Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: Gunārs JANAITIS, www.fototrio.lv

Idejas brīvdienām

Opera sāk sezonu

Jau šosestdien pulksten 19 grāfam Almavivam kopā ar izveicīgo Figaro nāksies likt lietā visu savu attapību, lai iekļūtu doktora Bartolo namā pie mīļotās Rozīnas, ar Džoakīno Rosīni operu Seviljas bārddzinis atklājot Baltā nama rudens sezonas regulāro izrāžu grafiku. Režisora Aika Karapetjana iestudējumā pie diriģenta pults būs Andris Veismanis, savukārt lomas atveidos: grāfs Almaviva – Viesturs Jansons, Rozīna – Evija Martinsone, Figaro – Jānis Apeinis, doktors Bartolo – Krišjānis Norvelis, dons Bazīlio – Rihards Mačanovskis, Berta – Ilona Bagele. Kā apgalvo viszinošais internets, biļetes uz iestudējumu vēl esot nopērkamas.

Steihens un Ģelzis

Nedēļas nogale ir pēdējais brīdis, lai aplūkotu divas izstādes Arsenālā. Izcilā 20. gadsimta fotogrāfa Edvarda Steihena (Edward Steichen, 1879–1973) izstāde, reprezentējot darbus no Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja kolekcijas, ir viens no noslēdzošajiem Latvijas prezidentūras kultūras pasākumiem, kas simboliski veidoja tiltu ar nākamo Eiropas Savienības prezidējošo valsti Luksemburgu. Savukārt Indriķa Ģelža personālizstādē Divi negaidīti apmeklētāji apskatei izlikti telpiski objekti un videodarbs, kuri gada sākumā bija eksponēti mākslinieka personālizstādē We have a thing in common Viļņā, mākslas galerijā Vartai, un grupas izstādē Influx Ņujorkā. Ņemiet vērā – abas izstādes atvērtas pēdējās dienas!

Belašs vilcienā

TR Notāra stāstu krājums Belašs jeb Vilcienā lasāma grāmata ir viens no vasaras sezonas Latvijas grāmatnīcu dižpārdokļiem. Ja nu vēl neesat to izlasījuši, tad ziniet, ir pēdējais laiks to izdarīt.

Šķiet, iepriekšējo reizi tāda ažiotāža ap kāda latviešu autora grāmatu bija Viļa Lācīša ziedu laikos, kad Stroika ar skatu uz Londonu bija obligāts sarunu temats labā sabiedrībā. Belašs ir ar skatu uz Rīgu, atklājot nedaudz amizantu un pabaisu ainu, kurā netrūkst nedz melna humora, nedz spiegu kaislību, nedz bandītu, kam patīk braukt ar Mercedes, kaut nozagt izdodas tikai nožēlojamu golfiņu.

Gaidot Raini

Raiņa 150. jubilejas priekšvakarā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas memoriālajā muzejā (Elizabetes iela 57a – 26, Rīga, ieeja no pagalma puses) apskatāma izstāde Ar zelta stīgām. Jānis Rainis, «Jaunais Cīrulītis» un latviešu mākslinieki. Tajā aplūkots dzejnieka darbības laiks bērnu žurnāla Jaunais Cīrulītis atbildīgā redaktora amatā un eksponētas Anša Cīruļa, Indriķa Zeberiņa, Niklāva Strunkes, Ugas Skulmes, Ota Skulmes, Sigismunda Vidberga, Aleksandras Beļcovas u.c. autoru ilustrācijas, piedāvājot iepazīties ar sava laika ievērojamāko mākslinieku radošo devumu žurnālā. Muzejs atvērts piektdien un sestdien no pulksten 11 līdz 18, svētdien slēgts.

Mans tēvs baņķieris

Režisores Ievas Ozoliņas dokumentālie pazudušā tēva meklējumi šo sestdien pulksten 19 būs skatāmi Splendid Palace kafejnīcā Film Noir. Latvija, 90. gadi. Bankas prezidents pazūd bez vēsts, lai pēc 16 gadiem ģimene no Interpola saņemtu ziņu – vīrietis ar meklējamās personas datiem uzradies Malaizijā, psihiatriskajā klīnikā. Kā tas notiek, par to filma Mans tēvs baņķieris.

Dokumentālo filmu forums

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2015 nedēļas nogalē norisinās kinoteātrī K Suns. Seansi norisinās visas brīvdienas, informāciju par foruma programmu meklējiet www.kinogalerija.lv.

Baltā nakts

Desmitais mūsdienu kultūras forums Baltā nakts šogad notiks naktī no sestdienas uz svētdienu. Festivāla programmā būs ap 40 dažādu žanru kultūras un mākslas projektu, to vidū – kino, performances, izstādes, mūzika, dzeja, kā arī starpdisciplināri projekti. Informācija par pasākumiem – www.baltanakts.lv.