Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

AICINA UZ AUSTRASDZIESMĀM

Šā gada 3. janvāris atnesa Latvijai skumju ziņa, ka mūžībā devusies tautā iemīļotā dziesminiece un Austrasbērnu iedvesmotāja Austra Pumpure. Nedēļas nogalē, 11. un 12. februārī, kad būs Austras dvēselītes ceļa 40. diena, Austras biedrība aicina satikties dziesmās un atmiņās visā Latvijā un ārpus tās - pasākumi notiks Liepājā, Dobelē, Kandavā, Viļānos, Cesvainē, Jaunpiebalgā un citur, tostarp Londonā un Stokholmā. Par Rīgu: šo sestdien pulksten 21 Hāgenskalna komūnā visus gaidīs Ieva Akuratere un Ilze Grunte, 12. februārī pulksten 11.30 Katlakalna baznīcā pēc dievkalpojuma muzicēs Laine Ligere Stengrevica, Arnis Miltiņš, Laima Miltiņa, Kārlis Miltiņš, Jānis Miltiņš un citi, bet pulksten 15 Krišjāņa Barona muzejā paredzēta dziesmota tikšanās ar Silviju Silavu, Agitu Kaužēnu, Intu Pauļuku, Eduardu Caunu, Elīnu Līci, Edīti un Vilni Punkām, Agitu Dragunu, Māri Salēju, Zani Dauguli, Intu Riekstiņu un Signi Sniedzi.

ELIZABETES BALČUS PERFORMANCE

Ar koncertu sestdien, 11. februārī, Valmieras Tautas Harmonijas centrā nelielu tūrīti pa Latviju uzsāks muzikālo performanču meistare Elizabete Balčus - nākamie koncerti Priekuļos (13. februāris) un Rīgas Nabaklab (16. februāris). Šajos koncertos skanēs mūziķes pēdējā albumā Conarium iekļautais skaņu materiāls, taču krietni citādākā skanējumā. «Ja albums skan gaiši, tad koncertos it kā atrādu savu tumšo pusi - tā vismaz man ir teikuši draugi,» stāsta Elizabete. «Uz skatuves būšu viena, taču cilpoju vokālu un flautu, izmantoju dažādus elektroniskos efektus. Klāt nāk vizuālās projekcijas un improvizācijas, piemēram, spēlēju dārzeņus un augļus kā klavieres. Jā, to var saukt par muzikālo performanci.»

PASNIEGS METĀLMŪZIKAS GADA BALVAS

Šo piektdien, 10. februārī, klubā Melnā piektdiena jau astoto reizi notiks ikgadējā Latvijas Metālmūzikas Gada balvu pasniegšanas ceremonija. Pasākumā uzstāsies grupas Iron Wings, Velnezers, Stagnant Project, Jānis Bukums un Sanctimony. Uz balvām varēja pretendēt pērn izdotie smagās mūzikas ieraksti jebkurā stilā - metāls, hārdroks, postroks un postmetāls, arī to apakšžanri un hibrīdi. Kopumā tika iesniegti 15 albumi. Par tiem notika balsojums internetā, papildus tos vērtēja arī žūrija. Gada balvas pasniegs sešās nominācijās: labākā grupa, ieraksts, debija, koncertgrupa, gada balss un gada mūziķis - instrumentālists.

DIRIĢENTU ATCEROTIES

Šo piektdien, 10. februārī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks diriģenta Daumanta Gaiļa 90 gadu jubilejas atceres koncerts. Tajā piedalīsies jauktie kori Juventus, Jubilate, Gaismaspils, Intis, Valmiera un Dzīne un soliste Inga Šļubovska-Kanceviča, pie ērģelēm būs Tālivaldis Deksnis. Diriģents - Viesturs Gailis, koncertu vadīs Edgars Raginskis. Daumants Gailis (1927-1991) kopš 1965. gada līdz pat XX Dziesmu svētkiem 1990. gadā bijis Dziesmu svētku virsdiriģents. Interesanti, ka tieši Daumants Gailis bijis tas, kurš ieviesis korī daudzas vēl tagad dzīvās tradīcijas. Piemēram, kopš 1957. gada oktobra koris sveic savus biedrus dzimšanas dienās ar apsveikuma dziesmu Daudz baltu dieniņu.

PAVISAM DZĪVA, MIRDZA ĶEMPE

Šo sestdien, 11. februārī, notiks pasākums Pavisam dzīva, sarkanā mētelī. Mirdzai Ķempei - 110. Godinot dzejnieci, vairāku muzeju vadība vienojusies kopīgā pasākumā - pastaigā pa viņas laikabiedru agrākajām dzīvesvietām, kuras atklāj dažādas dzejnieces personības un interešu šķautnes. Ķempes tēlā iejutīsies dzejniece Ērika Bērziņa, radot jubilāres klātesamības sajūtu. Pasākums sāksies pulksten 12 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī - muzejā ar tā vadītājas Antras Mednes stāstījumu par, iespējams, mazāk zināmu Ķempes personības pusi, bet turpināsies ar pastaigu uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (vadītāja Inese Kaire atklās dzejnieces un Andreja Upīša savstarpējās attiecības, būs aplūkojamas Ķempes dāvinātās grāmatas, kurās atrodami personīgi veltījumi), Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju (par dzejnieces portretiem un to skicēm stāstīs muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva) un došanos uz Ojāra Vācieša muzeju, kur atmiņās par dzejnieci dalīsies Lija Brīdaka, Ēriks Hānbergs, Velta Kaltiņa, Roalds Dobrovenskis un Vija Kaņepe.

CIEMOS PIE LEDUS SKULPTŪRĀM

Šīs nedēļas nogalē, no 10. līdz 12. februārim, Jelgavā, Pasta salā, risināsies ikgadējais Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls. Šis pasākums Jelgavā notiks jau 19. reizi. Ledus mākslas darbus veidos 32 tēlnieki no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Turcijas, Krievijas, Mongolijas, Portugāles un Īrijas. Festivāla laikā kopumā taps 45 konkursa skulptūras - 30 mazās (individuālās) un 15 lielās (komandu). Papildus tiks veidotas vairākas foto skulptūras un Koskenkorva ledus bārs. Apmeklētāji varēs vērot skulptūru spīdēšanu un uguņošanu, tiks piedāvāta arī plaša kultūras un izklaides programma. Piemēram, piektdien uzstāsies Roberto Meloni un lietuvietis Igns Pociūns jeb Daddy Was A Milkman, sestdien sanākušos izklaidēs The Roop (Lietuva) un Lauris Reiniks, bet svētdien uz Pasta salas skatuves kāps pašmāju grupa Carnival Youth un Justs Sirmais.