Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Par saknēm būt

ATBALSOJAS SIRDĪS UN PRĀTOS. «Laba dzeja ir tā dzeja, kas atbalsojas klausītāju sirdīs un prātos, kas piepilda cilvēku domas un esību, emocionāli bagātinot izjūtas,» uzskata Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska. Kopā ar ģitāristu Māri Kupču viņi aicina iepazīt Vizmas Belševicas un Knuta Skujenieka dzejas pasauli © Foto no Sigitas JEVGĻEVSKAS personīgā arhīva

Ceturtdien, 1. decembrī, pulksten 19 Liepājā, viesnīcas Promenāde Hika spīķerī, uz Vizmas Belševicas un Knuta Skujenieka dzejas skanējumu dzejkoncertā Par saknēm būt aicina Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska un ģitārists Māris Kupčs. Ieeja koncertā bez maksas.

«Es jau vairākus gadus pēc kārtas uz Dzejas dienām, kas ir septembrī, cenšos izveidot jaunu koncertprogrammu, par pamatu ņemot to dzejnieka dzeju, kuriem tajā gadā ir apaļa jubileja. Šogad tādas bija Vizmai Belševicai, kurai 30. maijā būtu 75, un Knutam Skujeniekam, kuram 5. septembrī palika 80. Un, tā kā Liepājā šo autoru jubilejas nekādi netika atzīmētas, ķēros klāt viņu dzejai un izveidoju programmu Par saknēm būt,» stāsta Sigita Jevgļevska, piebilstot, ka programma tapusi sadarbībā ar Liepājas Centrālo zinātnisko bibliotēku, kas atbalstījusi aktrises ideju un nākusi pretī ar organizatoriskām lietām.

«Tuvāk iepazinusies ar Knuta Skujenieku dzeju, es biju ļoti pārsteigta - nezināju, ka viņam ir tik daudz mīlestības dzejoļu! Viņš ļoti daudz tos rakstīja savai sievai, septiņus gadus būdams izsūtījumā Mordovijā. Un viens no maniem mīļākajiem viņa mīlestības dzejoļiem ir Poga - par vienu vienīgu pogu, ko viņš sargā savā sadilušajā kreklā, jo tā ir sievas šūta...» aizrautīgi stāsta Sigita Jevgļevska. Iepazīstoties ar abu dzejnieku veikumu, aktrise sapratusi, kāpēc viņi dzīvē bijuši lieli draugi. «Jo viņi abi bija uz viena viļņa. Viņi ir mūsu, latviešu, dižgari, un mums ir jālepojas, ka mums tādi ir!» uzskata lieliskā aktrise.

Jaunajā dzejkoncertā Sigita Jevgļevska ne tikai lasa dzeju, bet izpilda arī vairākas klausītājiem jau pazīstamas dziesmas ar abu autoru tekstiem, kam mūziku sarakstījuši Raimonds Pauls, Imants Kalniņš un citi komponisti. «Arī Prāta vētrai ir viena ļoti skaista dziesma [Starp citu, no albuma Vēl viena klusā daba, 2012], kur izmantota Knuta Skujenieka dzeja. Tur beigās ir tādi vārdi: «Te nu stāv vaļā pastiepta roka/Ko tā neprot, ko prot/Tā prot latviski rakstīt, neprot ubagot/Te nu stāv vaļā pastiepta roka/Tā kā salā trīc/Tai viss ir iedots, nekas nav apsolīts.» Manuprāt, tie izsaka pilnīgi visu, tāpēc tos arī esmu ņēmusi kā vadmotīvu savam koncertam,» stāsta dziedošā aktrise, uzsverot, ka šodien mums visiem ir ļoti svarīgi apzināties savu latvisko identitāti, savas saknes un - būt stipriem. «Jo tā jau ir: mums tiešām viss ir iedots un nekas nav apsolīts... Ir tikai jāiet un pašiem viss jādara! Katrā ziņā es jau kopš rudens, kad sāku gatavot šo programmu, šais vārdos smeļos ļoti lielu spēku...» atzīst Sigita Jevgļevska. Kopā ar ģitāristu Māri Kupču viņa muzicē jau vairākus gadus - pēdējos gados kopā izveidots gan Raiņa un Aspazijas dzejas un dziesmu koncerts Tā nepaliks..., gan Jāņa Petera dzejas literāri muzikāla kompozīcija Grēcinieka lūgšana. Un, ja vien klausītājiem ir interese, tās joprojām tiek izpildītas.