Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Par talantiem un viduvējībām

ARTURS MASKATS: «Man patīk teiciens – vajag palīdzēt talantiem, jo viduvējības izsitīsies pašas. Visu dzīvi esmu par to domājis, un tieši tā arī ir – talantiem vajag padot roku, palīdzēt pakāpties uz augšu» © Publicitātes foto, Aiga REDMANE

Ceturtdien, 29. decembrī, Spīķeru koncertzālē notiks kārtējā tikšanās koncertciklā Ielūdz Arturs Maskats. Šoreiz tajā viesosies režisors Andrejs Žagars un pieci mūziķi, kuru vārdi, kā allaž, klausītājiem tiks atklāti vakara gaitā.

«Man patīk teiciens - vajag palīdzēt talantiem, jo viduvējības izsitīsies pašas. Visu dzīvi esmu par to domājis, un tieši tā arī ir - talantiem vajag padot roku, palīdzēt pakāpties uz augšu,» saka šā vakara «saimnieks» komponists Arturs Maskats. Šajā ciklā ikreiz ir cits viesis, un šoreiz izvēle kritusi uz režisoru Andreju Žagaru, jo, kopā ar viņu savulaik strādājot Latvijas Nacionālajā operā, daudz domāts un darīts jaunu talantu karjeras sekmēšanā. «Šajā koncertciklā es vēlos iepazīstināt ar nepazīstamo Andreju Žagaru, sarunā atklāt, cik viņš ir aizrautīgs kultūras notikumu eksperts, cik erudīts ar savu milzīgo enerģiju būt klāt visur un vienmēr. Šis gads Andrejam ir bijis īpaši bagāts ar ceļojumiem un piedzīvojumiem - viņš ir piedalījies dažādos pasaules mūzikas festivālos ne tikai Eiropas prominentākajās koncertzālēs, bet arī Amerikā un Krievijā,» ievirzi koncertam sniedz Arturs Maskats.

Loģiski, ka šā vakara galvenā tēma būs jaunās paaudzes mūziķu audzināšana un attīstība, ceļš uz panākumiem. Komponists ir pārliecināts, ka jauni talantīgi mūziķi mums joprojām ir un rodas arvien. «Protams, šī vienlaikus ir sarežģīta tēma, tai nepieciešama plašāka saruna, jo ir dažas specialitātes, kurās skaidri jūtams - pēc gadiem desmit diez vai būs ar ko papildināt mūsu vadošo orķestru rindas. Teiksim, pūšaminstrumentālistu nav tik daudz, izglītības sistēma viņus nesapulcē kopā,» saka Arturs Maskats. Komponists ir pārliecināts, ka viens no galvenajiem jaunu mūziķu sekmējošajiem faktoriem ir profesijas prestižs, un tas ir jāvairo visiem spēkiem. Daudz runāts par to, ka pasaulē brīnās, kā no tik mazas valsts var nākt tik daudz izcilu mūziķu, un komponists uzskata, ka tieši mūsu mūziķu panākumi uz pasaules skatuvēm arī pierāda jaunajiem, ka «ir vērts veltīt dzīvi mūzikai, lai gan tas nav visienesīgākais amats pasaulē».

Pieci jaunie mūziķi, kas piedalīsies šajā koncertā, ir Artura Maskata paša ieraudzīti dažādos konkursos un koncertos. «No apmēram 15 gadu vecuma es intensīvi eju uz koncertiem, vienalga kādos darbos esmu atradies. Bieži apmeklēju arī koncertus ne tikai lielajās koncertzālēs, bet arī Mūzikas akadēmijā, cenšos pamanīt jaunos. Protams, man ir plaša disku kolekcija un pieejamas arī televīzijas programmas, kurām ar aizrautību sekoju līdzi, bet dzīvo enerģijas apmaiņu starp skatuvi un klausītājiem nekas nevar aizstāt. Vajag iet ārā no četrām sienām. Es nemaz nezinu daudzas Rīgas lieluma pilsētas, kurās būtu tik daudz tik kvalitatīvu koncertu. Mums koncertdzīve ir patiešām intensīva, bet tas iespējams tāpēc, ka ir, kas klausās. Ja neietu un neklausītos, tad nebūtu situācijas, ka bieži vien jāizvēlas starp vairākiem vienlaikus notiekošiem koncertiem,» uzskata Arturs Maskats. Šīs tikšanās vakara saimnieks gaida interesantus vērojumus un stāstus no Andreja Žagara un arī labu priekšnesumu no jaunajiem māksliniekiem.

Gada nogale komponistam ir «intensīva un darbu pilna». Vienvakar draugu lokā nosvinēta dzimšanas diena, citvakar - Ziemassvētki, arī gadumija tiks sagaidīta Rīgā. «Gribas mierīgi. Gribas pārdomāt lietas. Un tūlīt pat sākt strādāt.» .