mūsu tautu, godu un sirdsapziņu, par sapņiem un par tēvzemes mīlestību.

Koncertuzvedumā satiekas to izrāžu varoņi, kas savulaik pulcējušas pilnas skatītāju zāles dažādos teātros - Meža gulbji, Tobāgo, Sfinksa, Kaupēn, mans mīļais, Lāčplēsis, Hotel Kristina, Indriķa hronika, Priekules Ikars, Neglītais pīlēns, Momo, Putnu opera, Meierovics, Mistērija par sapni un mīlestību, Še tev, Žūpu Bērtulis, Eža kažociņš, Suns un kaķe. Īpaši veidota arī skatuves scenogrāfija, gaismu partitūras, horeogrāfija un video projekcijas, radot asociācijas ar dzejnieces darbistabu - telpu, kurā dažādos laikos un vidē atdzīvojas tēli, lai runātu ar mums šodienas valodā.

Koncertuzveduma pirmizrāde Ādažu kultūrizglītības centrā notika Māras Zālītes dzimšanas dienas priekšvakarā, klātesot arī jubilārei un viņas ģimenei. «Sirsnīgs paldies visiem par atsaucību un siltumu, ko var just no zāles. Paldies jums, brīnišķīgie mākslinieki, mūziķi, solisti. Paldies, Aigar, par šo ideju un domu. Es esmu ļoti laimīga, esmu mazlietiņ pat apraudājusies, skaisto jaunību atcerējusies un, pateicoties šiem darbiem un dziesmām, izgājusi cauri diezgan daudziem sava mūža gadiem. Un jāteic, ka tie bija ļoti labi gadi...» neslēpjot aizkustinājuma asaras, atzina Māra Zālīte.

«Māra tik daudz sevis ir atdevusi mums visiem un Latvijai, ka es viņai gribu vēlēt sirdsmieru. Arī garīgo mieru, jo viņas darbi tiešām ir tik spēcīgi, ka, manuprāt, tie katrs ir paņēmis no viņas kādu daļiņu. Kāds vairāk, kāds varbūt mazāk,» domā komponists Uldis Marhilēvičs, novēlot jubilārei uzņemt jaunu spēku, lai arī turpmāk viņa varētu strādāt tikpat radoši.

Savukārt koncertuzveduma producents Aigars Dinsbergs jubilārei novēl nepārstāt mīlēt un nepārstāt sapņot. «Cik lielam ir jābūt potenciālam, lai tā mīlētu Latviju, kā to dara Māra Zālīte?! Mums otra tāda dzejnieka nav. Es nekad viņu nebeigšu apbrīnot par to īpašo spēju katrā darbā ielikt tās sajūtas, to dzīvesziņu un to kodu, kas arī ikvienam no mums liek nepārstāt sapņot un turpināt mīlēt. Un tā prot tikai viņa.»

Aigars Dinsbergs neslēpj, ka darbs pie koncertuzveduma nebija viegls, bet tas deva milzīgu prieku. «Redzot emocijas skatītāju zālē un arī pašas dzejnieces saviļņojumu, es ceru, ka mums visiem kopā ir izdevies.» Sapnis un mīlestība piektdien izskanēs Kuldīgas kultūras centrā, sestdien Liepājā, Olimpiskā centra Rožu zālē, 3. martā Ventspils teātra namā Jūras vārti, 4. martā Valmieras kultūras centrā, 5. martā Talsu kultūras centrā, 10. martā Krustpils kultūras centrā, 11. martā Jelgavas kultūras namā, 12. martā Nīgrandē, Kalnu kultūras namā, 17. martā Tukuma kultūras namā, 18. martā Alūksnes kultūras centrā, 19. martā Ogres kultūras centrā, 24. martā Madonas kultūras namā, 25. martā Bauskas kultūras centrā un 26. martā Rīgā, kultūras pilī Ziemeļblāzma.