Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Zviedrijas dienas Daugavpilī

© Daugavpils.lv

Daugavpilī norisinās tradicionālās Zviedrijas kultūras dienas. Nedēļu 24. novembrī atklāja Daugavpils pilsētas pašvaldības vadītāju tikšanās ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā pārstāvjiem un Mūtālas pilsētas delegāciju, ko vadīja jaunais pilsētas mērs Eliass Georgess.

Galvenais augsto viesu vizītes mērķis ir piedalīšanās Daugavpilī notiekošajās Zviedrijas kultūras dienās. Nozīmīgākos pasākumus jau divpadsmito gadu rīko Daugavpils Universitāte ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā un Zviedru institūta atbalstu. 24. novembrī tika atklāta Evereta Karlsona, viena no visslavenākajiem 20. gadsimta māksliniekiem – karikatūristiem, darbu izstāde. Viņš darbojās politiskās satīras jomā un ir plašāk pazīstams ar pseidonīmu EWK. Tā ir nosaukts arī viņam veltītais muzejs, kas tika atklāts 2009. gadā Zviedrijas pilsētas Norčēpingas Darba muzeja telpās.

Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes zinātniskie darbinieki ir sarīkojuši piecus dažādus konkursus bērniem un jauniešiem ar vienotu nosaukumu Citādais mums līdzās. Jaunākā vecuma bērni iesūtīja zīmējumus, nedaudz vecāki – esejas, fotogrāfijas vai īsmetrāžas filmas, bet studenti – zinātniskos darbus. Visaktīvākie bija jaunākie konkursa dalībnieki, no viņiem tika saņemti vairāk nekā 300 zīmējumi, kas veltīti zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes grāmatas Pepija Garzeķe izdošanas 70. gadadienai.

Zviedrijas dienās norisinās arī filmu festivāls un notiek vairāku izstāžu atklāšana. Viena no tām – Zviedrija no putna lidojuma – tika atklāta Marka Rotko mākslas centrā. Tajā ir apskatāmas Krievijā dzimušā zviedru fotogrāfa un lidotāja Dmitrija Karpenko fotogrāfijas. Panorāmas skati atklāj autora otrās dzimtenes skaistumu. Izstādes Daugavpils Universitātē un Marka Rotko mākslas centrā būs atvērtas līdz decembra vidum.

Mūtāla ir pilsēta pie ezera ar attīstītu tūrisma industriju. Tāpat kā Daugavpils, sadraudzības pilsētas Zviedrijā mērķis ir tūristu plūsmas palielināšana.

Daugavpiliešiem neklātienē iepazīstoties ar Zviedrijas pilsētu, izrādījās, ka abām ir daudzas kopīgas sociāli ekonomiskās problēmas, kā arī pieredzes apmaiņas iespējas to risināšanai.