Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

BRĪVDIENU CEĻVEDIS

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

MŪZIKA PAREIZTICĪGO ZIEMASSVĒTKOS

Šis gads Latgales vēstniecībā Gors sāksies ar tradicionālo pareizticīgo Ziemassvētku koncertu. Šo sestdien, 7. janvārī, Lielajā zālē īpašā svētku programmā Magnificat slavenā igauņu komponista Arvo Perta un krievu komponistu Sergeja Rahmaņinova, Alfrēda Šnitkes skaņdarbus izdziedās divu Grammy balvu ieguvējs Igaunijas Filharmonijas kamerkoris. Šo kori 1981. gadā izveidoja pazīstamais un pieprasītais diriģents Tēnu Kaljuste, tas ir viens no pazīstamākajiem profesionālajiem igauņu mūzikas kolektīviem pasaulē. Sākot ar 2014./2015. gada sezonu, kolektīva galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir latviešu diriģents Kaspars Putniņš, kurš ir arī Latvijas Radio kora diriģents. Igaunijas Filharmonijas kamerkora repertuārs iekļauj ļoti dažādus skaņdarbus, sākot no gregoriāņu dziedājumiem un beidzot ar 21. gadsimta mūziku. Jau ilgu laiku īpašu vietu kora repertuārā ieņem igauņu komponistu skaņdarbi, kuriem līdzās šajā svētku reizē koncertā Magnificat skanēs arī krievu komponistu sacerējumi.

UTOPISKĀ REALITĀTE LIEPĀJĀ

Liepājas teātrī utopiskās realitātes izrādi 1984 varēs redzēt šo piektdien, 6. janvārī. Tas ir viena no slavenāko pagājušā gadsimta literāro darbu Džordža Orvela romāna 1984 dramatizējums, ko darinājuši R. Aiks un D. Makmilans. Režisore - Laura Groza-Ķibere, lomās - Egons Dombrovskis, Agnese Jēkabsone, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Gatis Maliks, Terēze Laukšteina un citi. «4. aprīlis, 1984. gads - Vinstons Smits sāk rakstīt dienasgrāmatu. 1984? 2014? Vinstonam nebija noteiktas pārliecības, ka tas bija 1984., jo nekad nebija iespējams noteikt kādu datumu, nekļūdoties par gadu vai diviem, vai… Tāpat nekādi nevarēja zināt, kurā brīdī Domu policija tevi novēro. Ikviens dzīvoja pārliecībā, ka jebkuru skaņu un vārdu kaut kur dzird un ik kustību novēro. Jo Lielais Brālis redz visu. Tomēr Vinstons turpina rakstīt dienasgrāmatu, līdz satiek Džūliju un iemīlas…,» tāda ir šīs utopiskās izrādes anotācija.

LATVISKĀS MŪZIKAS VAKARI

Kamēr citi klubi vēl tikai iešūpojas jaunajai sezonai, koncertbārs Laternu stundā jau kurina pilnā sparā. Šo piektdien šeit uzstāsies grupas Credo un Laikam pāri (tā izpildīs populāru latviešu un pasaules hitu kaverversijas). Credo komentārus neprasa - šī leģendārā grupa dibināta 70. gados un savas pastāvēšanas laikā piedzīvojusi gan slavas norietu, gan atdzimšanu. Grupa turpina radīt arī jaunas kompozīcijas, no kurām dažas izpildīs arī Laternu stundā, taču, protams, neizpaliks laika pārbaudi izturējušās un tautā iemīļotās dziesmas. Savukārt sestdien, 7. janvārī, šajā koncertbārā spēlēs Apvedceļš, kas tiek pieteikti kā «Smiltenes mūzikas oligarhi». Viens no lielākajiem viņu hitiem ir dziesma Zemenes, taču arī bez tās atpazīstamu gabalu viņiem nudien netrūkst.

ROKMŪZIKA VECRĪGĀ

Šo piektdien vizuāli spožajā divstāvīgajā klubā MOONshine uzstāsies Atis Ieviņš & The Rock Brothers - muzikāls projekts, kura darbība uz skatuves ietver populāru un publikā iecienītu ārzemju hitu izpildīšanu oriģinālā manierē - ar rokmūzikas pieskaņu. «Grupas repertuārā ikviens klausītājs atradīs sev labi zināmas un iecienītas melodijas, kurām dziedāt līdzi. Teicama mūzika dejām!» tā tiek pieteikts grupas Colt vokālista Ata Ieviņa projekts. Starp citu, sestdien šī blice uzstāsies Latvijas 1. rokkafejnīcā. Savukārt MOONshine sestdien piedāvās šai izklaides vietai ļoti atbilstošu pasākumu - Elvisa Preslija piemiņai veltītu ballīti. Rokenrola karalis un rockabilly stila pionieris Elviss Preslijs dzimis 1935. gada 8. janvārī, šogad viņam apritētu 82 gadi. «Dienu iepriekš, 7. janvāra vakarā, Elvisu godināsim ar Ivara Pētersona, latviešu Elvisa, koncertu. Skanēs Preslija labāko dziesmu izlase,» informē klubs MOONshine. Vēl viens rokmūzikas cienītājiem ieteicams pasākums notiks 7. janvārī Nabaklab - tur uzstāsies grupas Karmafree un Catalepsia. Pirmā no minētajām ir akustisks duets (vokāls + bass) no Rīgas. Sava skanējuma radīšanai Karmafree izmanto diezgan sarežģītas tehnoloģijas, kuru rezultātā tiek panākts, ka duets skan kā pilntiesīga grupa ar ģitārām, bungām utt. Savukārt Catalepsia ir jau pazīstama gothic & doom metal grupa. Pēdējos gados grupa izdevusi debijas albumu World Of Cliché, nospēlējusi neskaitāmus koncertus Latvijā un arī Baltijā, atzīmējusies arī Latvijas populārās mūzikas estrādē (ar panākumiem piedalījusies konkursā Supernova), bet «grupas nākotnes plānos ietilpst spert soļus tālāk, radot jaunas kompozīcijas un pārvarot jaunas robežas.»

DZINTAROS SPĒLĒS ŠIMKUS

Šo sestdien, 7. janvārī, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē notiks koncertizrāde Novecento Vestards Šimkus krievu valodā, kuras epicentrā būs pianists Vestards Šimkus. Izrādes režisors ir Dmitrijs Petrenko, tā veidota pēc slavenā itāļu rakstnieka un diplomētā filozofa Alesandro Bariko stāsta motīviem. «Režisors aicina ieskatīties sevī, lapojot itāļu meistara garstāstu monologa formā Novecento (Tūkstošdeviņsimt). Grāmatā rodams stāsts par neparasta mūziķa likteni, kurš izaudzis uz kuģa, nekad no tā nenokāpjot uz sauszemes. Viņš spēlē klavieres tā, kā neviens pirms viņa to nav darījis. Cilvēki no visas pasaules meklē iespēju dzirdēt šo klavierspēles ģēniju, bet, lai klausītos viņa spēlē, jādodas ceļojumā pāri okeānam.» Stāstītāja loma uzticēta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktierim Maksimam Buselam.