Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Finita la commedia!

Uz Dailes teātra lielās zāles skatuves šosvētdien, 30. oktobrī, pulksten 15 tiek piedāvāta pārbaudīta vērtība, viena no 2012./2013. gada sezonas labākajām izrādēm Nikolaja Erdmana luga Finita la commedia, ko iestudēja bulgāru viesrežisors Aleksandrs Morfovs. Pievērsiet uzmanību Artūra Skrastiņa aktierspēlei, kurš toreiz izpelnījās Spēlmaņu nakts balvu! Izrāde bija pamanīta, nominēta un kupli apmeklēta, jo pēcrevolūcijas laika mazā cilvēka izjūtu gamma negaidīti sasaucās ar mūsdienu realitāti, kurā jebkuri podsekaļņikovu dumpji beidzas diezgan nožēlojami. Kā Neatkarīgajā rakstīja Līvija Dūmiņa: «Spēles stilu, kurā reālistiska izteiksme savienota ar grotesku, perfekti iztur Artūrs Skrastiņš Podsekaļņikova lomā, spridzinot skatuvi un zāli. Pie spilgtākajiem aktierdarbiem pieder arī Lidijas Pupures Serafima, Jura Žagara Grands-Skubiks un Laura Subatnieka Kalabuškins.» Spriežot pēc interneta informācijas, biļetes uz izrādi vēl ir pieejamas.

*

Sikspārnis operā

Edmunda Freiberga iestudētā Johana Štrausa operete Sikspārnis Latvijas Nacionālajā operā šosvētdien vilina pat uz divām izrādēm - sākums pulksten 12 un 19. Biļetes vēl ir pieejamas, īpaši uz vakara izrādi, tomēr to iegādi uz pēdējo brīdi neatlieciet. Grāfa Orlovska rīkotajā ballē turīgais Gabriels fon Eizenšteins aizraujas ar apburošu svešinieci, pat nenojaušot, ka maska slēpj paša sievu Rozalindu. Savukārt sievas neveiksmīgais pielūdzējs dziedonis Alfrēds tikmēr nokļūst cietumā Eizenšteina vietā. Johana Štrausa populārākā operete Sikspārnis vēsta par greznu un reibinošu pasauli, kurā valda spožums un jautrība, flirts, intrigas un pārpratumi. Operetes jauniestudējumā tiks dziedāts vācu valodā un runāts latviski. Kā Neatkarīgajā rakstīja Lauma Mellēna: «Pazīstama mūzika, interesanti sastāvi, iespaidīgas dekorācijas un krāšņi tērpi - Sikspārnī ir viss nepieciešamais, lai atjaunotu attiecības ar operetes žanru.»

*

Civilisti Arsenālā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls apskatāma Sandras Krastiņas personālizstāde Civilisti. Mākslinieces talanta cienītājiem to būtu vērts apskatīt kaut vai tāpēc, ka, pēc rīkotāju teiktā, «kopš 1991. gadā notikušās personālizstādes Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls šī ir plašākā autores darbu skate, kurā apmeklētāji ieraudzīs gan pavisam jaunus darbus, gan 20. gadsimta 90. gados tapušās kompozīcijas. Tādējādi ekspozīcija sniegs visai pilnīgu pārskatu par mākslinieces daiļrades nozīmīgākajiem periodiem.» Sestdien un svētdien Arsenāls atvērts no pulksten 12 līdz 17. Sandras Krastiņas Civilistu apmeklējumu atlikt nevajadzētu, jo izstādes pēdējā diena ir 6. novembris.

*

Inferno uz ekrāna

Profesors Lengdons ir atgriezies! Dena Brauna romāna Inferno ekranizējums sola ne vien tikšanos ar Toma Henka varoni, kurš pārzina dažādus slepenus simbolus labāk par visiem citiem. Tā nenoliedzami būs skaisto skatu filma, jo Inferno darbība kā jau ierasti norisinās izcilos interjeros un pasaules mēroga kultūras pieminekļos (šoreiz viss sākas dievišķajā Florencē). Lai arī fanu domas par šo Dena Brauna romānu un režisora Rona Hovarda filmu atšķiras, to neredzēt būtu liela kļūda - tuvāko nedēļu laikā par Inferno runās visi. Informāciju par seansiem šajās brīvdienās meklējiet forumscinemas.lv.

*

Brigaderes Bruņurupucis

Latviešu klasiskā stāsta cienītājiem apgāds J.L.V sarūpējis jauku pārsteigumu - mūsdienās maz zināmu Annas Brigaderes stāstu izlasi Bruņurupucis. Bez titulstāsta tajā iekļauti vēl četri teksti: Pēdas, Mare, Meitene Mirdza un Pīpes galviņa. To, vai šī ir cita Brigadere, ārpus mūsdienās pieņemtajiem stereotipiem par Sprīdīti, Anneli, Maiju un Paiju, vērtējiet paši, bet ir pat grūti atcerēties, kad pēdējo reizi izdoti latviešu stāsti, kas tapuši 19. gadsimta nogalē un 20. gadsimta sākumā. Žēl vien, ka krājumā nav neliela sastādītāja pēcvārda, toties tas varbūt atstāj vairāk vietas fantāzijai.