Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

VAKARA ZIŅAS: Atklāts Austras Pumpures testaments. Kam novēl dzīvokli?

© Ingrīda Punka

2017. gada 3. janvāris atnesa Latvijai skumju ziņu, ka mūžībā aizgājusi tautā iemīļotā dziesminiece un Austrasbērnu iedvesmotāja Austra Pumpure. Atmiņas un mīlestība nekur nezūd – viss turpinās viņas atstātajā sirds siltumā un gaišumā, tādēļ 11. un 12. februārī, kad bija Austras dvēselītes ceļa 40. diena, Austras biedrība un Austrasbērni aicināja atkal satikties dziesmās un atmiņās visā Latvijā un ārpus tās.

Kādās 12 vietās gandrīz vienlaikus sadziedāšanās notika Liepājā, Viļānos, Dobelē, Cesvainē, Jaunpiebalgā, Kandavas novadā, Limbažu novadā. Rīgā pat vairākās vietās - «Hāgenskalna komūnā» sadziedāšanos vadīja Ieva Akuratere un Ilze Grunte, Katlakalna baznīcā - Laine Ligere Stengrevica un Arnis Miltiņš, Krišjāņa Barona muzejā - vesela plejāde dziesminieku - Silvija Silava, Agita Kaužēna, Inta Pauļuka, Eduards Cauna, Arnis Čakstiņš, Signe Sniedze, Vilnis Punka ar meitu Edīti, dzejnieki Māris Salējs, Agita Dragune un citi. Austrasdziesmas skanēja pat Zviedrijā, Stokholmā, un Luksemburgā.

Leģendārā dziesminiece, apzinoties, ka tuvojas nenovēršamais, un baidoties, ka varētu pazust viss līdz šim dāvinātais, saglabātais, sakrātais un vērtīgais, pieņēma lēmumu atstāt dāvinājumā savu Liepājas trīsistabu dzīvokli savā vārdā nosauktajai Austras biedrībai. Savu bērnu dziesminiecei nebija, un arī vīrs jau devies aizsaulē, tādēļ arī, daudz nedomādama, savu privāto dzīvokli viņa novēlēja Austras biedrībai.

«Dzīvoklis tiek dāvināts ar mērķi izveidot «Austras istabu» (kā to nosauca pati dziesminiece), kur varētu sadziedāties, tikties Austrasbērni, dzejnieki, citi dziesminieki, folkoristi, kur varētu notikt ģitārspēles un folkloras nodarbības, kur varētu iegādāties notis ģitārspēlei, iepazīties ar Imanta Kalniņa rokrakstā rakstītajām notīm, dziesminieku kustības vēsturi, kā arī aplūkot Austrai dāvinātās gleznas, piemiņas lietas un grāmatas ar autogrāfiem,» - šis ir teksts no dāvinājuma līguma.

Bet, lai varētu īstenot Austras Pumpures sapni, nepieciešami līdzekļi dzīvokļa uzturēšanai un iekārtošanai... Kā informēja Austras biedrības vadītāja Signe Sniedze - no piemiņas sarīkojumos saziedotās naudas pietiks dzīvokļa uzturēšanas pirmsākumiem. «Jāsaņemas un jāstrādā tālāk, jāraksta jauni projekti - jāgatavojas kārtējām Austrasdienām martā.

Tā būtu gribējusi Austra,» atklāj Signe Sniedze.