Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Baltais nams svin nosaukuma maiņu

«Tagad mēs visi – solisti, mākslinieki, repetitori un trupas vadība – varam justies novērtēti,» – par nosaukuma maiņu, LNO nosaukumam pievienojot arī baleta vārdu, ļoti gandarīts ir Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis © F64

Šo piektdien, 4. septembrī, jauno sezonu sāks Latvijas Nacionālā opera un balets. Tas notiks ar vērienīgu Galā koncertu, kas veltīts nosaukuma maiņai, no Latvijas Nacionālās operas kļūstot par Latvijas Nacionālo operu un baletu (LNOB). Tāpēc pirmā koncerta daļa būs veltīta baletam un otrā – operai.

Paužot gandarījumu par nosaukuma maiņu, Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis uzsver: «Baleta izrādes vienmēr veidojušas pusi repertuāra, mūsu solisti ar lepnumu nes valsts vārdu pasaulē, tomēr institūcijas nosaukumā tas līdz šim netika atspoguļots. Tagad mēs visi – solisti, mākslinieki, repetitori un trupas vadība – varam justies novērtēti.» Sezonas atklāšanas koncerta baletam veltītajā daļā Aivars Leimanis cer parādīt Latvijas Nacionālo baletu «visā krāšņumā, demonstrējot solistu meistarību un repertuāra amplitūdu no klasikas un raksturdejām līdz laikmetīgajai horeogrāfijai». Programmā iekļauti gan fragmenti no iepriekšējās sezonas jauniestudējumiem – Aleksandra Glazunova baleta Raimonda, Sergeja Prokofjeva baleta Romeo un Džuljeta un jauno horeogrāfu iestudējuma Neiepazītās teritorijas, gan ļaus ieskatīties šīs sezonas pirmajā jauniestudējumā Bolero, kam pirmizrāde paredzēta 22. oktobrī. Morisa Ravela un Modesta Musorgska mūziku dejas valodā interpretē horeogrāfi Kšištofs Pastors, Atila Egerhazi, Elza LeimaneMartinova, Raimonds Martinovs, Milana Komarova, Antons Freimanis, Aleksandra Astreina. Otrs baleta jauniestudējums plānots nākamā gada aprīlī, un tas būs Šeherezade un viņas stāsti horeogrāfa Leo Mujica skatījumā.

Koncerta otrajā daļā īpaša vieta atvēlēta latviešu opermūzikas spožākajām pērlēm – Jāņa Mediņa, Alfrēda Kalniņa, Arvīda Žilinska un Jāzepa Mediņa operu ārijām un duetiem. Koncerta turpinājumā skanēs itāļu opermūzikas ģēniju skaņdarbi, kā arī fragmenti no diviem jauniestudējumiem – Džuzepes Verdi Makbeta un Johana Štrausa dēla operetes Sikspārnis. Makbeta pirmizrāde plānota 26. februārī, un to iestudēs Viesturs Meikšāns sadarbībā ar muzikālo vadītāju un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu un scenogrāfu Reini Suhanovu. Savukārt Sikspārni veidos muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Normunds Vaicis, režisors Edmunds Freibergs, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa. Šosezon LNOB gaidāma arī Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna Putnu operas atjaunojuma pirmizrāde, ko iestudē režisore Baņuta Rubesa. Pirmizrāde notiks jau drīz – 18. septembrī.

Galā koncerta operai veltītajā daļā piedalīsies pasaulē un Latvijā plaši zināmais baritons Valdis Jansons, kurš dzied vadošās lomas daudzos Eiropas opernamos, kā arī daudzsološais jaunais soprāns Margarita Vilsone, kas absolvējusi Brēmenes un Nirnbergas mūzikas augstskolas un šobrīd ir Nirnbergas operas studijas soliste. Abi dziedātāji šosezon piedalīsies LNOB izrādēs. Līdzās viesiem skatītājus priecēs arī Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Kristīne Zadovska, Sonora Vaice, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Armands Siliņš, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis un Krišjānis Norvelis. Koncertu veido režisore Margo Zālīte un scenogrāfs Andris Freibergs, pie diriģenta pults stāsies visi LNOB diriģenti – Mārtiņš Ozoliņš, Andris Veismanis, Aleksandrs Viļumanis, Jānis Liepiņš, Normunds Vaicis un Farhads Stade.

LNOB sezonas atklāšanas Galā koncerta pirmizrādi būs iespējams noskatīties svētdien, 13. septembrī, Lattlelecom kanālā 360 TV.