Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Knuta Skujenieka radoša sveikšana Gaismas pilī

GODINA KLASIĶI. Knuta Skujenieka sveikšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika pausti plāni par divu jaunu grāmatu tapšanu – dzejnieka bibliogrāfijas apkopojumu un konferences materiālu krājumu, kas veltīta Knuta Skujenieka daiļrades dažādu jomu izpētei © Publicitātes foto

Vakar Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notika izcilā latviešu dzejnieka, atdzejotāja un literatūrkritiķa Knuta Skujenieka astoņdesmitajai jubilejai veltītie pasākumi. Tie aizritēja radošā un dzīvespriecīgā gaisotnē.

Vispirms bibliotēkas 11. stāvā notika Knuta Skujenieka sveikšana. Tās galvenais elements bija LNB darbinieku veidotā Knuta Skujenieka bibliogrāfijas prezentēšana. Bibliogrāfijas sējums, par kuru jau tagad var paredzēt, tas būs iespaidīgi biezs, grāmatas formātā pie lasītājiem un pētniekiem nonāks nākamā gada pavasarī. Šķietamā vilcināšanās notiek apzināti - jo līdz gada beigām iecerēts apkopot arī visas tās publikācijas presē, internetā, radio un televīzijā, kas dienasgaismu ieraudzījušas vai vēl ieraudzīs tikai šoruden un saistītas ar dzejnieka jubilejas svinībām.

Pēc tam LNB konferenču centrā notika zinātniskā konference Un reizēm pietiek viena vārda, kuras programmā tika pieteikti Ulža Bērziņa, Skaidrītes Lasmanes, Andas Kubuliņas, Janīnas Kursītes, Gintares Bernotienes, Astras Šmites, Viestura Vecgrāvja, Maijas Burimas, Mariana Rižija, Sandras Ratnieces, Raimonda Brieža, Ivetas Ratinīkas un Alda Pūteļa priekšlasījumi par dažādiem dzejnieka personības un daiļrades aspektiem. Konferences sēdes vadīja Marians Rižijs un Maija Burima. Dienaskārtībā gan notika pēdējā brīža izmaiņas - daži no runātājiem bija iedzīvojušies rudens vīrusos, tomēr labā ziņa ir tā, ka pieteiktie referāti tiks apkopoti grāmatā, kuru, pēc piesardzīgi optimistiskām prognozēm, arī varam gaidīt līdz ar Knuta Skujenieka bibliogrāfiju. Knuta Skujenieka jubilejas pasākumus, sasvstarpēji sadarbojoties, rīkoja LNB, Latvijas Rakstnieku savienība, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Daugavpils Universitāte, Rakstniecības un mūzikas muzejs, kas piešķīra notiekošajam vajadzīgo intelektuālo jaudu un pētnieciskos resursus. Savukārt pats klasiķis, vērtējot LNB notiekošo, teica, ka tas piešķirot viņam sparu un vēlmi sagaidīt pavasari.