Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

GRĀMATA: Aivara Brīzes piemiņai

© Publicitātes foto

Šodien pulksten 19 Latvijas 1. Rokkafejnīcā notiks Aivaram Brīzem veltītās Elitas Veidemanes grāmatas Dzelzsgriezējs un dūja atvēršanas pasākums. Vienlaikusnotiks arī Aivara piemiņas albuma Ejam tālāk prezentācija.

Plānots, ka šajā pasākumā piedalīsies Aivara Brīzes cīņubiedrs no grupas Līvi laikiem Guntars Mucenieks ar savu dēlu Henriju, kā arī dziedātājs Jānis Buķelis, saukts arī par dziedošo ugunsdzēsēju. Šo pasākumu vadīs dzelzsgriezēja dzīvesbiedre Elita Veidemane, tas būs atvērts ikvienam apmeklētājam. Albumā apkopoti pazīstamākie Aivara izpildīto dziesmu ieraksti, piemēram, tādi leģendāro Līvu grāvēji kā Dzelzsgriezējs, Zābaku dziesma, Deviņvīru spēks, Kādā brīnišķā dienā un citas. Tāpat šajā izlasē būs atrodams ieraksts no Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas Lāčplēsis, kurā Aivars attēloja Koknesi, tāpat arī Brīzes un Tomasa Kleina grupas Leģions dziesmas, kā arī agrāk nepublicēti grupas Neptūns ieraksti (absolūti unikāli vēsturiski ieraksti!) un duetā ar Elitu izpildītā dziesma Tikai nesaki nevienam. Kā īpaša pērle šajā piemiņas albumā tiks iekļauts agrāk nepublicēts Ulda Marhileviča un Māras Zālītes dziesmas Ai, cik maigi uz sejas krīt sniegs koncertieraksts, kurš tika fiksēts 2010. gada augustā Sakaslejas baznīcas dārzā. Šo dziesmu Aivars dziedāja duetā ar Aiju Andrejevu, un to šogad restaurēja producents Edijs Gņedovskis.

Savukārt par grāmatu – tur būs publicistes Elitas Veidemanes ierastajā stilā ieturētā atklātība un patiesība. «Kad, rakstot grāmatu, pieliku punktu pēdējam teikumam, nodomāju: nu kādu brīdi būs miers,» stāsta Elita. «Aivars nenāks pie manis ik mirkli, neatgādinās par prieku un skumjām, nemēģinās prasmīgi pielabot manu tekstu vai kārtējo reizi ielēkt vakara vadītāja lomā. Bet Aivars nāk joprojām. Šķiet, viņam ir par maz, ka šajā grāmatā esmu parādījusi viņu no neierastās puses – no sirsnības, līdzjūtības un no dzīves nebeidzamo alku puses. Aivara skarbums ieskanas tikai vietumis, tas arī nav galvenais viņa būtībā. Aivars nāk un atgādina man par to mīlestību, ko viņš spēja dot man un cilvēkiem visapkārt. Par spīti dēmoniem, kas viņu laiku pa laikam mocīja. Par spīti to radītajām sāpēm. Šī ir grāmata par Aivaru Brīzi – mūziķi, sapņotāju, Latvijas patriotu un manu tuvāko cilvēku. Šī ir grāmata, kas, patiesību sakot, nekad netiks pabeigta. Tāpat kā nebeigsies dziesmas, ko Aivars dziedāja. Tāpat kā nebeigsies mīlestība.»

Dzelzs vīrs Aivars Brīze mira 2013. gada 22. oktobrī Polijas pilsētas Gdiņā. Šā gada 25. decembrī viņam apritētu 54 gadi...