Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Bahs un Bernsteins džeza aranžijās

KSENIJA SIDOROVA turpina pārsteigt un apburt, meklējot arvien jaunus un daudzveidīgus sadarbības partnerus © Publicitātes foto

Šovakar pulksten 19 Rīgas Kongresu namā pasaulslavenās akordeonistes Ksenijas Sidorovas (28) un Latvijas Radio bigbenda izpildījumā skanēs Johana Sebastiāna Baha un Leonarda Bernsteina mūzika džeza aranžijās.

Ksenija Sidorova (pilnā vārdā - Ksenija Sidorova Arizaga) ir akordeona spēles virtuoze ar vīrišķīgu tvērienu un intuitīvi smalku spēles grāciju. Viņas dabiskā pievilcība, dzirkstošais temperaments un profesionālā virtuozitāte īsā laikā ļāvusi iemantot pasaules slavu un kļūt par vadošo akordeona spēles vēstnesi mūsdienu pasaulē. Šo faktu apstiprina arī viņas nule kā noslēgtais ekskluzīvais līgums ar Eiropā ievērojamāko skaņu ierakstu namu Deutsche Grammophon.

Ksenija Sidorova ir dzimusi Rīgā, akordeona spēli sākusi apgūt no astoņu gadu vecuma, mācoties pie leģendārās pedagoģes Marijas Gaseles. Jau vairākus gadus mūziķe dzīvo un koncertē Londonā, kur ar izcilību ieguvusi maģistra grādu, absolvējot Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju.

Viņa uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē (Southbank Centre), Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā. Šobrīd jaunā māksliniece ir skatītāju un kritiķu augstu novērtēta gan Latvijā, gan arī starptautiskajā arēnā. 2012. gadā par izcilu sniegumu viņa saņēmusi Lielo mūzikas balvu - par solo Erki Svena Tīra opusa Prophecy atskaņojumā Lielajā ģildē, ko viņa izpildīja kopā ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē, un par solokoncertu Spīķeru koncertzālē. Toreiz intervijā Neatkarīgajai Ksenija Sidorova neslēpa, ka viņai ir ļoti svarīgi saņemt atzinību dzimtajā Latvijā, jo atzinība no mājām ir galvenais atbalsts, kas palīdz radoši lidot pasaulē.

Viņa turpina lidot, pārsteigt un apburt, meklējot aizvien jaunus un daudzveidīgus sadarbības partnerus. Tikšanās ar Latvijas Radio bigbendu gan ir jau pārbaudīta vērtība, un valdzinošos džeza ritmos vakara programmā ieskanēsies ne tikai Leonarda Bernsteina spridzīgi kūsājošās partitūras un Harija Varena melodija, bet arī Astora Pjacollas kaislīgi robustie tango ritmi un Johana Sebastiāna Baha re minora Klavesīna koncerts klavesīnam visai radniecīgās akordeona reģistru nokrāsās. Un, lai arī viņa ir ļoti pieprasīta visā pasaulē, Ksenija Sidorova atrod laiku spēlēt arī mājās Latvijā.