Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

Pasniegtas Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā

LAUREĀTI. Somu dzejniece Heli Lāksonena un atdzejotājs Guntars Godiņš zina, kur meklējams Piec ait kalns, savukārt dzejnieks Kārlis Vērdiņš saņem balvu par krājumu Tētis © F64

Svētdien, Jāņa Baltvilka 72. dzimšanas dienā, tika nosaukti un svinīgā ceremonijā apbalvoti Jāņa Baltvilka balvas 2016. gada laureāti. Šogad zvaigznes sakritušas tā, ka visas balvas ieguvuši dzejas grāmatu autori un mākslinieki.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā tika pasniegta Kārlim Vērdiņam par dzejoļu grāmatu Tētis. To izdevis apgāds Liels un mazs (2016). Tajā, ģimenes attiecību tēlojuma centrā izvirzot tēti, emociju un intonāciju daudzveidība, īpaši labsirdīgais humors, ironija un groteskie pārspīlējumi uzrunā dažādu vecumu lasītājus, arī pusaudžus, valdzina ar dzīves patiesuma elpu un rosina sajust un apzināties svarīgāko - savstarpēju uzticēšanos un mīlestību.

Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā saņēma Anna Vaivare par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu grāmatai Saputrotā putra (Liels un mazs, 2015). Žūrija uzskatīja, ka tās estētiski saliedētajā veidolā noturas ievērojama tēlu, noskaņu un ainu daudzveidība, kā arī dažādu paaudžu vērtības. Balva Annai Vaivarei pienācās par spēju asprātīgi, bet bez ironijas vai kritikas nodot dzejas filozofisko vēstījumu un sentimentālo bērnības garšu, nezaudējot laikmetīgumu un latviskumu.

Jau iepriekš tika izziņots, ka Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā laureāte ir Somijas dzejniece Heli Lāksonena. Balvu par viņas dzejoļu grāmatas Piec ait kalns (Liels un mazs, 2015) augstā profesionālā līmenī veiktu atdzejojumu saņēma Guntars Godiņš. Žūrija ņēma vērā to, ka viņš somu valodas dienvidrietumu dialektā atjautīgi tēlotās situācijas un dialogus asprātīgi atveidojis Vidzemes izloksnes lībiskajā dialektā.

Jau pāris gadu svinīgajā ceremonijā tiek pasniegta arī VAS Latvijas valsts meži balva Jaunaudze. To šoreiz ieguva māksliniece Vivianna Maria Staņislavska par debiju grāmatu mākslā. Žūrija izcēla viņas veikumu, veidojot ekspresīvu un mūsdienīgu dizainu un ilustrācijas Ievas Samauskas dzejoļu grāmatai Skaļā klase (Pētergailis, 2015). Īpaši tika atzīmēta spēja ar gaumīgas stilizācijas palīdzību vienā grāmatā ievietot visu spuraino, informācijas un emocionāli pārbagāto skolas dzīvi, ietērpjot to vizuālā valodā, kas saprotama gan skolēniem, gan viņu audzinātājiem.

Baltvilka balvas laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. Savukārt balvas Jaunaudze laureāte ieguva naudas prēmiju 900 eiro apmērā. Tika pasniegta arī portāla Delfi lasītāju simpātiju balsojuma balva, ko saņēma Rutas Svažas un Dāvja Ozola grāmatas Runča vakariņas izdevējs apgāds Mansards.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, bērnu literatūras pētniece, interneta žurnāla Satori sadaļas Ar bērniem redaktore Dace Bargā, LMA profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs, kultūras žurnāliste Santa Remere un divi daudzbērnu tēti - arhitekts Uldis Lukševics un žurnālists Ansis Bogustovs. Jāatgādina, ka Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī starptautiskā līmenī - vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam.