Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Rozentāls viedtālrunī

© Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ziņo, ka izstādes Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika apmeklētāju rīcībā tagad pieejams arī mobilais ceļvedis Jaņa Rozentāla gaismas bildes.

Tas veidots konkrētajai izstādei un ļauj pētīt fotogrāfijas, kas vēsturiski dēvētas par gaismas bildēm. Tās autors bieži izmantojis savu darbu kompozīcijām jaunradē, turklāt šīs fotogrāfijas Rozentāls lielākoties arī uzņēma un gatavoja. Fotografēšanu mākslinieks apguva pašmācības ceļā. Lietojot mobilo ceļvedi, izstādes skatītājs uzzinās, kā tapušas tādas slavenas Jaņa Rozentāla gleznas kā No baznīcas (Pēc dievkalpojuma), Dubultportrets, Mākslinieka darbnīcā (attēlā), Ganu meitas dziesma, Gavilējošie bērni (Pavasara dziesma), Veļas mazgātājas, Zem pīlādža, Rudens saulē (Parkā), Ellijas Rozentāles portrets, Kristus un samariete.

Ar fotokameras palīdzību meistars fiksējis dažādus personāžus - pilsētniekus, lauciniekus, sievietes un bērnus, kas rādīti sev raksturīgajā vidē - ainavā, tirgū un citur. Tāpat netrūkst fotoattēlu, kuru uzņemšana apzināti inscenēta. Pirms izstādes apzināti ap 200 Jaņa Rozentāla foto uzņēmumi, kas galvenokārt saglabājušies no 19. gadsimta 90. gadiem. Nozīmīgākie no tiem glabājas Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijā. Mobilais ceļvedis kā atsevišķa sadaļa ir pieejams LNMM mobilajā aplikācijā Mākslas muzejs latviešu, angļu un krievu valodās. Apmeklētāji aicināti bez maksas lejupielādēt mobilo aplikāciju savos viedtālruņos un izmantot to izstādes apskates laikā. Android ierīcēs aplikācijas jauno sadaļu var lejupielādēt arī vietnēs GooglePlay un AppStore. Savukārt tie mākslas cienītāji, kuru rīcībā nav mobilās ierīces aplikācijas aktivizēšanai, varēs izīrēt to ceļveža lietošanai uz vietas muzejā (ierīces īres maksa 1,50 EUR).