Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

BILDĒM – 30

Rīgas Kongresu nams šīs nedēļas beigās tiks nodots Bilžu rīcībā – notiks šā mūzikas un mākslas festivāla 30 gadu jubilejas atzīmēšana. Šajā piektdienā, 27. novembrī, risināsies jau tradicionālais jauno grupu un Bilžu veterānu kopprojektu koncerts, nākamajā dienā būs Bildēs sevi jau pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncerts, savukārt svinības noslēgsies svētdien, 29. novembrī, kad pa dienu būs koncerts bērniem, bet vakarā – Bilžu veterānu koncerts. Piedalīsies Igo, Marhils, Ainars Mielavs, Pērkons, Sērkociņu cehs, Lolita Vambute, Olga Rajecka, Guntars Račs, Kaspars Bindemanis, Keksi un Lolita Novikova, Inversija, Zig Zag, Colt, Mitrohin’s Master Band un daudzi citi.

MIELAVA PĀRCELTUVE

Jau labu laiku risinās Ainara Mielava un grupas Pārcēlāji albuma Atsaukties koncertturneja – šodien, 27. novembrī, tā piestās Ventspils teātra namā Jūras vārti. Koncertā tiks atskaņotas dziesmas no jaunās skaņuplates, kā arī dziesmas no iepriekšējiem pieciem pārcēlāju albumiem. Tāpat izskanēs arī grupas Jauns mēness svarīgākie skaņdarbi. Albums Atsaukties nācis klajā pēc septiņu gadu pārtraukuma. Kā viens no pirmajiem jaunās dziesmas noklausījās mūzikas aprakstīšanas lielmeistars Klāss Vāvere: «Sajūta, kā satiekot senu draugu un pārliecinoties – jā, viņš ir tāds, kā vienmēr esmu zinājis, tikai foršāks! Stilistiski izmaiņas nav lielas, bet visu izšķir nianses. Ainara intonācija ir nepretenciozāka, mazāk moralizējoša, vairāk vērojoša un reflektējoša. Ierasti minimālistiskais, ar pārliecību un izjūtu iespēlētais instrumentālais pavadījums, kur katra nots ir pamatota, bet skan brīvi un dabiski, ir izkopts līdz stila pilnībai un vairs nav tikai fons autordziesmas teksta vēstījumam. Nebrīnīšos, ja šis būs pārcēlāju līdz šim iedarbīgākais veikums.»

KINOPRIEKI

Šosestdien, 28. novembrī, Ieva Balode aizsāks eksperimentālā kino vakarus kinoteātrī Kino Bize, sniedzot ieskatu eksperimentālajā kino žanrā, demonstrējot atlasītas filmu programmas un aicinot ciemos ar saviem jaunākajiem darbiem draugus no Viļņas, Berlīnes, Londonas, kas ikdienā filmas veido šajā mākslinieciskās izteiksmes formātā. Programma interesentus iepazīstinās ar analogā kino specifiku un tā pārstāvjiem mūsdienās, kā arī sniegs ieskatu eksperimentālā kino žanrā, kas nav vairs tikai kā izbijusi lappuse 20. gadsimta sākuma avangarda kino vēsturē. Kino programmas ietvaros būs skatāmas īsmetrāžas un atsevišķas pilnmetrāžas eksperimentālās filmas.

CIEMOS PIE REŽISORES

No 27. novembra kinoteātris Kino Bize piedāvā iespēju noskatīties latviešu kinorežisores Lailas Pakalniņas pilnmetrāžas spēlfilmu Ausma, kas pēc pasaules pirmizrādes Tallinā ir izpelnījusies pat slavenā izdevuma Hollywood Reporter un kinokritiķa Stīvena Daltona uzmanību. Svētdien, 29. novembrī, tiek piedāvāta iespēja noskatīties šo filmu kopā ar Lailu Pakalniņu un pie viena saņemt režisores atbildes uz interesējošiem jautājumiem. Ausma ir melnbalts stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē, kur caur vienas ģimenes traģēdiju attēlota propagandas un agresīvas sistēmas ietekme uz cilvēkiem kopumā. Filmas centrā ir Latvijas vidē adaptēts padomju laika stāsts par Pavļiku Morozovu, kurš tā saukto ideālu vārdā nodod savu tēvu, bet tēvs, atriebības vadīts, nodod savu dēlu.

MEDĪBAS ADVENTĒ

Šosestdien Kalnciema kvartālā tiks atklāta mākslas darbu tirgus ziemas sesija Mākslas medības Premium. Tā būs iespēja aplūkot un arī iegādāties gan studentu, gan profesionālu mākslinieku darbu izlasi, kopumā aptuveni 500 darbu. Mākslas medības notiek jau piekto gadu, tā ir iespēja iegādāties mākslas darbus, ko radījuši labi zināmi, kā arī pagaidām mazāk pazīstami jaunie mākslinieki, tostarp Arta Kalniņa, Sandra Strēle, Ieva Mežule, Krišjānis Mežulis, Dagne Ventiņa, Laura Kaktiņa, Ieva Ekmane, Talita Vālodze, Alise Bēržvade, Dāvis Ozols, Zīle Ziemele un daudzi citi. Izstādē būs gleznas, grafikas, keramika, tekstils, rotas, grāmatas, kartītes un daudzas citas lietas. Izstādes atklāšanā būs iespēja klātienē satikt arī pašus māksliniekus un gūt padomus mākslas darbu iegādē. Jāpiebilst, ka sestdien Kalnciema kvartālā risināsies arī Adventes laikam veltīts tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāt vai pašiem izveidot savus Adventes vainagus un piedalīties iemīļotās rakstnieces Ineses Zanderes jaunākās bērnu grāmatas Kaķis brīvdienās atvēršanas svētkos.