Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Sudraba slidas Ķīpsalā

SKAISTS STĀSTS. Diriģents Valdis Butāns uzskata, ka Rīgas Ziemassvētku koncerts Sudraba slidas Ķīpsalā ir «skaists Ziemassvētku stāsts, kuru skatoties cilvēki var atpūsties no Ziemassvētku stresa un skriešanas, pabaudīt svētkus un noticēt skaistam brīnumam, kas iespējams šajā laikā» © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Ķīpsalas hallē 25. un 26. decembrī notiks Rīgas Ziemassvētku koncerts Sudraba slidas, kas veidots pēc Mērijas Meipsas-Dodžas Ziemassvētku stāsta motīviem. Koncertā tiks arī izpildītas populāras latviešu un ārzemju komponistu Ziemassvētku dziesmas un klasiskās mūzikas šedevri.

Koncertā piedalīsies aktieri Dita Lūriņa un Juris Žagars, mūziķi Daumants Kalniņš un Žoržs Siksna, vokālā grupa Framest, koris Maska un orķestris Rīga, bet pie diriģenta pults būs Valdis Butāns. Koncerta uzbūve paredz, ka tā pirmajā daļā būs Mērijas MeipsasDodžas grāmatas Sudraba slidas notikumu koncertversija jeb labestīgs un mīļš vēstījums par brīnumu un piedošanu. Savukārt otrajā daļā skanēs populāras Ziemassvētku melodijas Let it Snow, Winter Wonderland, We Wish You a Merry Christmas, White Christmas un citas šim laikam piemērotas melodijas.

«Šis koncerts ir skaists Ziemassvētku stāsts, kuru skatoties cilvēki var atpūsties no Ziemassvētku stresa un skriešanas, baudīt svētkus un noticēt skaistam brīnumam, kas iespējams šajā laikā,» uzskata diriģents Valdis Butāns. Koncerta otrajā daļā iekļautās populārās Ziemassvētku melodijas diriģents Valdis Butāns dēvē par neiztrūkstošām šajā laikā, bet kurām neiztikt, jo «gribam mēs to, vai ne, bet šīs melodijas skan katru gadu, arī cilvēki grib tās dzirdēt. Tās ir neatņemama Ziemassvētku tradīcija, kas nav ne slikta, ne laba, bet ir un asociējas ar šo laiku. Un gadu no gada šīs tradīcijas tiek koptas. Cilvēki grib sev apkārt tradicionālas, laiku izturējušas un pārbaudītas vērtības. Tieši tāpat mēs varam teikt par klasiskās mūzikas skaņdarbiem - cik tad tos var spēlēt, bet tos vienalga izpilda, un cilvēki tos klausās.»

Diriģents ir pārliecināts, ka Ziemassvētku koncertā Ķīpsalā sapulcējusies «forša komanda, kas atlasīta ar konkrētu uzdevumu, pakārtota koncerta idejai un stāstam. Komanda, kurai patīk tas, ko tā dara, kurā ikviens apzinās savu lomu šajā stāstā un pēc labākās sirdsapziņas grib to izstāstīt».

Pie tā, ka katru gadu Ziemassvētkos, kas lielākajai daļai sabiedrības ir brīvo dienu laiks, Valdim Butānam ir jāstrādā, mūziķis jau sen pieradis. «Es uz to raugos normāli, ne pirmo gadu esmu mūzikā. Jau no zēnu kora laikiem esmu pieradis, ka mūziķiem šis ir intensīvākais darba laiks. Pie tā esmu pieradis, es pat īstenībā vairs par to nedomāju. Tā ir norma - svētkos, kad cilvēki grib atpūsties, mūziķiem ar savu darbu jāpalīdz to darīt kvalitatīvi. Katrai profesijai ir sava garoziņa.»

Tieši Ziemassvētku vakars mūziķim būs brīvs, tas tiks pavadīts kopā ar ģimeni, bet svētku pārējā daļa - kopā ar kolēģiem. «Es neesmu domājis, ko gaidu no Ziemassvētkiem. Kopābūšanu. Miera sajūtu. Iespēju nedaudz apstāties no vispārīgā skrējiena. Katrā ziņā uz dāvanām es nekad neesmu ieciklējies. Tāpēc no šiem svētkiem es drīzāk gaidu izjūtas, nevis dāvanas.».