Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

ATTĪSTĪT SEVI

Robina Šarmas grāmatām reklāma vairs nav nepieciešama, jo kopš viņa pirmās grāmatas (Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari), kas piedzīvojusi neskaitāmus tulkojumus daudzās pasaules valodās, katra nākamā viņa grāmata savu lasītāju loku jau atradusi vēl pirms grāmatas parādīšanās grāmatnīcās. Robins Šarma ir viens no pasaulē izcilākajiem līdermākslas skolotājiem. Savā jaunākajā izdevumā Izcilības stundas, ko klajā laidusi izdevniecība Avots, autors atklāj, kā maksimāli realizēt savu iekšējo potenciālu, lai pilnveidotu sevi gan kā personību, gan arī kā augstas klases profesionāli. Grāmatu caurvij aicinājums domāt, ko mēs vēlamies ar savu dzīvi apliecināt un kāds būs mūsu atstātais mantojums. Laba lasāmviela pirms gulētiešanas - grāmata strukturēta īsos motivējošos vēstījumos.

PELNU DIENAS TRADĪCIJAS

Sestdien, 4. februārī, pulksten 12 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoši radošā nodarbība Pelnu diena. Nodarbības laikā varēs uzzināt, kā senlatvieši svinēja Pelnu dienu, kādēļ šajā dienā bija nepieciešamas ziepes un kā savām rokām izgatavot aromātiskas ziepes. Septiņas nedēļas pirms Lieldienām senlatvieši svinēja Meteņus, to svinēšana noslēdzās Pelnu trešdienā, kas 2017. gadā tiks atzīmēta 1. martā. Uzskatīja, ka Meteņos beidzas ziema, bet Pelnu dienā sākas pavasaris un saimnieciskā gada sākums. Šajā dienā jaunie saimnieki varēja uzsākt patstāvīgu dzīvi un dibināt savu saimniecību, līdzi ņemot pelnos ierušinātu uguni jaunās saimes pavardam. No tā arī radies Pelnu dienas nosaukums. Vēl kāda senlatviešu tradīcija vēsta, ka Pelnu dienā jāmazgā krekli, lai tie būtu koši balti. Kreklu mazgāšanā izmantoja pašu gatavotas ziepes, tāpēc ikviens ir aicināts radošajā nodarbībā iemācīties gatavot ziepes un parūpēties, lai krekli visu gadu būtu tīri un balti. Radošās nodarbības laikā varēs iepazīties ar ziepju vārīšanas procesu un pašu rokām izgatavot trīs dažādu aromātu ziepju gabaliņus.

GULBJU EZERS TIEŠRAIDĒ NO LIELĀ TEĀTRA

Svētdien, 5. februārī, kinoteātrī Citadele tiešraidē no Maskavas Lielā teātra skatāms Pētera Čaikovska balets Gulbju ezers, tā libreta autors un horeogrāfs - Jurijs Grigorovičs. Stāsts joprojām tas pats - pilī karaļa ģimene un viesi sapulcējušies, lai svinētu prinča Zigfrīda dzimšanas dienu, turklāt princim balles laikā jāizvēlas sieva. Taču princis apjūk, aizbēg un naktī pie brīnumaina ezera ierauga savādu gulbju baru. Dienā balts gulbis, naktī daiļā Odeta gaida īstas mīlas zvērestu, kas lauzīs lāstu. Dižā leģenda par mīklaino gulbi sievieti ir viens no visromantiskākajiem klasiskajiem baletiem.

SEREBREŅŅIKOVA MĀCEKLIS

Kinoteātrī Splendid Palace iespējams noskatīties skandalozā krievu režisora Kirila Serebreņņikova jaunāko filmu Māceklis. Tās pirmizrāde notika pērn Kannu kinofestivālā programmas Īpašais skatiens ietvaros, filma izpelnījās Fransuā Šalē vārdā nosaukto franču neatkarīgās preses balvu. Par ko stāsts? Par jaunu cilvēku, kurš kļuvis par reliģiozu fanātiķi un kura uzvedība noved līdz katastrofai. Filmas pamatā ir Mariusa fon Maienburga luga. Starp citu, 10. februārī Nacionālajā teātrī iespējams noskatīties Kirila Serebreņņikova iestudēto izrādi Raiņa sapņi, kas savulaik septiņās nominācijās tika izvirzīta prestižajai balvai Spēlmaņu nakts. Jau marta sākumā notiks Serebreņņikova jaunākā iestudējuma pirmizrāde Nacionālajā teātrī.