Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Traģiskais varonis 21. gadsimta teātrī

ANTIGONE. Maijas Doveikas atveidotā Antigone Elmāra Seņkova iestudējumā Nacionālajā teātrī ir viena no traģisko varoņu plejādes, kas pagājušajā sezonā sāka savu dzīvi uz Latvijas teātra skatuvēm © Publicitātes foto: Matīss MARKOVSKIS

Pirmdien, 23. novembrī, Eiropas Savienības mājas Kamīnzālē (Aspazijas bulvārī 28) pulksten 10.30 sāksies Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkota starptautiska zinātniski pētnieciska konference Latvijas teātra 2014./2015. gada sezona un traģiskais varonis 21. gadsimtā. Tajā piedalīsies Latvijas un ārzemju teātra zinātnieki, bet debatēs uzstāties aicināti arī praktiķi.

«Latvijas un ārvalstu teātra zinātnieku tikšanās klātienē un viedokļu apmaiņa ir ļoti svarīga, tā tiek iegūti jauni impulsi zinātniski pētnieciskajam darbam. Savukārt teātra māksliniekiem būtiska ir atgriezeniskā saite – teātra jomas speciālistu vērtējums. Dažādi viedokļi un diskusijas par teātra praksi un pētniecību veicina arī lielāku teātra skatītāju izpratni par šī mākslas žanra procesiem un virzību,» uzsver LTDS valdes priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa.

Latvijas profesionālā teātra balvas Spēlmaņu nakts konference, kas pirms apbalvošanas ceremonijas pulcē teātra speciālistus, lai izvērtētu aizvadīto sezonu, piedzīvo pārmaiņas. Šogad un turpmāk konference notiks sadarbībā ar LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Teātra, mūzikas un kino daļu, konferences centrā izvirzot noteiktu tēmu, kas atklājusies sezonas iestudējumos. Skaidrojot šā gada konferencei izvēlēto tēmu, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece, teātra zinātniece Edīte Tišheizere žurnālā Teātra Vēstnesis secina: «Ar lielu jaudu uz skatuves ir atgriezies traģiskais varonis un varone vārda visaptverošā nozīmē. Proti, vērienīga personība, kas veic visu cilvēkam iespējamo cerību un maldu ceļu, nolaižas savas būtības dzīlēs tik dziļi, cik tas iespējams, un izcieš visu sāpju mēru. Un tas sakāms ne vien par tēlu, bet arī par aktieri. (..) Un kopā ar aktieriem traģēdijas teritorijā, pārvarot bailes un neziņu, ir gājuši Vladislavs Nastavševs, Laura GrozaĶibere, Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Mārtiņš Eihe.»

Konferences pirmajā daļā par mūslaiku traģisko varoni referēs ārzemju pētnieki, kuri gan runās par šo fenomenu pašu mājās, gan dalīsies iespaidos par Spēlmaņu nakts balvai nominēto izrāžu skatē redzēto. Teātra zinātniece Viktorija Ivanova runās par traģisko varoni Lietuvas teātrī, teātra kritiķe un dramaturģe Marite H. Butkaite – par mūsdienu traģisko varoni Igaunijas teātrī. Teātra zinātniece Anna Stepanova analizēs traģisko varoni mūsdienu krievu teātrī, teātra zinātniece Tatjana ZelmanovaDipona no Beļģijas runās par mūsdienu tautu staigāšanu un traģisko varoni.

Konferences otrā daļa būs veltīta latviešu teātrim. To atklās Edīte Tišheizere, viņas priekšlasījuma tēma ir Traģiskais varonis – svešais.

Teātra zinātniece Silvija Radzobe skatīs traģisko varoni jauno režijā, bet Zane Radzobe aplūkos 2014./2015. gada teātra sezonu traģiskā varoņa kontekstā. Pulksten 14 sāksies diskusija par aizvadīto sezonu, ko vadīs Ieva Rodiņa un kurā aicināti piedalīties visi interesenti.