Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz sarunām

LAIKS ZIEDONIM 2016 LAUREĀTI Daiga Zirnīte (Bize) un Egils Stalidzāns (Taureņu uzbrukums) sestdien ikvienu interesentu aicina uz tikšanos Imanta Ziedoņa vasaras mājā Dzirnakmeņi Murjāņos © Klāvs VASILEVSKIS

Šovakar pulksten 19 Imanta Ziedoņa muzeja birojā Rīgā būs iespēja tikties ar mūziķi Ilgu Reiznieci, bet sestdien Imanta Ziedoņa vasaras mājā Dzirnakmeņi Murjāņos gaidāma tikšanās ar diviem apbalvojuma Laiks Ziedonim 2016 laureātiem – profesoru Egilu Stalidzānu un latviešu valodas un literatūras skolotāju Daigu Zirnīti.

Tikšanās ar mūziķi, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, postfolkloras grupas Iļģi izveidotāju un Imanta Ziedoņa apbalvojuma Laiks Ziedonim vizionāri Ilgu Reiznieci notiks jēgpilno sarunu cikla Visā visumā ietvaros. Sarunā Es jums saku - dziediet! viņa dalīsies savā pieredzē par dziesmu, tautasdziesmu vasaras saulgriežu un Jāņu svinēšanā, par dziesmas filozofiju, spēku un nozīmi tautas kultūras mantojumā, par Imanta Ziedoņa ideju un uzskatu ietekmi uz tradicionālo kultūru un dziesmas uztveri. Dziesmas un tautasdziesmas motīvs ir sastopams arī Imanta Ziedoņa daiļradē, viņš ir arī scenārija autors etnogrāfiskajā estētikā veidotajai filmai Man vienai māsiņai, kurā vēstīts par tautas rituāliem, godiem un arhetipiski nozīmīgiem jēdzieniem. Un viena no šīs filmas atpazīstamības zīmēm ir Iļģu aranžētās tautasdziesmas. Arī turpmāk sarunu cikla Visā visumā tikšanās notiks Rīgā, Imanta Ziedoņa muzeja birojā (Aldaru ielā 5).

Savukārt 2. jūlijā pulksten 12 Imanta Ziedoņa vasaras mājā Dzirnakmeņi Krimuldas novada Murjāņos notiks tikšanās ar diviem apbalvojuma Laiks Ziedonim 2016 laureātiem: profesoru Egilu Stalidzānu un latviešu valodas un literatūras skolotāju Daigu Zirnīti.

Profesors un vadošais LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Egils Stalidzāns ir apbalvojuma Laiks Ziedonim 2016 laureāts zinātnē Taureņu uzbrukums. Viņš ir pasaules līmeņa zinātnieks, kurš Latvijā attīstījis jaunu nozari - viņš pielieto matemātisko modelēšanu un informācijas tehnoloģijas bioprocesu analīzē, tādējādi vienkāršojot daudzus dabaszinātņu pētījumu procesus. Sestdienas pasākumā Egils Stalidzāns stāstīs par komunikācijas dažādajiem aspektiem, cik tā ir nozīmīga, savienojot dažādas zinātnes nozares. Kā zināms, viss dzīvais sastāv no šūnām. Tās komunicē. Bet - kā komunicē šūnas savā starpā? Kā cilvēks komunicē ar savām šūnām? Kā cilvēks komunicē ar necilvēkiem jeb citām planētas būtnēm? Egils Stalidzāns zina atbildes un ir gatavs ar savu pieredzi dalīties.

Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Zirnīte, kura šogad saņēma laureātes titulu nominācijā Dzīve literatūrā Bize, uzstāsies ar stāstījumu Caur ērkšķiem uz zvaigznēm - caur dzeju uz komunikāciju ar sevi un citiem, un Visumu. Daiga Zirnīte ir skolotāja, kura ļauj sajust literatūras būtību, nevis skolas vidi, - tā vietā, lai mācītos ko pateikt, skolēni mācās lasīt sev un sarunāties cits ar citu.

Sestdien pasākuma dalībniekus priecēs arī dziesminieces, akordeonistes un grupas Sus dungo dalībnieces Lienes Grosas muzikāls priekšnesums. Viņas jaunākās dziesmas tapušas ar Imanta Ziedoņa laikabiedra Ojāra Vācieša dzeju. Ieeja pasākumā ir bez maksas, bet - līdzi ņemot groziņus.