Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

LATVIEŠU FILMAS BEZ MAKSAS

Kāds var iebilst, ka sēdēt Ziemassvētkos pie datora vai televizora ekrāna neesot smalkais stils, tomēr sinoptiķi neko labu nesola un varbūt Nacionālā kino centra informācija par portāla filmas.lv jaunumiem būs īsti reizē, jo jau esošajām gandrīz simt filmām uz lielāku vai īsāku lauku pievienoti vairāki iecienīti kinodarbi. Tos visus iespējams skatīties bez maksas.

Līdz 19. janvārim portālā pieejams darbs no Latvijas spēlfilmu klasikas fonda - režisora Vara Braslas veidotais Ziemassvētku jampadracis (1993), stāsts par pieciem bērniem, viņu tēvu mūzikas skolotāju Valdemāru (Jānis Paukštello) un sarežģījumiem ap kādu Ziemassvētku koncertu. Lomās arī Dace Eversa, Zostiņu ģimenes bērni, Kaspars Ādamsons un citi. Uz mēnesi portālā filmas.lv ievietotas arī režisores Rozes Stiebras filmiņas no cikla Pasaciņas, kas saistītas ar Ziemassvētku tematiku, skanot tautasdziesmu vārdiem un Iļģu mūzikai, Kalado un Visi kakti norasoja (2002).

Tāpat jaunums ir Lailas Pakalniņas dokumentālā filma 33 zvēri Ziemassvētku vecītim (2011) par Līvijas kundzi, kura dzīvo kādā parastā Rīgas dzīvoklī kopā ar daudziem mājdzīvniekiem (septiņi suņi, seši kaķi, divi truši, vārna), bet ap Jaungadu pārvēršas Ziemassvētku vecītī un iet iepriecināt kaimiņu bērnus. Portālā var noskatīties vairākas restaurētas Latvijas animācijas vecmeistara Arnolda Burova leļļu filmas, kas tapušas 20. gadsimta 60. gados. Jaunums ir arī režisores Lienes Lindes spēles īsfilma Četri mielasti (2012), kas tapusi kā studentu filma. Lomās - Baiba Broka, Jānis Skanis, Anta Krūmiņa, Zane Aļļēna, Kārlis Tols.

KAMBERBAČS - STREINDŽS

Savukārt lielie kinoteātri Ziemassvētkos strādā parastajā režīmā, repertuāru un seansu sarakstus meklējiet internetā, bet, iespējams, kādam patiks Benedikts Kamberbačs doktora Streindža lomā 3D filmā, kas tā arī saucas - Doktors Streindžs. Izdzīvojis briesmīgā autokatastrofā, kas pārtrauca viņa veiksmīgo neiroķirurga karjeru, Stīvens Streindžs pamet ikdienišķo pasauli un dodas tālā ceļojumā dziedniecības meklējumos. Negaidīti atklājis sevī mistiskas spējas transformēt laiku un telpu, Streindžs kļūst par saiti, kura vieno divas paralēlās pasaules, un viņa misijas uzdevums - aizsargāt Zemes iedzīvotājus no ļaunuma visos tā veidolos. Filmu iesaka skatīties jauniešiem no 12 gadu vecuma.

BEZ MUZEJIEM

Visiem, kas saposušies apmeklēt Rīgas galvenos muzejus Ziemassvētku un Jaungada dienās, labāk ieplānot citas nodarbes, jo muzeji jau šodien, 23. decembrī, strādā īso darba dienu. Ziemassvētkos 24.-26. decembrī tāpat kā gadu mijā 31.12.-02.01. tie būs slēgti. Tas pats sakāms arī par Rīgas teātriem un kino Splendid Palace, Nacionālais teātris gan strādā pirmdien, 26. decembrī, tomēr biļetes uz izrādēm ir jau pārdotas.

SERGEJA JĒGERA SOLOKONCERTS

Festivālā Eiropas Ziemassvētki svētdien, 25. decembrī, Rīgas Domā kontrtenors Sergejs Jēgers piedāvās soloprogrammu Ave Maria, kurā skanēs lūgsnas Dievmātei. Koncertā piedalīsies ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja, Agnese Kanniņa-Liepiņa (vijole) un Jānis Stafeckis (kontrabass). Koncertā skanēs Ave Maria cauri gadsimtiem un dažādu laikmetu un tautību komponistu skatījumā.

LEONS UN LUĪZE

Ja vēlaties palasīt kaut ko vieglu un smalku, bet vienlaikus arī ļoti nopietnu un smeldzīgu, Aleksa Kapī romāns Leons un Luīze būs īstais šajās Ziemassvētku brīvdienās. Lai jūs nemaldina tas, ka Aleksa Kapī romānu no vācu valodas tulkojusi Silvija Brice. Parīzē šveicietes un francūža ģimenē dzimušais Alekss raksta īstā franču manierē, un šo vēsturisko stāstu par mīlas trīsstūri, godu un atbildību caurauž Parīzes un Francijas šarms.