Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Aktieris un režisors Kārlis Krūmiņš. Biju un esmu spītīgs

© F64

«Ir viena lieta, kas mums ar Kristoferu ir nedalāmi kopīga – es arī biju un esmu spītīgs. Ceru tikai, ka vairs ne tik izteikti kā pusaudža gados,» saka aktieris un režisors Kārlis Krūmiņš.

Viņš spēlē galveno lomu režisora Valtera Sīļa jauniestudējumā Savādais atgadījums ar suni naktī, un tā pirmizrāde Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē - svētdien.

Saimona Stīvensa luga pēc Marka Hedona romāna motīviem stāsta par pusaudzi Kristoferu, kurš atrod nogalinātu kaimiņu suni un nolemj atklāt, kurš ir Velingtona slepkava. Kristoferam ļoti labi padodas matemātika, un viņš zina visas pasaules valstis un to galvaspilsētas no galvas. Kristoferam nepatīk, ka viņam pieskaras, viņam nepatīk svešinieki un dzeltenā un brūnā krāsa.

Tā ir izrāde pusaudžiem - par to, kāda ir pasaule, uz kuru var būt arī atšķirīgs skatījums. Un tā ir izrāde arī vecākiem - par to, kā sadzīvot ar neparastu bērnu.

«Tas ir stāsts par to, kā cilvēks mēģina sakārtot pasauli, kurā dzīvo. Skaidrs, ka tas ir neiespējami, jo dzīve ir neprognozējama, ir bezgalīgi daudz dažādu varbūtību, bet cilvēkam jau allaž gribas, lai viss būtu sakārtots, saplānots, iepriekš prognozējams. Tāpēc mums ir kalendāri un plānotāji, un mēs mēģinām kontrolēt to, kas īsti nav kontrolējams,» domā pusaudža Kristofera lomas atveidotājs Kārlis Krūmiņš. Lai arī viņš pats ir divreiz vecāks par savu atveidojamo varoni, paša pusaudža gadi joprojām ir spilgtā atmiņā. «Es atpazīstu viņā sevi, pat pārāk labi atpazīstu,» aktieris atzīstas, sakot, ka gan ar Kristoferu apkārtējiem nav viegli, gan ar viņu savulaik nepavisam nebija viegli.

«Lai arī izrāde domāta pusaudžiem un vecākiem, bet es nepiederu nevienai no šīm kategorijām, jo vairs neesmu jaunietis, bet mans dēls vēl ir pavisam maziņš, man arī būtu interesanti to skatīties. Jo arī es izjūtu nepieciešamību pēc zināmas kārtības savā dzīvē. Un tas, kā Kristofers spītīgi mēģina dzīvot pēc saviem noteikumiem, man ir ļoti pazīstams,» saka Kārlis Krūmiņš, piebilstot, ka, viņaprāt, spītībai ir divas puses - gan nepatīkamā, jo no tās cieš apkārtējie, gan arī pozitīvā, kas spēj pāraugt ļoti mērķtiecīgā rīcībā savu vēlmju sasniegšanai.

Stāstu par Savādo atgadījumu ar suni naktī kopā ar Kārli Krūmiņu izdzīvo Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Lāsma Kugrēna, Līga Zeļģe, Ilva Centere, Uldis Anže, Mārtiņš Brūveris, Normunds Laizāns un Voldemārs Šoriņš.

«Šī sezona man bijusi jau pietiekami raiba, tāpēc ceru, ka pēc šīs pirmizrādes būs neliela atelpa,» saka Kārlis Krūmiņš, atgādinot, ka viņam sezona sākās jau vasarā, Valmieras vasaras teātra festivālā iestudējot izrādi bērnu auditorijai Nāc laukā!. Starp citu, martā šo izrādi varēs redzēt arī Rīgā, kad no 9. līdz 12. martam norisināsies teātra festivāls bērniem un jauniešiem Eju meklēt!. Rudenī Kārlis Krūmiņš asistēja itāļu režisoram Dāvidam Džovanzanam, kurš Zirgu pastā iestudēja izrādi Ričards III. Aklā zarna. Decembrī, iedvesmojoties no Paula van Lona grāmatas, sekoja šausmu izrāde bērniem Šausmu autobuss Latvijas Nacionālajā teātrī. «Starp šiem darbiem nav bijusi atelpa, tāpēc, lai arī jau ir dažas idejas nākotnei, domāju: lai tās gaida nākamo sezonu. Jo ir taču jāatlicina laiks arī ģimenei, kas pēdējā pusgada laikā galīgi nav sanācis. Man, protams, patīk spēlēt izrādes, bet esmu arī noilgojies pēc klusiem un mierīgiem vakariem mājās.».