Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Finansējums Imanta Ziedoņa muzeja akreditācijai

Imanta Ziedoņa Dzirnakmeņi Murjāņos, pateicoties finansējuma piešķīrumam, 2016. gadā gatavojas iziet oficiālo akreditācijas procesu un kļūt par valsts atzītu muzeju. Tā darbības pirmā sezona guvusi atzinīgas apmeklētāju atsauksmes © Publicitātes foto: Jānis KEŠĀNS

Saeima šonedēļ piešķīrusi finansējumu Imanta Ziedoņa muzejam 50 000 eiro apmērā. Par šo summu 2016. gadā paredzēts veikt Ziedoņa muzeja akreditāciju, nodrošinot Latvijas kultūras kanonā iekļautā dzejnieka materiālā un nemateriālā mantojuma saglabāšanu Murjāņos, Imanta Ziedoņa mājās Dzirnakmeņi.

Jāatgādina, ka 2015. gada 10. novembrī Imanta Ziedoņa fonds Viegli nodibināja Ziedoņa muzeju, «kura mērķis ir saglabāt, pētīt, attīstīt un popularizēt Imanta Ziedoņa atstāto kultūras mantojumu, nodrošinot tā pieejamību sabiedrībai». Jau pagājušajā vasarā notika visi nepieciešamie darbi, lai muzejs taptu, arī apmeklētājiem bija iespēja baudīt īpašu programmu, par kuru ne viens vien Latvijas kultūrtūrists teica, ka tas bijis saturīgs un aizraujošs piedāvājums, ar ko Ziedoņa muzejs atšķiroties no pārējiem. Nākamvasar Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos aizvadīs otro sezonu. Tās ietvaros notiks radošumu veicinošas programmas un kinovakari ar īpaši izvēlētu filmu skatīšanos un diskusijām. Akreditācijas ietvaros tiks veikta muzeja krājuma veidošana, izpēte un ilgtermiņa saglabāšanas organizēšana.

«Esam secinājuši, ka Ziedoņa muzeja krājums jāveido no jauna, jāpārvieto, jāanalizē – tas būs laikietilpīgs process visa gada garumā no 2016. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim. Tajā pašā laikā kopā ar Imanta Ziedoņa laikabiedriem veidojam plašāku Ziedoņa muzeja stratēģiju, kas īstenojama nākamo gadu laikā,» skaidro fonda Viegli dibinātāja Žanete JaunzemeGrende.

Novembra sākumā iznāca fonda Viegli trešais albums Loks paliek vaļā. Jaunā diska noskaņās 13., 14. un 15. decembrī Dzelzceļa muzejā Rīgā notiks ikgadējie fonda Viegli Ziemassvētku koncerti Kāds esi, nāc. Ikviens koncertu apmeklētājs palīdz veidot Imanta Ziedoņa muzeju un apbalvojumu Laiks Ziedonim.

Jāatgādina, ka pirms nedēļas Saeimas deputāti lēma par atbalstu vēl vienam kultūras projektam – filmas Dvēseļu putenis pabeigšanai, kam turpmāko divu gadu laikā tiks atvēlēts gandrīz miljons eiro.