Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Latviešu māksliniece intervējusi slavenu Holivudas aktrisi un “atrāda”, ko paveikusi

© Markovskis

Mākslas galerija Putti no 2015. gada 30. oktobra līdz 21. novembrim piedāvā mākslinieces Ievas Blūmas jauno melnbalto gleznu un zīmējumu personālizstādi „Maģiskais ceļojums starp sapņiem un realitāti”.

Izstāde veidota, iedvesmojoties no mākslinieces dzīves notikumiem un Ievas tikšanās un intervijas ar Holivudas leģendāro aktrisi un fotogrāfi Džesiku Langi (Jessica Lange). Tikšanās notika šogad Barselonā, Langes foto izstādē „Unseen”, māksliniece aktrisi intervēja Dānijas žurnālam Māksla (Magasinet Kunst).

“Džesika Lange ir fascinējusi mani kā aktrise jau kopš maniem pusaudzes gadiem ar savu unikālo talantu, drosmi un daudzveidību, esmu redzējusi visas viņas filmas, teātra izrādes un pēdējo četru gadu laikā esmu bijusi sajūsmā par viņas karjeras renesansi. Daudzi nenojauš, ka Lange ir ari lieliska fotogrāfe. Tas patiešām bija neparasti – tikties un radīt šo unikālo, intelektuālo un emocionālo sarunu par mākslu ar šo neparasti talantīgo sievieti.” – Ieva Blūma

“Radot bildes man patīk atslēgties no reālās pasaules, cilvēkiem un notikumiem un doties “vizuālajā kosmosā”, uzņemt kontaktu ar visumu, kurā izjūtu maģisku mijiedarbību, kas izpaužas radot gleznas manā vizuālajā fantāzijā un ceļojumā starp apziņu un zemapziņu. Mans gleznu radīšanas process arī ir instinktīvs, intensīvs „šeit un tagad”, vienlaicīgi ieejot tādā kā meditatīvā stadijā. Pēdējo gadu laika esmu izgājusi cauri periodam, kurā sabrūk nostiprinātais dzīves fundaments un jāpiedalās kara kauju cīņās, attopoties drupās, un tad atkal ir jāatdzimst no jauna, jāuzceļ pils un jāiededz gaisma tumsā pēc iespējas gaišāku un aizraujošāku jaunu ceļu radot.” – Ieva Blūma

Izstādē būs apskatāma Ievas melnbalto gleznu un zīmējumu kolekcija, kas radīta 2015. gadā, divas oriģinālas litogrāfijas, kas radītas leģendārajā Parīzes darbnīcā „Clot, Bramsens and George”, kas ir no agrākās Blūmas kolekcijas un šobrīd ir kļuvušas par Blūmas klasiku.

Latvijā dzimusī Ieva Blūma 18 gadus dzīvo un strādā Dānijā, šo gadu laikā māksliniecei bijušas personālizstādes Kopenhāgenā, Romā, Ņujorkā, Rīgā, Londonā, Stokholmā, un viņas darbus var redzēt privātkolekcijās un firmu kolekcijās visapkārt pasaulei. Pēdējo reizi mākslinieces gleznas Latvijā bijušas redzamas personālizstādē Agijas Sūnas galerijā 2010. gadā.