Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

PADOMI SEVIS LĪDZSVAROŠANAI

Rudens nāk ar garākiem vakariem, un kāpēc gan tos neveltīt sevis izglītošanai? Apgāds Lietusdārzs laidis klajā Džesikas Ortneres grāmatu Emocionālās atbrīvošanās tehnika, kuras otrs nosaukums ir – praktiska programma fiziskai un garīgai brīvībai. Sakot, ka grāmatu īpaši vērts izlasīt tiem, kas savas dzīves dzīvošanu atliek uz to brīdi, kad būs zaudēti liekie kilogrami, nozīmē pateikt tikai daļu, jo šo grāmatu ieteicams palasīt arī tiem, kam ar svaru nav nekādu problēmu. Džesika Ortnere ir viena no atzītākajām speciālistēm jautājumos, kas saistīti ar svara zaudēšanu, hormonālās darbības un citu organisma sistēmu līdzsvarošanu. Viņas kursi palīdzējuši simtiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē ne vien mainīt auguma aprises, bet arī tikt galā ar dažādām psiholoģiskām problēmām, piemēram, traumatisku pagātnes pieredzi, neveselīgiem ēšanas paradumiem, sliktu paštēlu un citiem sarežģījumiem.

LIVERPŪLES ČETRINIEKA HITI

No 9. līdz 11. oktobrim Rīgā, Doma laukumā, norisināsies labdarības pasākums par godu leģendārās grupas The Beatles solista Džona Lenona 75 gadu jubilejai, kas aprit tieši piektdien, 9. oktobrī. Pasākumā piedalīsies vairāk nekā 30 grupu un solistu – mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Gruzijas – un savā interpretācijā izpildīs 108 slavenā Liverpūles četrinieka dziesmas. Šādi koncerti norisināsies arī Liverpūlē, Londonā, Ņujorkā, Madridē, Maskavā un citās pilsētās, taču Rīga ir vienīgā pilsēta visā pasaulē, kura rīko trīs dienu festivālu Džona Lenona piemiņai. Izrādās, ka Džona Lenona atraitne Joko Ono Ņujorkas Centrālparkā rīko flešmobu ar nosaukumu Pasaules lielākā cilvēku miera zīme.

MIELAVS UN PĀRCĒLĀJI. JAUNĀKĀ RAŽA

Pēc septiņu gadu klusēšanas nesen klajā nācis grupas Mielavs un Pārcēlāji jaunākais albums Atsaukties, un nu sākusies koncertturneja pa visu Latviju. Svētdien, 11. oktobrī, pulksten 19 grupa aicina uz Dzintaru koncertzāles Mazo zāli. Koncertprogrammā dziesmas no jaunās skaņuplates Atsaukties, kā arī dziesmas no iepriekšējiem pieciem Mielava un Pārcēlāju albumiem. Tāpat koncertā izskanēs arī grupas Jauns mēness nozīmīgākie skaņdarbi.

ĒRIKA ĶIĢEĻA PIEMIŅAI

Godinot Ēriku Ķiģeli 60. jubilejas gadā, piektdien, 9. oktobrī, pulksten 19 Latvijā, Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, norisināsies vienīgais koncerts ar mūziķa draugu un laikabiedru piedalīšanos. Šogad mūziķim un komponistam, kādreizējam grupas Līvi līderim Ērikam Ķiģelim paliktu 60 gadu, taču liktenis lēma, ka nu jau 30 gadu viņš nav starp mums. Daudzas viņa sarakstītās dziesmas ir ierakstītas zelta burtiem Latvijas mūzikas vēsturē. Nav šaubu, ka tās skanēs arī vēl pēc 30 gadiem. Koncertā piedalīsies Igo, Vilnis Krieviņš, Guntars Mucenieks, Zane Biķe, Tomass Kleins, bet ģitāru spēlēs Fēlikss Ķiģelis. Komponista dēls Fēlikss Ķiģelis uzskata, ka koncerts būs unikāls savā skanējumā, jo Ērika Ķiģeļa dziesmas to oriģinālajās aranžijās nav skanējušas jau 30 gadu.

PORCELĀNA MAZĀS FORMAS

No 9. oktobra līdz 29. novembrim Rīgas Porcelāna muzejā iespējams aplūkot 10. Starptautisko mazo formu porcelāna izstādi Vēsture 1:10. Tajā var apskatīt porcelāna darbus, kas nepārsniedz 15 cm dimensijas. Izstādē var aplūkot 21 mākslinieka darbus no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Anglijas, Polijas, Turcijas, Ungārijas, Grieķijas, kā arī Kanādas un ASV. Mākslas darbos apspēlēti seni vēstures artefakti, laika ritums un personiska vēstures pieredze.

TAS, KĀ NAV

Līdz 15. novembrim Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā apskatāma Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde Lielāks miers, mazāks miers – vērienīgākā mūsdienu mākslinieku jaundarbu parāde, kurā skatāmi četru paaudžu Latvijas izcilāko mākslinieku jaundarbi. Mākslinieki, kas piedalās izstādē, tika aicināti atsaukties gan uz individuāliem, patību veidojošiem apziņas elementiem, kas saistīti ar vēlmi pēc miera, gan uz plašākām dabas un sabiedriskajām kustībām, kuras ir lielākā vai mazākā mērā mieru radošas vai postošas. «Kustība ir attīstības priekšnoteikums, un jebkurš miers ir iluzors. Taču vēlme pēc miera ir, iespējams, viena no retajām izjūtām, kuras kaut nedaudz ļauj samierināties ar nāvi. Retos gadījumos izdodas mieru un nemieru kā individuālus vai sabiedriskus konceptus apvienot vienā mākslas darbā,» uzsver izstādes kuratore Helēna Demakova.