Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Jānis Deinats

Idejas brīvdienām

Koncerts Baltajā flīģelī

Jaunās mūzikas festivāla Arēna ietvaros sestdien, 31. oktobrī, pulksten 18 Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis uzstāsies atzītais latviešu etnomuzikologs, komponists un mūziķis Valdis Muktupāvels (attēlā) kopā ar šveiciešu komponisti un vijolnieci Helēnu Vinkelmani. Koncertā no Gaiziņa līdz Alpiem viņu sniegumā skanēs latviešu un šveiciešu tradicionālās un mūsdienu mūzikas improvizācijas savdabīgā muzikālā dialogā. Abi mākslinieki uzsver, ka viņu muzikālā sadarbība ir atklājusi pārsteidzošas līdzības abu tautu vēsturiskajā muzikālajā mantojumā – «mūsu folklora un tautas mūzika ir daudz tuvākas, nekā sākotnēji tas varētu likties».

Papildu seansi

Dokumentālā kino entuziastiem Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros šo sestdien, 31. oktobrī, papildu seansā pulksten 16 iespējams noskatīties Jaunzēlandes režisora Braena Evansa 2014. gada filmu Hiphoperācija. Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi to var darīt bez maksas, pirms seansa uzrādot apliecības un izņemot brīvbiļetes kinoteātru kasēs. Filma ir dzirkstoša prieka un sirsnības pilns vēstījums par Jaunzēlandes saliniekiem – Ginesa rekordu grāmatā iekļauto pensionāru hiphopa grupu, kuras vecākajai dalībniecei ir 96 gadi. Poētisku atmiņu un viedu atklāsmju pilni dzīvesstāsti mijas ar deju nodarbībām, kur uzņēmīgas skolotājas vadībā grupa gatavo priekšnesumu pasaules čempionātam Lasvegasā.

AKVARELIS LATVIJĀ

Rudenīgās noskaņas baudot, iespējams, ir vērts aiziet līdz izstāžu zālei Arsenāls un apskatīt izstādi Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts. Kurts Fridrihsons reiz teicis, ka «nejaušība ir viena no akvareļtehnikas iezīmēm. Bet cita lieta ir nejaušības organizēt. Nejaušības organizēt dzīvē ir tas pats, kas uzgleznot labu akvareli». Savukārt rīkotāji apgalvo, ka pirmo reizi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturē esot skatāma tik vērienīga akvareļu izstāde, kas aptver trīs gadsimtus. Tā iezīmē Latvijas akvareļtehnikas daudzveidīgo lietojumu vēsturiskā, mitoloģiskā un sadzīves žanra, portreta, akta, ainavas un klusās dabas kompozīcijās, kā arī grāmatu ilustrācijās un teātra kostīmu skicēs. Palaist garām kaut ko tādu, kas notiek pirmo reizi muzeja vēsturē, nudien nebūtu prāta darbs – Arsenāla darba laiks sestdien un svētdien no pulksten 12 līdz 17.

Dailes teātris Jelgavā

Svētdien Dailes teātris sniedz viesizrādi Jelgavā, izrādot Dmitrija Petrenko iestudētos Aleksandra Jugova Čuhņas jociņus. Tiek apgalvots, ka šī izrāde esot «Šūpuļdziesma veselajam saprātam 1 daļā». Viesizrāde 1. novembrī Jelgavas kultūras namā sāksies pulksten 16, biļetes cena 12 eiro. Spriežot pēc teātra mājaslapas ziņām, tās vēl ir nopērkamas.

Aptiekārs Melhiors

Gan tiem, kam šonedēļ palaimējās satikt igauņu rakstnieku Indreku Harglu klātienē, gan tiem, kuriem nepaveicās, brīvdienas iespējams pavadīt viņa radītā varoņa aptiekāra Melhiora kompānijā, pārceļoties uz viduslaiku Tallinu, pilsētu, kurā mēdz notikt baisi noziegumi. Tos atklāt pa spēkam ir tikai apķērīgajam Melhioram. Viņš jaunākajā latviski tulkotajā romānā centīsies notvert Akas ielas rēgus – īsta rozīnīte vēsturisko kriminālromānu cienītājiem! Darbu latviski tulkojusi Maima Grīnberga.