Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Amatu diena un maizes godi Brīvdabas muzejā

© f64/ Kaspars Krafts

4.septembrī no plkst.10.00-16.00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina apmeklēt Amatu dienu un svinēt Maizes godus, lai līdzdarbotos un izzinātu seno arodu noslēpumus un darbu tapšanas procesus.

Amatu diena ir ikgadējs Brīvdabas muzeja pasākums, kura ietvaros klātienē iespējams vērot seno amatu meistarus un muzeja darbiniekus darbībā, kā arī pašiem - zinātkārajiem - iemēģināt roku šajos tradicionālajos arodos. Brīvdabas muzeja sētās varēs vērot rokdarbnieču, kalēju, kokgrebēju, pinēju, bitenieku un citu amatnieku - meistaru prasmes. Šogad pasākumā piedalīsies amatnieki, kas pārstāvēs Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes novadus, kuri demonstrēs savas prasmes.

Kurzemes zemnieka sētā, kopā ar Aldoni Baldiņu varēs piedalīties senās lauku spēlēs. Atvaļināta kareivja sētā "Āboli" tiks pīti lieli un mazi grozi, bērni varēs pīt zedeņu žodziņus. Mērsraga smēdē, āmuriem klaudzot, darbosies kalēji. “Nidas dūmistabā" sveču liešana un pogu darbnīca. Audēju mājā “Boļi" audīs, vērps un šķeterēs. Vidzemes sētās būs pastalnieks. Kurzemes podnieka ceplī būs keramiķu darbnīca.

Bitenieks Jānis Ārluiku sētā rādīs bites stropos, ļaus līdzdarboties medus sviešanā. Medus degustēšana. Vidzemes podnieka darbnīcā podnieks Māris Dubkevičs sagatavojis svilpaunieku darbnīcu.

Dodoties uz Latgales ciema pusi apmeklētājus gaidīs Latgales podnieks un tāšu pinējs. Lībiešu sētā strādās grozu pinējs. Kurzemes zvejnieku ciemā, Juglas ezera krastā, tiks mazgāta veļa un grebtas karotes. "Lurķu" sētā tiks demonstrēta muzeja jaunākā interaktīvā programma "Piena darbi", kuras laikā varēs iepazīt piena pārstrādes veidus, stāstīs par piena pārstrādes priekšmetiem un tradicionālo piena produktu gatavošanu no plkst. 11:00 - 14:00.

Maizes godi šogad Zemgales zemnieka sētā un Priedes krogā. Zemgales sētā mājās ceptas maizes degustācija. Atraktīvas darbnīcas - “uzcep štokmaizi" un “uztaisi sviestmaizi pats". Kas tai katlā vārās - ķiļķens vai klimpa? - nē, Zemgales virtuļi! Ceptas pankūkas ar āboliem, ievārījumu un mīlestību.

Priedes krogā tiks cepta maize - plkst. 13:00 “šaus" iekšā, bet ap 14:00 ņems ārā svaigu un siltu.