Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

SIGULDĀ OPERA

Šīs nedēļas nogalē, no 29. līdz 31. jūlijam, risināsies XXIV starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki, kuru laikā varēs apmeklēt piecus augsta līmeņa opermūzikas koncertus. Šodien Siguldas Jaunās pils dārzā atklāšanas koncertā tiks piedāvāti fragmenti no operām, operetēm un populārās mūzikas Dināras Rudānes, Irmas Pavāres, Jura Ādamsona un Miervalda Jenča izpildījumā. Rīt, 30. jūlijā, pa dienu apmeklētājus priecēs jauno talantu koncerts, bet vakarā Siguldas pilsdrupu estrādē būs krāšņs operas Masku balle brīvdabas iestudējums. Galvenajās lomās - Barbara Havemane no Francijas, Jānis Apeinis, Andris Ludvigs, Krišjānis Norvelis, Andžela Goba, Kristīne Gailīte, Rihards Mačanovskis un citi. Svētdiena aicinās uz garīgās mūzikas koncertu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet vakarpusē estrādē būs galā koncerts Marina Rebeka Siguldā. Kopā ar mūsu operas zvaigzni uzstāsies tenors Filipe Do no Francijas, mūsu solisti Rihards Mačanovskis, Kalvis Kalniņš, Krišjānis Norvelis un citi. Kā īpašs pārsteigums būs soprānu trio no Itālijas Appassionante.

ROJA KĀ METROPOLE

Šīs nedēļas nogalē piejūras pilsētiņa Roja jau sesto reizi pārvērtīsies par Latvijas kultūras galvaspilsētu - tajā norisināsies kino, mākslas un mūzikas festivāls RojaL. Šis pasākums sākās jau vakar, bet šodien, 29. jūlijā, turpināsies ar dāņu pilnmetrāžas animācijas filmu bērniem Lielais lācis (to izrādīs Rojas Kultūras centrā) un filmu pusaudžiem Karla un Jonass. Pēcpusdienā pilsētā atklās Pētera Sidara personālizstādi Jūra, bet Kultūras centrā demonstrēs 1971. gadā Ērika Lāča Rīgas Kinostudijā uzņemto mākslas filmu Meldru mežs ar Uldi Pūcīti, Ausmu Kantāni, Eduardu Pāvulu, Līgu Liepiņu un Kārli Sebri galvenajās lomās. Vakarā notiks koncerts Skarbais. Dievišķais. Rahmaņinovs. Prelūdijas. Arī 30. jūlija rīts sāksies ar filmām pašiem mazākajiem skatītājiem, bet Kultūras centrā būs iespējams novērtēt Eiropas Kino akadēmijas nominēto īsfilmu programmu. RojaL savu programmu noslēgs ar kino seansu pludmalē. Pirms tā ar soloprogrammu Klusuma skaņas uzstāsies slavenā latviešu koklētāja Laima Jansone.

CĒSĪS SPĀŅI

Šopiektdien, 29. jūlijā, Cēsu mākslas telpā Mala uzstāsies spāņu instrumentālā grupa Caspervek Trio. Grupa sniegs performanci, spēlējot dzīvo muzikālo pavadījumu Bastera Kītona mēmajai komēdijai Septiņas iespējas. Šī trio muzikālās gaitas sākās 2013. gadā, kad Blass Kastanjers (perkusijas) un Braiss Gonsaless (klavieres, ģitāra, elektronika) veidoja dzīvo skaņu ierakstu Frīdriha Vilhelma Mūrnava šausmu klasikai Nosferatu. Pēc pirmās uzstāšanās abiem pievienojās latvietis Eduards Vecbaštiks (vijole). Kopš trio apvienošanās grupa sāka eksperimentēt ar 20. gadu filmām, spēlējot dzīvo pavadījumu mēmā kino klasikai. Caspervek Trio pēta mūzikas un attēla mijiedarbību, kā arī abu mākslas veidu iedarbību uz publiku, lai veidotu dzīvu izrādi.

DŽEZA ZVAIGZNE

Uz Arēna Rīga skatuves 29. jūlijā World Jazz Festival 2016 ietvaros kāps džeza trompetists, divu Grammy balvu ieguvējs Hjū Masekela no Dienvidāfrikas. Viņš savos ritmos atspoguļo Dienvidāfrikas kopienu iedzīvotāju tautas mūzikas motīvus, kas skaņdarbus padara unikālus un īpaši skanīgus. Savu karjeru Masekela sāka pusaudžu gados, spēlējot ielas džezbendos, kā arī Johannesburgas un Keiptaunas klubos, bet jau 1959. gadā nodibināja pirmo melnādaino mūziķu ansambli Dienvidāfrikā - Jazz Epistels. Neskatoties uz tā veiksmīgo darbību, ansamblim nebija ilgs mūžs, jo pēc Dienvidāfrikas tā laika likumiem tumšādainie afrikāņi nedrīkstēja sanākt grupās, kurās ir vairāk par desmit cilvēkiem. 60. gados Masekelas skolotājs un cīnītājs pret aparteīdu Trevors Hadlstouns, kā arī Džonijs Dankvorts, Harijs Belafonte un Jehudi Menuhins palīdzēja viņam tikt pie ārzemju pases un stipendijas mācībām Londonā un Ņujorkā. Pēc studijām mūziķis iekļāvās Ņujorkas džeza dzīvē, tomēr Āfrikas folkloras motīvus nepameta.

BRĪVDABAS IZRĀDES

Šopiektdien, 29. jūlijā, Jēkabpilī Krustpils estrādē būs skatāma izrāde jeb TV šovs lauku sētā Saimnieks meklē saimnieci. Spilgti raksturi, komiskas situācijas un negaidīti sižeta pagriezieni - tas viss Guntas Kalniņas sarakstītajā un Jura Rijnieka iestudētajā komēdijā, kas ļaus pasmieties par mīlas trijstūra radītajām peripetijām un aizdomāties par TV šovu spožumu un postu. Lomās - Ģirts Ķesteris, Daiga Gaismiņa (vai Dace Vītola), Līga Zeļģe, Madara Melne-Tomsone un Aldis Siliņš (vai Imants Strads). Savukārt Valmieras estrādē piektdien skatītājiem būs iespēja redzēt vasaras vērienīgāko brīvdabas projektu - dziesmu spēli Muļķa sirds. Līdzās iespaidīgajai skatuves uzbūvei tiek izmantoti trīs videoekrāni, projekcijas, gaismu efekti, bet uz skatuves dziesmās un dejās satiekas profesionāli dziedātāji, aktieri, mūziķi un dejotāji. «Tautā zināmas un līdzi dziedamas dziesmas, dejas, viegli uztverams sižets, populāri mūziķi un aktieri, īsti latviska gaisotne - viss, kas nepieciešams jautrai vasaras vakara izklaidei,» saka Muzikālā teātra 7 direktors Aigars Dinsbergs. Piedalās dziedātāji Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Andris Daņiļenko un Līga Robežniece, aktieri Zigurds Neimanis, Zane Jančevska un Zane Burnicka, akordeonists Valdis Zilveris, komiķe Jolanda Suvorova un citi. Projekta idejas autors un režisors ir Voldemārs Šoriņš.