Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

RĪGA RITMOS

Jau sešpadsmito gadu jūlija sākumā Rīga tiek pieskandināta dažādos ritmos, jo klāt Rīgas ritmi. Šogad festivāls piedāvā vairāk nekā 20 koncertu piecās koncertvietās. Šodien, 1. jūlijā, Kongresu namā uzstāsies brazīliešu zvaigznes - ģitāras un basģitāras duets Cavalcante & Pipoquinha, bet koncerta otrajā daļā - kubiešu dziedātāja un vijolniece Jiliana Kanisaresa. Savukārt rīt dubultkoncertā muzicēs džeza pianists Džastins Kaflins, bet otrajā daļā ar unikālo, latviešu folklorai veltīto programmu Mare Balticum uzstāsies austrāliešu džeza leģenda multiinstrumentālists Džeimss Morisons un Latvijas Radio bigbends. Arī šogad tiek piedāvāta īpašās atmosfēras koncertu sērija mūzikas namā Daile: šodien klausītājus priecēs Čīles dziedātāja un ģitāriste Kamila Mesa, bet rīt ekstravagantā grupa no Francijas Paris Combo, kas var lepoties ar divdesmit gadu pieredzi, neskaitāmām tūrēm un pārpildītām koncertzālēm. Kā jau ierasts, festivāla ietvaros norisināsies Rīgas ritmu Showcase, kurā jaunie izpildītāji rāda savu mūziku un talantu industrijas pārstāvjiem. Programmas ietvaros - Evilena Protektore, Kārlis Vanags, Tamuza Nisima, grupas Ainavisti, Jazzatomy un Alaska Dreamers. Katru vakaru koncerti norisināsies arī džeza klubā Trompete, labu mūziku varēs klausīties arī brīvdabas atpūtas parkā Egle.

VIJOĻVIRTUOZI

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars šovakar būs atklāšanas koncerts programmai Liepājas vasara. Vijoļvirtuozi. Kā solisti tajā piedalās Vāciju pārstāvošie Jevgēņija Geļena un Jegors Grečišņikovs, bet viņiem asistēs Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Programmā - Antonio Vivaldi, Nikolo Paganīni, Astora Pjacollas, Pavlo de Sarasates un Žorža Bizē skaņdarbi.

ATGRIEŠANĀS CĒSĪS

Turpinoties pasākumu sērijai Zemlika nāk…, 2. jūlijā ar koncertu terasē Zaļa zāle Cēsīs atgriežas amerikāņu mūziķe un māksliniece Baby Dee. Pirms gandrīz astoņiem gadiem Baby Dee Latvijā viesojās pirmoreiz - toreiz Rīgā. 2013. gada jūnijā Baby Dee atgriezās Latvijā jau ar trim koncertiem - Rīgā, Liepājā un Cēsīs. Jau tad mūziķes prātā bija jauns ieraksts I Am A Stick, kurš klajā nāca pagājušajā vasarā. Lai arī Dī koncertos uzstājas reti un katra reize ir īpašs notikums, pēc koncertiem leģendārajā Cafe Oto Londonā un Primavera festivālā Barselonā māksliniece ļoti labprāt atgriezīšoties Latvijā, lai vienīgo koncertu sniegtu Cēsīs. Pēc tā septembrī gaidāma kopīga turneja ar apvienību Swans pa Štatiem.

MODERNAS FOTOGRĀFIJAS

No šodienas līdz pat augusta vidum Latgales vēstniecības Gors Mākslas galerijā skatāma jaunās gleznotājas un fotogrāfes Mētras Štelmaheres digitālo fotogrāfiju sērijas personālizstādē Klusā daba. Portrets. «Izmantojot gaismu kā galveno izteiksmes līdzekli, Mētra Štelmahere fotogrāfijas veido kā izrādi, kur kā režisore izdomā scenāriju, kā scenogrāfe rada telpas iekārtojumu, pieskaņo tērpu, aksesuārus, kustību, tādējādi veidojot tēlu. Māksliniece rada laikmetīgas digitālās fotogrāfijas, kurās virmo postmoderniskā noskaņa ar renesanses, baroka un klasicisma glezniecības citātiem. Šajā nemierīgajā, haosa un paviršuma pasaulē Mētra rada savu idillisko, sakārtoto, mierīgo vidi,» vērtē mākslas zinātniece Baiba Guste. Mētra Štelmahere ir dzimusi 1990. gadā, absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Aktīvi piedalās izstādēs, strādā Jēkabpils mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā.

MOPĒDI UN MOTOCIKLI

Šīs nedēļas nogalē CSDD Biķernieku trasē būs iespēja vērot vērienīgas motošosejas sacensības. Sacensību nosaukums Latvijas balva ir ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, kad Biķerniekos notika starptautiskas moto šosejas sacensības, kurās līdzās pašmāju sportistiem startēja daudzi ārvalstu braucēji. Arī šogad sacensību organizatori ciemos aicinājuši ne vien tradicionālos igauņu un lietuviešu braucējus, bet arī sportistus no Ukrainas, Baltkrievijas un Somijas. Jau sestdien trasē dosies Latvijā populārās mazmotošosejas dalībnieki, kuri kartinga trases līkločos sacentīsies Zelta mopēda, skūteru un retromotociklu ieskaitēs. Savukārt 3. jūlijā Biķernieku apli iemēģinās moderno šosejas klašu braucēji. Sacensību atklāšana svētdien pulksten 12, ieeja - bez maksas.

APLŪKOSIM AUTO!

Šosestdien, 2. jūlijā, apmeklētājiem durvis atkal vērs Rīgas Motormuzejs. Pēc rekonstrukcijas ēka ir pārbūvēta atbilstoši mūsdienu prasībām, iegūstot plašākas un kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas, kā arī ērtāku pieejamību ikvienam apmeklētājam. Ekspozīcija veidota kā interaktīvs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un nozīmīgākajiem notikumiem auto vēsturē. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot vairāk nekā simts seno spēkratu, savā vietā jau atgriezies leģendārais kalnu sacīkšu auto Auto Union CD V16. «1938. gada Auto Union CD V16 ir leģendārs un iekārojams sacīkšu auto, kas simbolizē Sudraba bultas laikmetu. Tie savulaik būvēti sacīkstēm bīstamajos Alpu kalnu serpentīnos. Automobiļa sešu litru V16 motors spēja attīstīt 520 zirgspēku jaudu, sasniedzot ātrumu 340 km/h,» stāsta muzeja direktors Aivars Aksenoks.