Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Limbažu bibliotēka – viena no 10 skaistākajām Latvijā

PAT EKSKURSIJAS. Uz Limbažu bibliotēku kā modernu, labi aprīkotu un dizainiski pievilcīgu ierodas ne tikai kolēģi no citām Latvijas bibliotēkām, bet arī ekskursanti, kas vēlas apskatīt pilsētu, stāsta Dzintra Justa © Ojārs Lūsis

Šogad aprit 130 gadu, kopš ar komponista, Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa iniciatīvu ir dibināta Limbažu bibliotēka.

Pēc 1884. gadā dibinātās Limbažu Saviesīgās biedrības izveidošanas, kā nākamais Baumaņu Kārļa solis sabiedriskās dzīves aktivizēšanā ir 1886. gadā personiskās bibliotēkas - 300 grāmatu - dāvinājums. Šis notikums uzskatāms par Limbažu bibliotēkas pirmsākumu.

Divdesmit šaurības gadu

Par nepieciešamību Limbažos izveidot mūsdienīgu bibliotēku, kurā būtu pieejams ne tikai publiskajai bibliotēkai atbilstošs grāmatu krājums, bet arī pietiekami plašas telpas lasītavai un pasākumu rīkošanai, šaubu nebija jau 20 gadu. Diemžēl trīs iepriekšējie projekti un plāni dažādu iemeslu dēļ nepiepildījās. «Esot vecajās telpās, nebija iespējams realizēt mūsdienīgu bibliotēkas darbu - uz pasākumiem varējām uzaicināt labi, ja desmit cilvēku. Tagad esam ieguvuši plašas telpas, kur vieta paredzēta ne tikai grāmatu krājumam un lasītavai, bet arī dažādiem ar grāmatniecību saistītiem pasākumiem, konferencēm, izstādēm,» stāsta bibliotēkas direktore Dzintra Justa. Jaunās telpas piesaista arvien vairāk bibliotēkas apmeklētāju. Pirmajā stāvā, kas atvēlēts populārajai literatūrai, čalotavai un preses lasītavai, ik dienu iegriežas vidēji 90 cilvēku. Ir tādi, kuri nāk uz bibliotēku katru dienu - izlasa periodiku, apskata jaunākās grāmatas, izmanto datorus.

Tikšanās vieta

Limbažu Galvenā bibliotēka atrodas tiešā skolu tuvumā. Līdz ar to liela daļa pastāvīgo apmeklētāju ir skolu jaunatne. Jaunieši šeit nāk ne tikai pēc grāmatām, bet satiekas pēc stundām, spēlē šahu, datorspēles, lasa žurnālus un mācās.

Tāpat bibliotēka ir vieta, kur tikties lasītāju klubiņa biedriem un novadpētniecības interesentiem. Vadītāja uzsver: «Mēs cenšamies iedzīvināt lasīšanas tradīcijas, tāpēc ar VKKF atbalstu aicinām ciemos arī rakstniekus. Limbažnieki ir atsaucīgi - uz dažādiem pasākumiem ierodas ap 40-60 interesentu. Pēc Māras Zālītes viesošanās mūsu bibliotēkā viņas jaunākā grāmata Pieci pirksti lasītāju vidū ir kļuvusi vēl populārāka.»

Izcils dizains un interjers

Lai gan bibliotēka pēc pārbūves ir iekārtota bijušajā biznesa un atpūtas kompleksā, arhitektei Sarmītei Pāvilaitei ir izdevies radīt lielisku interjeru, kas sniedz mājīgu atmosfēru un vienlaikus rada respektu un cieņu pret grāmatu. Limbažu bibliotēka ir atzīta par vienu no desmit skaistākajām un mūsdienīgākajām bibliotēkām Latvijā.