Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

IZRĀDES AR ATLAIDĒM

Studentiem, vidusskolēniem un pensionāriem ir vērts ieskatīties Dailes teātra mājaslapā, jo sestdien un svētdien Dailes teātrī ir trīs izrādes, ko iespējams skatīties ar atlaidēm. Sestdien Mazajā zālē uz izrādi Ja tevis vairs nebūtu ir atlaides ar ISIC un ITIC kartēm. Kamerzālē uz Boniju un Klaidu (attēlā) 50% atlaides tiek piemērotas studentiem un vidusskolēniem. Savukārt svētdien, 22. janvārī, pensionāriem un invalīdiem 50% atlaide uz Kamerzāles izrādi Iespējamā tikšanās. Ņemiet vērā, ka tās ir salīdzinoši nelielas zāles, tāpēc biļešu iegādi uz pēdējo brīdi atlikt būtu liela kļūda. Visu informāciju meklējiet Dailes teātra mājaslapā.

SARUNA MUZEJĀ

Svētdien, 22. janvārī, pulksten 15 Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā izstādē Felicita Pauļuka (1925-2014). Pasteļi un zīmējumi cikla Paaudze ietvaros notiks tikšanās ar šīs izstādes kuratori mākslas zinātnieci Valdu Knāviņu, kura stāstīs par izcilo latviešu pasteļmākslinieci. Ieeja uz sarunu maksā 3 eiro, studentiem un pensionāriem - 1,50 eiro, bet skolēniem 0,50 eiro. Ņemiet vērā, ar šo biļeti svētdien varēs apskatīt arī LNMM pastāvīgo ekspozīciju!

BRUŅUKUĢIS «POTJOMKINS»

Svētdien, 22. janvārī, par godu izcilā kinorežisora Sergeja Eizenšteina dzimšanas dienai, kinoteātrī Kino Bize pulksten 18.15 ir reta iespēja uz lielā ekrāna noskatīties vienu no revolucionārākajām filmām pasaules kino vēsturē Bruņukuģis «Potjomkins». Par godu šim notikumam, ievadvārdus teiks kino kritiķis Artūrs Zavgorodnijs. Protams, ka mūsu laikos filmu iespējams redzēt internetā, tomēr datora ekrānā tā zaudē daudz no leģendām apvītās degsmes, kuras dēļ šo kino darbu dēvē par vienu no izcilākajām 20. gadsimta filmām. Iespējams, Sergeja Eizenšteina dzimšanas diena, režisoram nākamgad apritēs 120, ir arī labs iegansts, lai iepazītos ar viņa veikumu. Vai nu Eizenšteinam Rīga patika, vai ne visai, tomēr pasaules vēsturē viņš iegājis kopā ar Latvijas galvaspilsētas vārdu, jo ir te dzimis.

MELĀNIJAS HRONIKA

Ņemot vērā, ka filmas Melānijas hronika skatīties gribētāju netrūkst, šo sestdien, 21. janvārī, Splendid Palace Lielajā zālē pulksten 13 notiks kārtējais šīs Viestura Kairiša spēlfilmas seanss. Nedēļas nogalē kino rādīs arī Kirila Serebreņņikova Mācekli un Tomasa Vintenberga Komūnu. Par laba kino trūkumu tāpēc grūti sūdzēties. Informāciju par seansu sākumu un biļešu cenām meklējiet kino Splendid Palace mājaslapā.

REFORMĀCIJAI - 500

Nedēļas nogalē Mākslas muzejā Rīgas birža atklāj izstādi Reformācijai - 500. Rietumeiropas grafika. 15.-20. gadsimts. Pat ja jūs neplānojat iet uz muzeju šīs nedēļas nogalē (tā būs atvērta līdz 12. martam), izstādi ir vērts aplūkot, lai atgādinātu sev visu to, ko Mārtiņa Lutera savam laikam neredzētā drošsirdība ir devusi Eiropas kultūrai. Šogad savu stāstu par Reformāciju Latvijā stāstīs gan muzeji, gan Latvijas Nacionālā bibliotēka, parādot, kā tās nestās pārmaiņas atspoguļojās sabiedrībā, mākslā, grāmatniecībā, zinātnē. Ekspozīcijas kodolu Rīgas biržā veido Vācijas māksla. Paralēli grafikas lapas sniedz iespēju ielūkoties norisēs Nīderlandē, Lielbritānijā un Francijā. Izstādē skatītāji ieraudzīs Martina Šongauera, Lūkasa Krānaha Vecākā, Albrehta Dīrera, Hansa Holbeina, Erharda Aldorfera, Rembranta, Adriāna fan Ostades, Viljama Hogarta, Gistava Dorē, Otto Diksa un daudzu citu autoru darbus.