Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Sikspārnis operā

Svētdien divas operetes Sikspārnis izrādes piedāvā Latvijas Nacionālā opera un balets. Jāatgādina, ka Johana Štrausa operetes iestudējums šonedēļ nominēts Lielajai mūzikas balvai. Dienas izrādes sākums pulksten 12, vakara izrādes – pulksten 19. Kā liecina informācija Latvijas Nacionālās operas un baleta mājaslapā, biļetes vēl ir nopērkamas. Skatītāja Lūcija īsi rezumē: «Ja vēlaties kvalitatīvu izklaidi, Sikspārnis derēs!»

Kārļa Štrāla jubilejas pasākums

Sestdien, 30. janvārī, pulksten 14 Pļaviņu novada kultūras namā, Daugavas ielā 49, notiks liels pasākums, kas veltīts rakstnieka, dzejnieka un tulkotāja Kārļa Štrāla 135. jubilejai. Tajā par rakstnieka mūža romāna Karš atjaunoto izdevumu stāstīs grāmatas sastādītāja Kārļa Štrāla mazmeita Kamena Kaidaka. Viņa plašo tulkojumu klāstu pārcilās LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere. Cauri Pirmā pasaules kara ceļiem, ko izstaigājis arī pats autors, vedīs Pļaviņu amatierteātra ļaudis. Kārļa Štrāla dzejas vārsmas mūzikas skaņās ļaus baudīt  sieviešu vokālais ansamblis Dzirnas. Ar muzikālo sveicienu no Vīgantes ciemosies vokālā grupa MiLaRe.

Romāns Bites

Ja vēlaties uzzināt, par ko Eiropas Savienības Literatūras balvu piešķir ne tikai latviešu, bet arī citu valstu autoriem, Mēlisa Frīdentāla romāns Bites var kļūt par jūsu iepazīšanos ar ārkārtīgi erudītu un gados jaunu igauņu rakstnieku. Viņa profesija ir teoloģijas vēsturnieks, bet specializācija 17. gadsimts, tāpēc nav brīnums, ka arī šajā darbā Mēliss Frīdentāls vēsta par sev tuvo laikmetu, ko pats autors, Rīgā viesojoties, nosauca par zelta laikmetu. Leidenes students Laurentijs Hils ierodas uz mācībām Tērbatas universitātē – kas viņu tur sagaida? Romānu tulkojusi Maima Grīnberga.

Jaņa Rozentāla garā

Svinot mākslinieka Jaņa Rozentāla 150. jubileju, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielā 12–9, šonedēļ atklāja Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) audzēkņu portretu izstādi Es esmu! Ekspozīcijā ir iekļauti JRRMV bijušo un esošo audzēkņu radīti zīmējumi – portreti un pašportreti. Izstādes kuratores ir JRRMV zīmēšanas skolotājas Madara Gulbis un Ināra Garklāva. Ja vēlaties brīvdienās apskatīt izstādi un slaveno gleznotāja dzīvokli, ko savulaik mēdza dēvēt arī par mazo Rīgas Latviešu biedrību, jo tur pulcējās latviešu kultūras elite, sestdien un svētdien muzejs ir atvērts no pulksten 11 līdz 18. Izstāde būs apskatāma līdz 30. aprīlim.

Cilvēks, kas izdzīvoja

Leonardo di Kaprio un režisora Alehandro Gonsalesa Injaritu faniem nedēļas nogalē ir iespēja apmeklēt kinoteātrus, lai noskatītos filmu Cilvēks, kas izdzīvoja, vienu no jaunāko laiku kino sensācijām, kas tiek minēta arī saistībā ar gaidāmo Oskaru ceremoniju. Kā tur būs ar Oskara balvām, neņemos spriest, jo di Kaprio kungam izcili neveicas Oskaru ceremonijās, tomēr, nedaudz pārfrāzējot Ditu Rietumu, šī ir iespēja katram pašam atbildēt uz jautājumu, kāpēc Kinoakadēmija ir tādā sajūsmā par Cilvēku, kurš izdzīvoja, pie viena pārliecinoties, vai tiešām filma ir to vērta. Filmu Latvijā izrāda jau otro nedēļu, informāciju par seansiem meklējiet internetā.